Project uitgelicht #8 Update III De stad

Het is al een tijdje geleden dat ik een van m’n projecten heb uitgelicht en de vorige keer dat ik het deed, was dat ook een update van Project De stad. Inmiddels is er aardig wat gebeurd (zoals je hebt kunnen lezen in mijn logboeken) en wil ik je graag iets meer vertellen over dit verhaal. Deze keer doe ik het aan de hand van een aantal leuke vragen die ik her en der op internet heb gevonden. O, en ik deel ook een potentiële flaptekst met je …

 1. Wat inspireerde je om dit verhaal te schrijven?
  Ik weet eigenlijk helemaal niet zeker of ik dit verhaal weleens op m’n blog heb gedeeld. Ik deelde het wel een in een video over project De stad, maar ik vraag me af of ik het hier weleens (uitgebreid) genoemd heb. Maar in februari 2020 hoorde ik tijdens m’n werk het nummer City On A Hill van The City Harmonic en daardoor dacht ik weer aan het lied A City On The Hill van Casting Crowns. Ik bedacht me dat ik het lied lang niet had geluisterd, dus ik zette het aan. En opeens hoorde ik er een verhaal in. Mijn verhaal De stad speelt zich eigenlijk honderden, zo niet duizenden jaren later af (de tijdlijn is nog niet helemaal helder). De stad waarover in het lied wordt gezongen is in vergetelheid geraakt en bestaat alleen nog in de legenden…
 2. Kun je meer vertellen over het verhaal?
  Dat heb ik net eigenlijk al een beetje gedaan, maar … laatst moest ik op school, voor de redactieopleiding een flaptekst schrijven bij een verhaal. Je mocht zelf weten welk verhaal je daarvoor pakte en ik bedacht dat ik het leuk zou vinden om mijn eigen verhaal vast van een flaptekst te voorzien:

  Kilian, een succesvolle arts in opleiding, is klaar om zijn eigen praktijk te beginnen, als het ondenkbare gebeurt: een patiënt sterft op zijn behandeltafel, na toediening van zijn eigen, experimentele medicijn. In de stad Dozard kennen ze voor moord maar één straf: verbanning. Overleven in de wildernis is onmogelijk, dus ziet Kilian geen andere mogelijkheid dan op zoek te gaan naar de lichtstad uit de legenden.

  Zijn verloofde Soleil gaat op zoek naar wat er écht gebeurd is in die fatale nacht, ze is er zeker van dat Kilian erin is geluisd. Maar in haar vastberadenheid de waarheid te ontdekken, zou ze iedereen van wie ze houdt in gevaar kunnen brengen …

