Leeslogboek #5 Mei 2023

Maandag vertelde ik al meer over mijn schrijfwerk in mei, maar nu is het ook tijd voor een overzichtje van de boeken die ik las. Hopelijk inspireert het ook jouw leesleven. Veel plezier!

Welke boeken las ik?
Begin mei ging het lezen echt als een trein. Toen ik in Bratislava was heb ik superveel gelezen, maar zodra ik thuiskwam zakte het in. Komt ook door een spelletje dat tegenwoordig op mijn telefoon staat (oeps), maar daar zit nu gelukkig een tijdsslot op en ik merk al voorzichtige verbetering in mijn leesgedrag. Ik was vaak ook te onrustig om te lezen, dus dat speelt zeker mee. Maar genoeg gepraat, hoeveel boeken las ik dan? En welke boeken waren het?

Ik las 11 boeken, zeker niet slecht, maar als je bedenkt dat ik twee jaar geleden gemiddeld 30 boeken per maand las, is het wel weinig. Maar goed, deze boeken las ik:

 1. The common rule // Justin W. Earley (e-book)
 2. Hack je budget // Sara van Wesenbeeck (e-book)
 3. The museum of ordinary people // Mike Gayle (fysiek boek)
 4. Het geheugen van Babel // Christelle Dabos (e-book)
 5. Een storm van echo’s // Christelle Dabos (e-book)
 6. Lichtboei // Irene Hannon (hybride: e-book en fysiek boek // herlezen)
 7. Een plek om te blijven // Susan Anne Mason (fysiek boek)
 8. Anxious people // Fredrik Backman (fysiek boek // herlezen)
 9. Help! Mam is verliefd // Mirjam Schippers (e-book // herlezen)
 10. De vermiste prins // John Flanagan (fysiek boek // herlezen)
 11. Na al die tijd // Melissa Tagg (fysiek boek)

Favorieten
Ik heb weer een flink aantal boeken herlezen en van mezelf mag ik voor favorieten alleen maar boeken die ik voor het eerst lees als favoriet kiezen. Ja, ik weet het, ik ben streng voor mezelf. In willekeurige volgorde mijn favorieten van mei:

 • Een plek om te blijven // Nadat ik Het toevluchtsoord voor gebroken harten las in februari, wist ik zeker dat ik dit boek ook wilde lezen. Gelukkig kocht mijn moeder het (zij is ook in het bezit van deel 1) en kon ik het ook lezen. Ik heb er echt van genoten, het is een prachtig verhaal!
 • The museum of ordinary people // Dit boek preorderde ik al in november 2021 en nu las ik het eindelijk. Ik vond het weer een tof boek van Mike Gayle, al kon hij niet tippen aan Half a world away. Met Anna Laura maakte ik trouwens ook een podcastaflevering over dit boek.
 • Na al die tijd // Dit is zonder twijfel mijn favoriete boek van Melissa Tagg (van wat ik tot nu toe heb gelezen). Een heerlijk verhaal om bij weg te dromen en officieel heb ik het nu ik dit schrijf (1 juni) nog niet uit, maar het grootste gedeelte heb ik in mei gelezen, dus tel ik ‘m bij m’n boeken voor afgelopen maand.

Non-fictie
Ik las deze keer weer twee non-fictie boeken (en behaalde daarmee het jaardoel van 10x nieuwe non-fictie). Hack je budget vond ik vooral interessant om weer eens stil te staan bij hoe makkelijk ik geld uitgeef. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat ik in juni een no spend month heb – een maand waarin ik alleen maar geld uit mag geven aan boodschappen, benzine (ik ga flink wat kilometers rijden, dus dat moet helaas wel) en cadeautjes. Wel ga ik een nieuwe bril uitzoeken, maar omdat ik die voornamelijk met schrijven nodig heb, gaat dat van m’n bedrijfsrekening (de glazen van mijn huidige bril hebben flink wat schade, vandaar dat ik weer een nieuwe bril nodig heb). Uit The common rule haalde ik behoorlijk wat wijze lessen, voor nu en voor de toekomst. Het boek is volgens mij ook in het Nederlands beschikbaar. De belangrijkste gewoonte die ik nu overgenomen heb is mijn telefoon tijdens mijn schrijfuren (aan boeken) uitzetten. In het nawoord geeft Justin Early diverse tips voor de toepassing van de acht gewoontes die hij in het boek noemt en voor kunstenaars noemde hij als voorbeeld om tijdens je focusuren je telefoon uit te zetten. Het werkt echt perfect!

