Schrijftip #3 Durf onzin te schrijven!

Zelf ben ik ook maar een amateur schrijver, maar dat neemt niet weg dat ik op zaterdag graag schrijftips met je deel. Vandaag heb ik het over het schrijven van ‘onzin’. Wil je weten wat ik daarmee bedoel en waarom je dat zou moeten doen? Lees dan snel verder!

Op mijn computer heb ik inmiddels talloze documentjes in het mapje onzinverhalen. Ik heb ze even geteld en het zijn er maar liefst 30! Sommige documenten zijn klein, anderen wat groter, de grootste bestaat uit meer dan 80.000 woorden. Toch zal ik deze verhalen nooit aan anderen laten lezen, omdat de meesten nergens over gaan. Ik geef ze zelfs de naam soaps, wat veel zegt over de kwaliteit.

Maar waarom zou ik zoveel onzin schrijven als niemand het leest? Daar heb ik een aantal redenen voor en – natuurlijk – ga ik die met je delen.

1) Soms heb ik behoefte aan het schrijven van een verhaal wat verder niemand leest, dat ik me gewoon kan richten op het schrijven, niet na hoef te denken over karakterontwikkeling, setting, een goede verhaallijn en juist taalgebruik. En juist als ik dat allemaal loslaat ontstaan er ideeën voor nieuwe verhalen.

2) Het schrijven van onzinverhalen helpt je bij het ontwikkelen van je skills. Dat ik niet op alle zaken genoemd bij reden nummer 1 hoef te letten, betekent niet dat ik dat ook helemaal niet doe. Toen mijn redacteur mij erop wees dat ik bepaalde woorden extra vaak gebruik, ben ik, ook tijdens het schrijven van soaps gaan opletten welke woorden dat waren en met welke woorden ze te vervangen zijn.

3) Soms is de verhaallijn van een onzinverhaal zo goed, dat hij best, met toevoeging van scènes en vergroting van het probleem een boek kan worden. Zo heb ik bepaalde elementen uit verschillende verhalen gebruikt bij het schrijven van ‘Lijmen’.

4) Als ik even geen goede ideeën heb, kan ik makkelijk zo’n onzinverhaal erbij pakken en verder gaan schrijven. Het helpt soms ook bij een writer’s block. Zo was ik afgelopen zomer bezig met het schrijven van Chaos, maar het stond al een paar weken op een laag pitje. Ik schreef een stukje aan een soap en bij een bepaalde zin dacht ik: ‘Volgens mij heb ik in Chaos ook zo’n zin staan.’ Ik opende meteen het documentje en las een paar bladzijden door. Vervolgens kreeg ik weer zin om verder te schrijven en een paar weken later was het verhaal af. Allemaal omdat ik ook soaps schrijf.

5) Schrijven doe ik vooral omdat ik het leuk vind. Daar herinneren die onzinverhalen mij iedere keer weer aan. Natuurlijk is het heel erg leuk om daadwerkelijk je eigen boek in handen te houden, maar het is af en toe ook heerlijk om dingen te schrijven die alleen voor mijzelf zijn.

In dit berichtje vind je vijf redenen om af en toe onzin te schrijven, maar er zijn er vast nog wel meer te verzinnen. Weet jij er nog een paar?


Liefs,

Mirjam

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: