FAQ #5 Wat vind je nu zo leuk aan schrijven?

Is schrijven je hobby of je werk? Kan je leven van het schrijfwerk? Waar haal je ideeën vandaan? Er zijn van die vragen die op Instagram steeds terugkeren in de vragenrondjes en een tijdje geleden besloot ik om ongeveer eens paar maand een bericht te schrijven waarin ik een van de Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Vandaag is het tijd voor een vraag die veel voorbij is gekomen op Instagram: Wat vind je nu eigenlijk zo leuk aan schrijven?

Gevoel voor drama
Het antwoord wat ik standaard geef is ‘alles’, maar omdat ik begrijp dat het niet een heel bevredigend antwoord is, licht ik wat dingen uit die ik erg leuk vind aan het schrijven. En hoewel ik soms het gevoel heb dat alles aan schrijven leuk is, heeft ook dit bestaan heus wel z’n mindere kanten. Er zijn ook schrijvers die met veel gevoel voor drama zeggen dat schrijven helemaal niet leuk is, maar dat ze geen keuze hebben, de woorden moeten er nu eenmaal uit. Dat vind ik overdreven, hoewel ik het met het laatste gedeelte min of meer eens ben. Ik moet wel schrijven omdat ik zoveel verhalen wil vertellen. Maar schrijven is ook leuk. Als je het niet leuk vindt moet je maar een ander beroep kiezen (dat waarschijnlijk ook nog eens beter betaald).

Maar goed, wat vind ik persoonlijk nu echt leuk aan schrijven? Ik noem van de verschillende onderdelen een paar leuke dingen op:

Voorbereiden

  • Brainstormen over mogelijke gebeurtenissen in het verhaal: alles mag en niks is te gek.
  • Het uitdenken van personages. Het is zo leuk hoe ze langzaam in je hoofd ontstaan en uiteindelijk een plek in je hart veroveren. Bijna alsof het echte mensen zijn.
  • Als je aan het plotten bent en echt alles komt samen. Alles en iedereen werkt mee en je weet het verhaal kloppend te maken. Daar gaat vaak best een hoop gepuzzel aan vooraf.
  • In het geval van het schrijven van fantasy: kaartjes tekenen en collages maken van de omgeving.

Schrijven

  • Die momenten dat het verhaal zich haast vanzelf schrijft. Je hoeft alleen maar te noteren wat er in je hoofd opkomt en alles gaat goed.
  • Verrassende elementen in je verhaal. Ik ben echt een plotter, werk m’n verhalen behoorlijk gedetailleerd uit, maar soms zijn er van die plotwendingen die ikzelf niet zie aankomen. Een personage gaat z’n eigen gang (dit is écht heel moeilijk om uit te leggen aan niet-schrijvers) en opeens moet je het een en ander aan gaan passen. Dat lijkt misschien vervelend, maar ik heb gemerkt dat hier juist de sterkste verhalen door ontstaan. En ook hier geldt weer dat het heerlijk is als alles samenkomt en het verhaal weer klopt, nog meer dan ervoor.
  • Het zien groeien van je verhaal. Dat bedoel ik zowel letterlijk als figuurlijk. Figuurlijk: hoe je personages aan het begin van het verhaal onzeker zijn en door het verhaal heen sterker worden (bijvoorbeeld) en letterlijk: je ziet je wordcount steeds hoger worden.

Herschrijven
Hm, hier hebben van die dramatische schrijvers gelijk hoor. Herschrijven is echt stom. Alleen de gedachte dat het verhaal er mooier en beter van wordt helpt om je door dit proces heen te slepen.

Het eindproduct
En uiteindelijk is het natuurlijk geweldig om het eindproduct in handen te houden. Het is inmiddels al negen keer gebeurd, maar ik denk niet dat het ooit gewoon zal worden.

Wat vind jij zo leuk aan schrijven?
Of als je niet schrijft: wat vind jij leuk aan je baan?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: