FAQ #8 Is schrijven je hobby of je werk?

Er zijn van die vragen die steeds terugkeren: Waar haal je je inspiratie vandaan? Hoe oud was je toen je begon met schrijven? en de vraag die ik de laatste tijd regelmatig krijg is: Is schrijven je hobby of je werk?’ Het leek me goed om in de categorie Frequently Asked Questions deze vraag te beantwoorden.

Hobby
Natuurlijk begon het schrijven ooit als hobby. Als achtjarige heb je het namelijk niet over werk en ook toen ik een jaar of vijftien was kon ik me niet echt voorstellen dat ik op een dag (een deel van) mijn brood zou verdienen met schrijven. Maar ik heb wel altijd auteur willen worden, ook al was mijn omgeving niet altijd even overtuigd dat je van schrijven je werk kunt maken.

Werk
Inmiddels is schrijven mijn werk. Per week besteed ik meer uren aan mijn schrijfwerk dan aan mijn baan in De Wedloop. Helaas verdien ik met schrijven nog niet zoveel als met boekverkoper, maar ik ben er zelf van overtuigd dat dit niet heel lang meer zal duren, maar goed, het gaat in dit bericht niet zozeer over het geld dat ik met schrijven verdien, maar over schrijven als werk.

Gevolgen
Het heeft namelijk gevolgen dat ik schrijven als werk benader en niet meer als hobby:

  • Ik neem het heel serieus: ik houd mijn uren bij, sinds november 2022 is dat ook voor de belastingdienst nodig. Maar ik bekijk ook regelmatig de statistieken van die uren, waar is de meeste schrijftijd heen gegaan? In de ideale situatie gaat meer dan 50% van mijn schrijfuren naar verhalen (geldwoorden noemt Jaap dat ook wel).
  • Ik hanteer werkdagen. Schrijven is niet iets wat ik doe als ik er zin in heb of me toevallig geïnspireerd voel. Nee, elke dag die voor mij een werkdag is, besteed ik aan schrijven. Op dit moment is dat elke dag behalve zondag, al probeer ik voor mezelf wel vrije (mid)dagen te organiseren. Maar dat kan alleen als ik mijn doelen voor die week heb gehaald.
  • Schrijfwerk gaat voor. Uiteraard ben ik vrij om mijn dagen in te delen zoals dat voor mij uitkomt (zo ben ik begin mei een paar dagen naar Bratislava geweest, gewoon omdat het kon), maar over het algemeen gaat schrijfwerk wel voor plezierige dingen. Dat kost soms wat discipline (vooral als ik net een leuk spel heb ontdekt), maar is uiteindelijk ook heel logisch. Als ik een baan in loondienst zou hebben, zou ik ook niet midden op de werkdag een spelletje kunnen doen, of even gaan winkelen.
  • Ik zeg niet overal ja tegen. Vroeger (en nu nog regelmatig hoor) had ik de allergrootste moeite om nee te zeggen. Als iemand me vroeg een artikel na te kijken of een manuscript door te lezen, zei ik daar ja tegen. Nu heb ik gemerkt dat zulke ‘kleine’ dingen vaak ten koste gaan van mijn eigen schrijfwerk, dus zeg ik alleen nog ja tegen verzoeken als deze, als het mij iets oplevert.
  • Ik besteed tijd en aandacht aan het uitbreiden van mijn expertise. En ja, in het geval van schrijven is dat vooral heel veel schrijven 😉 Maar ik lees ook blogs, kijk video’s en lees af en toe een boek over schrijven om kennis te maken met nieuwe technieken. En het leuke is dat een roman lezen ook helpt!
  • Ik voel de druk om te protesteren als mensen zeggen: ‘Superleuk dat je dat als hobby hebt’. Zeg ik toch ook niet tegen een verpleegster, docent of tweede kamerlid? Het is m’n werk en toevallig is het iets wat ik heel graag doe.

Van welke hobby zou jij wel je werk willen maken?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.