Book haul
Ik kocht maar één boek in mei: Once upon a broken heart van Stephanie Garber. Ik heb destijds genoten van de Caraval trilogie en had op Instagram al zo vaak deze nieuwe serie voorbij zien komen dat ik toen ik ‘m in Wenen tegenkwam in een boekhandel niet kon laten liggen. Voorlopig blijft-ie wel ongelezen, want ik wil eigenlijk de hele serie compleet hebben voordat ik ‘m ga lezen. Deel 3 moet nog verschijnen en ik wil de hele serie in hetzelfde formaat hebben, dus volgens mij moet ik dan nog tot mei of juni 2024 wachten. Ach, weet ik ook eens hoe het voelt.

In het kader van no spend en de flinke boekenstapel die nog ongelezen op mijn kamer ligt heb ik besloten om de komende 100 dagen geen boeken te kopen. Dit is ingegaan op 6 mei (want op 5 mei kocht ik bovenstaand boek) en loopt tot 13 augustus. Gelukkig precies op tijd voor de romanactie van Kok Boekencentrum: 4 supertoffe boeken zijn dan verkrijgbaar voor €15,00. Twee ervan heb ik al, maar de andere twee wil ik natuurlijk wel hebben. Ik heb gelukkig nog twee boekenbonnen van mijn verjaardag liggen en ik kreeg afgelopen maand ook een VVV-bon voor het schrijven van een artikel. Nu vind ik dat ik die ook pas in mag leveren na 13 augustus. Wordt wel spannend, want deze maand komt het nieuwe deel in de Hope Harbor serie uit, maar ik ga sterk zijn! Als het me lukt mag ik namelijk in augustus een stapeltje boeken kopen (uiteraard maar zo hoog als mijn boekenbudget toelaat, maar toch). Als ik me daaraan vasthoud, lukt het zeker!

Vooruitblik juni
Nu jij dit bericht leest heb ik met Anna Laura een podcastaflevering opgenomen die gaat over een leesdip (terwijl ik dit schrijf moet dat nog gebeuren). Hopelijk helpt dat me om m’n leesflow weer terug te vinden, al moet ik zeggen dat het lezen van Na al die tijd zeker helpt. Het is niet zo dat ik niet geniet van lezen, maar er zijn zoveel andere dingen die ik leuk vind om te doen. Toch ga ik ervoor om de leesstapel wat te verkleinen, want het schiet niet echt op de laatste tijd. Bovenstaande boeken staan sowieso op mijn leeslijstje voor juni en uiteraard ga ik ook verder met het (her)lezen van de Samen! serie. Daarvan lees ik niet elke maand een boek, maar ik lees ze nu gewoon achter elkaar omdat het nodig is voor het herschrijven van deel 5. Stiekem hoop ik dat ik in juni gewoon een stuk of 15 boeken kan lezen, hopelijk helpt het mooie weer me daarbij, zodat ik lekker in de tuin kan lezen!

Hoeveel boeken wil jij in juni lezen?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s) naar een webshop van een lokale ondernemer. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Succes met je doel om 100 dagen geen boeken te kopen! Ik hoop voor je dat het lukt:-) Hoeveel boeken heb je eigenlijk? Ben heel benieuwd;-)

  1. Dank je wel! Tot nu toe gaat het doel gelukkig goed en ik ben al over de helft! Ik zal binnenkort eens een telling maken van alle boeken die ik heb. Het probleem is dat ik regelmatig boeken uitleen, dus dan staan niet alle boeken die ik heb in mijn kast.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.