Het is tegenwoordig helemaal hip om boeken te promoten met de tropes die ze bevatten. Nu vind ik tropes lastig te vertalen in het Nederlands. ze noemen het soms wel stijlfiguur, maar dat dekt de lading voor mijn gevoel niet helemaal. In de muziek noemen ze het een toevoeging van een nieuwe tekst in een bestaande compositie. In de boekenwereld is het een bepaalde verhaallijn die regelmatig voorkomt, zoals de lovetriangle (twee jongens zijn op hetzelfde meisje verliefd en ze moet kiezen), enemies to lovers (hoofdpersonages die eerst een hekel aan elkaar hebben, maar uiteindelijk verliefd worden. Hoe dan ook, het leek mij leek om mijn boeken eens onder de trope-microscoop te leggen en kijken welke tropes erin voorkomen. We beginnen deze mini-reeks met mijn standalones.
- De opdracht // Hierbij vond ik het lastig om een heel duidelijke trope te ontdekken, maar uiteindelijk komt het dichtst bij first love, hoewel de first love volgens mij vooral inhoud dat de personages uit elkaar zijn gegaan en elkaar jaren later weer tegenkomen. Dat kan natuurlijk alsnog gebeuren bij Jill en Lars 😉
- Lijmen // De trope die hier het meest bij paste (vond ik) was de 3rd Act Break-up, dat de personages op ongeveer twee derde van het boek uit elkaar gaan, maar uiteindelijk komt het toch goed. Meestal is dat omdat ze dingen voor elkaar verzwijgen, zo ook in het verhaal van Nikki & Tim. Gelukkig gaan Nikki & Tim niet écht uit elkaar en komt het ook tussen die twee weer helemaal goed. En dat geeft meteen een tweede trope, die een van mijn favorieten is: second chance romance.
- Chaos // In Chaos is er sprake van een love triangle, al zijn de twee jongens niet allebei verliefd op Lynn, maar heeft zij gevoelens voor zowel Maurits als Simon. Tijdens het schrijven van dit verhaal, had ik ergens wel in mijn achterhoofd dat Maurits ook verliefd aan het worden was op Lynn, maar dat hij op afstand bleef om Simon.
- Vrije val // De trope voor Vrije val was niet zo moeilijk te vinden: Perfect boyfriend is a jerk, dus de perfecte vriend blijkt een minderfijn iemand te zijn 😉
- Time-out // Time-out bevat een van mijn favoriete tropes, namelijk Friends to lovers. Lynn en Maurits hebben aan het begin van het verhaal al wel gevoelens voor elkaar (dat was tenminste wel wat ik in mijn hoofd heb zitten, ik heb zelfs een versie geschreven waarin ze verkering krijgen voordat Lynn naar Engeland vertrekt), maar het grootste gedeelte van het boek zijn ze alleen vrienden. En hun relatie is ook met vriendschap begonnen (dat lees je in Lijmen).
- No fear // Ook No fear was een lastige, maar uiteindelijk kwam ik uit bij Love conquers all, zowel in de zin dat de relatie van Mart & Roos heel veel aankan, zelfs het feit dat Roos een levenslange auto-immuunziekte heeft, maar ook dat liefde angst overwint.
- No worries // En de trope van dit boek was ook niet heel moeilijk: Rich boy, poor girl. Rachel is dan wel geen bedelaar, ze heeft het beduidend minder breed dan haar vriend Thomas. Dit veroorzaakt zelfs een beetje wrijving tussen die twee, omdat Thomas alles voor Rachel wil betalen en zij daar zelf niet zo van gediend is.
Dat waren de tropes die ik uit mijn standalones haalde, maar misschien weet jij er nog wel meer. Laat dat dan vooral weten in een reactie.
Wat is jouw favoriete trope?
Liefs,
Mirjam