Fun Facts #4 Nog 7 weetjes over ‘Lijmen’

Twee weken geleden heb je al wat fun facts kunnen lezen over Lijmen. Vandaag komen er nog meer weetjes waarin ik je wat meer vertel over de karakters en wat ze met mijn omgeving te maken hebben. Dus wil je weten waarom het in mijn boeken over appelsap, brownies en single leraressen gaat? Lees het nu in dit bericht!

  1. Favoriete zin: Net als bij de weetjes over de opdracht begin ik met mijn favoriete zin uit Lijmen. Er zitten wel meer zinnen tussen die ik bijzonder goed gelukt vind, maar deze vind ik de leukste. Hij is te vinden op pagina 176: ‘Het klonk als een goed idee. Maar wel zo’n idee wat alleen maar goed klinkt als je het zelf niet uit hoeft te voeren.’ Nikki heeft het vermoeden dat Maurits verliefd op haar is en gaat de confrontatie met hem aan. Dat vind ik erg dapper van haar, maar ik wilde wel duidelijk maken dat ze ertegen op zag. Mijn redacteur had als commentaar bij deze zin een smiley gezet, dus ik denk niet dat ik de enige ben die deze zin leuk vind.
  2. Fietsen: Lynn en Nikki fietsen altijd met elkaar mee en Lynn is dan ook flink teleurgesteld als Nikki een tijdje niet mee kan fietsen. Een deel van de vriendschap van Nikki en Lynn is gebaseerd op die tussen mij en (nog steeds) een van mijn beste vriendinnen: Carin (aan wie het boek ook is opgedragen). Wij fietsten ook altijd met elkaar mee en vertelden onderweg hele verhalen aan elkaar. De gesprekken gingen vooral op de jongens waar we verliefd op waren 😉
  3. Simon: Dit punt is vrij persoonlijk, maar ik wil het toch graag met jullie delen ;-). Inmiddels heb je al meer kunnen lezen over de jongen waarmee Lynn gedate heeft, omdat hij in Chaos terug komt. Ik was al een tijdje op zoek naar een verhaallijn voor Lynn, waardoor ze meer op Nikki steunde dan dat Nikki aankon met haar vermoeidheid. Een tijd geleden ben ik een paar keer op date geweest met een jongen, die na enkele afspraakjes (bijna) niets meer van zich liet horen en ik vond het eigenlijk wel bij Lynn passen. Overigens moet ik er wel bij vermelden dat de gebeurtenissen uit Chaos niet op mijn eigen leven zijn gebeurd, dus de desbetreffende jongeman heeft niet na bijna een jaar weer contact met me gezocht en ik ben zeker niet nogmaals met hem uit geweest.
  4. Appelsap: Ik zocht een favoriet drankje voor Nikki, maar wilde niet die van mezelf nemen. Welke meid van 16 drinkt er nu hele dagen water en Spa Rood? Gelukkig heb ik een schoonzus die nogal veel appelsap drinkt, dus daar is Nikki’s verslaving aan appelsap op gebaseerd.
  5. Brownies: Net als Nikki ben ik dol op brownies, dat ben ik altijd al geweest. Helaas kwam ik er, vlak voordat Lijmen verscheen, achter dat ik geen gluten meer mocht. Maar gelukkig vond ik een heel lekker recept voor glutenvrije brownies. Ik kan vast verklappen dat Nikki en Lynn deze in het vervolg op Chaos samen gaan bakken…
  6. Broer en zus: De relatie tussen Nikki en haar broer Sven lijkt best wel op die van mij en mijn jongste broer. Ze delen veel met elkaar en dat heb ik ook altijd met Marco gedaan. Bovendien zit er nog een knipoogje naar hem met een opmerking die Sven maakt, als hij zegt dat hij twijfelt of Nikki wel de ziekte van Pfeiffer heeft. Sven zegt dan dat hij gehoord heeft van iemand bij wie men eerst dacht dat hij pfeiffer had, maar later bleek hij het chronischevermoeidheidssyndroom te hebben (en ja, dat schrijf je helemaal aan elkaar). Dit was gewoon mijn broer.
  7. Maurits: Ze zeggen altijd dat je het beste voor het laatst moet bewaren, toch? Nou, misschien hadden sommigen het al in de gaten, maar Maurits is inmiddels uitgegroeid tot mijn favoriete karakter. Het was helemaal niet de bedoeling dat hij zo’n grote rol zou krijgen in het verhaal, maar een leesles die ik gaf aan HAVO-3 zo’n twee jaar geleden veranderde dat. Een van de leerlingen had een zeer belangrijke vraag aan mij: ‘Mevrouw, heeft u eigenlijk al een vriend?’ Ik antwoordde ontkennend, dus de betreffende leerling riep enthousiast naar zijn klasgenoten: ‘Jongens, ze is nog single!’ Dat moest wel in een verhaal terug komen en het speciale plekje voor Maurits was geboren. Stiekem ben ik ook aan het vervolg op Chaos begonnen zodat ik meer over Maurits kon schrijven… 😉

Dat waren de speciale weetjes over Lijmen. Ik ben benieuwd of je deze dingen zag aankomen. Ook in Chaos zijn weer genoeg knipoogjes naar mij of mijn omgeving te vinden, dus die deel ik graag een keer met je. Als je nog vragen hebt over Lijmen mag je ze altijd stellen. Dat kan door een berichtje achter te laten over het contactformulier in te vullen.

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.