  Of dit echt de flaptekst gaat worden is nog maar de vraag, eerst het verhaal maar eens grondig herschrijven, want er staan in de flaptekst al een paar inconsistenties met hoe het verhaal nu is. Ik moet er nog even over nadenken of ik dat wil veranderen zodat de flaptekst klopt. Maar goed, nu heb je wel een idee waar het verhaal over gaat en hopelijk krijg je nu zin om het verhaal te lezen.
 3. Wat heb je geleerd van het schrijfproces?
  Dit verhaal heeft me echt weer geleerd dat het belangrijk is om door te gaan, ook bij dat ingewikkelde middenstuk. En dat leert me ook weer een belangrijke les over het leven: als het moeilijk is gewoon door blijven gaan, er komt vanzelf weer een dag dat de zon schijnt. Wat mooi was aan dit schrijfproces is dat ik echt meters kon maken. In de vorige update schreef ik dat ik de eerste versie in maart af wilde hebben, maar ik realiseerde me al snel dat het totaal niet haalbaar was. De eerste drie maanden werkte ik nog bij het IKC, in februari werd ik ingewerkt bij De Wedloop en in maart werkte ik voor twee werkgevers. Ik had tussendoor kleine stukjes kunnen doen, maar dat was niet effectief geweest, denk ik. Juist door het uit te stellen naar april en mei kon ik langere schrijfdagen maken en zat ik veel meer in het verhaal. Begin april ging het ook echt best wel moeizaam, maar hoe meer ik ermee bezig was, hoe makkelijker het schrijven ook ging.
 4. Wat verraste je het meest?
  Ik had van tevoren de verhaallijn aardig goed op papier gezet, wat me verbaasde was dat er nog zoveel wijzigingen kwamen doordat personages iets verrassends zeiden of deden. En dat al die wijzigingen/extra’s het verhaal zoveel sterker maakten. Dat had ik van tevoren echt niet kunnen bedenken. Mijns inziens is dat ook het mooiste van het schrijversschap, dat moment dat alles samenkomt op een manier die je zelf niet eens had durven dromen.
 5. Mis je de personages?
  Yep. Ik mis ze nu al en dat terwijl ik, nu ik dit blogbericht schrijf, net twee dagen geleden de eerste versie heb afgerond. Tijdens het schrijven miste ik ook al een personage. Een van de bijfiguren sterft en in de scènes en hoofdstukken die volgden wilde ik hem steeds erbij betrekken en kwam ik erachter dat hij niet meer leefde, dat was echt heel bizar.
 6. Hoeveel woorden telt deze eerste versie?
  Uiteraard wilde ik deze vraag ook nog even toevoegen. Ik ben supertrots op mijn eerste 100k project, zoals ik het maar noem. Deze versie van het verhaal telt namelijk 103.773 woorden. Over het algemeen is het zo dat bij latere versies het woordaantal minder wordt, maar ik denk dat het bij deze nog wel meer kan worden. De wereld is namelijk nog een beetje kaal, dus dat wil ik meer gaan aankleden, maar daar meer over in de volgende vraag …
 7. Wat gaat er nu gebeuren met ‘De stad’?
  De komende maand zal er nog niet zoveel mee gebeuren. In augustus of september wil ik het herschrijven gaan oppakken. Maar zoals ik net al schreef is de wereld nog een beetje kaal, dus ik ga voor ik ga herschrijven nadenken over de tijdlijn, ik hoop wat kwesties met de geschiedenis op te lossen, ik ga verschillende kaartjes tekenen en ga ook zeker op Pinterest wat mooie landschappen opzoeken als inspiratie voor de omgeving. Het zijn dingen waar ik tijdens het worldbuilding proces ook al over na heb gedacht, maar niet diep genoeg. Dat geeft helemaal niks, want ik kan het nu aan gaan vullen, de basis van het verhaal staat nu en ik hoop dat de omgeving bij gaat dragen aan een nog sterkere tweede versie van het verhaal. Maar goed, eerst ga ik me even focussen op andere projecten, zoals het herschrijven van Samen! Deel 4 en mijn Camp NaNoWriMo Project.

Krijg jij al zin om ‘De stad’ te gaan lezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Interessant om te lezen. Vooral het proces er achter. Maar als ik goed reken, dan heb je dit jaar, en het is nog niet eens op de helft, al 3 boeken deels af of af. Dat is ongelooflijk. Ben benieuwd waar je aan het einde van het jaar staat.

  1. Qua projecten heb ik anderhalf manuscript afgerond. Uiteraard is Help! Herrie in huis dit jaar verschenen, maar het overgrote deel van het werk heb ik vorig jaar al gedaan. Het is nog steeds ongelooflijk en net als jij ben ik heel benieuwd naar waar ik aan het einde van het jaar sta. Ik denk dat m’n jaardoel van 5 eerste versies nog niet eens zo gek was, haha 😉

 2. Er kwam toch ook nog een deel over Rachel en Thomas ofzo? Ik dacht eerst dat dat de stad werd, maar dat dus niet. Is de stad ook een boek dat nog uitkomt? En is dat dan een heel ander genre als de rest of hoort die flaptekst bij iets anders? Misschien een domme vraag maar ik volg het even niet meer 😉

  1. Oeh ja, ik kan me voorstellen dat het een beetje verwarrend is. Ik heb een verhaal geschreven over Rachel en Thomas – als dat een boek wordt komt het op z’n vroegst uit in het najaar van 2023 en het heeft nog geen titel (het moet ook nog naar De Banier). Dat laatste geldt ook voor De stad, daar moet ik zelfs nog een uitgever voor zoeken omdat het niet in het fonds van De Banier past. Die flaptekst is dus ook niet definitief, maar meer het resultaat van een opdracht die ik voor de Schrijversacademie moest doen. Maar het is wel een heel ander genre dan de rest, dat klopt 😉

  1. Min of meer ja. Al werk ik nooit tegelijk aan die boeken, maar de ene maand krijgt het ene project aandacht en de andere maand het andere project. Als de eerste versie van een verhaal af is, laat ik het vaak een paar weken liggen voordat ik ermee verder ga. Dat werkt tot nu toe heel erg goed.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.