Persoonlijk #3 Hoogtepunten 2018

Een paar maanden geleden had ik al bedacht dat ik op de laatste dag van het jaar een speciale terugblik inclusief hoogtepunten zou schrijven op mijn blog. Iedere keer dacht ik: dat duurt nog heel lang, maar eigenlijk is het allemaal veel sneller gegaan dan ik in eerste instantie had verwacht. 2018 was echt een speciaal jaar, waarin veel is gebeurd. Hoog tijd om dat met jullie te delen!

Bereid je maar vast voor op een long read, want ik ga niet alleen vertellen wat per maand mijn hoogtepunten waren, maar ook deel ik graag iets met je over de persoonlijke groei die ik het afgelopen jaar heb meegemaakt. En dat is nogal wat…

Januari 2018: Eigenlijk begon mijn jaar helemaal niet zo leuk. Ik werkte toen nog in het onderwijs en al twee weken na de Kerstvakantie moest ik een week thuisblijven vanwege heftige rugklachten. Gelukkig is dat, met veel beweging, onder controle te houden. Ik was in januari ook veel moe, maar gelukkig zijn er ook nog positieve punten te benoemen van deze maand. Zo ging mijn blog online op 1 januari 2018 en ontving ik op 31 januari de proefdruk van Chaos. 

Februari 2018: Februari was qua schrijven een groot dieptepunt en persoonlijk ging het niet veel beter met me. In maart zou ik te horen krijgen of ik een vaste aanstelling kreeg op de school waar ik werkte en dat gaf bij mij heel veel spanning, zeker omdat het die tijd helemaal niet zo goed met mij ging. Als schepje bovenop alle ellende ging die maand ook nog de laptop kapot waar ik mijn eerste 3 boeken grotendeels op heb geschreven. 

Foto: Aad Schippers

Maart 2018: Omdat februari niet zo fantastisch was, had ik mij vast voorgenomen om van maart de beste schrijfmaand ooit te maken. Dat is toen gelukt, ik schreef ontzettend veel. In maart verscheen ook mijn derde boek: Chaos en bedacht ik de verhaallijn voor het vervolg hierop. Ik kreeg die maand echter ook te horen dat ik geen vaste aanstelling kreeg. Dat was eerst even slikken, maar nu achteraf denk ik dat het een van de beste dingen is die mij het afgelopen jaar is overkomen. Ik had dringend rust nodig en besloot daarom mij een jaar te richten op mijn schrijfcarrière. Het ontslag bood mij de kans te vechten voor de droom die ik als klein meisje al had: schrijfster worden. Natuurlijk was ik dat al, maar nu kon ik er echt mee aan de slag gaan. Het maakte niet meer uit wat andere mensen zeiden, ik ging ervoor! En dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen…

April 2018: Ook in april schreef ik weer veel en op 23 april schafte ik (eindelijk) een nieuwe laptop aan. In maart schreef ik vooral veel op een oude laptop van mijn vader waar een paar toetsen van het toetsenbord het niet goed deden en het was heerlijk om weer een eigen laptop te hebben. Die maand had ik ook een overleg met mijn redacteur waarin duidelijk werd dat Vrije val, mijn vierde boek, dit jaar nog zou verschijnen. Daarnaast kreeg ik van een collega heel positieve feedback op mijn boeken, hij zei dat zijn kinderen ze verslonden… Superleuk, toch?

Mei 2018: Destijds schreef ik er al over, maar nog even voor de duidelijkheid: mei was niet echt mijn maand. Het afscheid op school kwam dichterbij en regelmatig twijfelde ik of ik wel de juiste beslissing had genomen. Ook was ik veel moe en had vaak last van mijn buik. Daarom ben ik destijds naar mijn (nieuwe) huisarts gegaan en kreeg ik (eindelijk) een doorverwijzing naar de Maag-darm-leverarts. De afspraak daarvoor stond gepland in juni en ik vond het allemaal erg spannend. Die angst verlamde mij ook een beetje. Wat wel heel positief was, is dat ik in mei de eerste 9 hoofdstukken van het vervolg op Chaos schreef én een kerstverhaal voor mijn uitgever.

Foto: Carolien Luitjes

Juni 2018: Juni begon meteen goed, met op 1 juni de opnames voor het radio-programma Vrouw in beeld van de Reformatorische omroep. Dit werd op 15 juni uitgezonden en was ontzettend leuk om te doen. Zoals ik al schreef moest ik in juni ook naar het ziekenhuis en kreeg ik verschillende onderzoeken. Die vielen gelukkig allemaal mee, mijn antistoffen waren alleen nog iets te hoog. Aankomende vrijdag moet ik trouwens weer naar de arts toe en gaan we kijken of ze nu wel onder de 7 zijn. Het leuke was dat ik, na mijn ziekenhuisbezoek, te horen kreeg dat het kerstverhaal dat ik in mei schreef, in de kerstbundel zou komen. Helaas was er in juni nog een dieptepunt, namelijk dat we afscheid moesten nemen van Pepito, ons hondje dat bijna 10 jaar lang bij ons in huis heeft gewoond. 

Juli 2018: In juli nam ik afscheid van de school waar ik in totaal 4 jaar stage heb gelopen/gewerkt. Dat was wel even slikken, maar ik was ook blij met de vrijheid en rust die ik daarna kreeg. Het lesgeven mis ik inmiddels niet echt meer en ik vind het heerlijk dat ik op een andere manier veel voor jongeren kan betekenen. Halverwege juli vertrok ik naar Engeland en daarover mocht ik bloggen voor Puntuit. Die maand verbrak ik weer mijn schrijfrecord door ongeveer 56 uur te schrijven. Ook behaalde ik een jaardoel: 250 volgers op Instagram. 

Augustus 2018: Deze maand was ik nog in Engeland en blogde weer voor Puntuit. Op 16 augustus ging ik weer naar huis en op 20 augustus begon het (voor mij) echt: mijn ‘full-time’ schrijfcarrière. Ik vond het deze maand nog wel erg lastig om mijn ritme te vinden, maar nu ik een paar maanden verder ben, merk ik dat het steeds beter gaat. In augustus schreef ik ook de eerste versie van het vervolg op Chaos af. 

September 2018: Ook in september was ik druk bezig met het zoeken naar het juiste ritme, maar ik heb toch behoorlijk wat geschreven. Op 27 september rondde ik mijn vierde boek, Vrije val definitief af, dat was toen ik op vakantie was op Madeira. Dat is wel een ding wat ik achter ben gekomen: als schrijver heb je eigenlijk nooit vakantie. Je hoofd blijft altijd vol ideeën zitten die je het liefst zo snel mogelijk uitwerkt. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik een (klein) notitieboekje bij me heb, zodat ik die geniale ideeën snel kan opschrijven. Een ander hoogtepunt uit september was voor mij wel het bezoek aan de Bataviawerf en het schip zelf, samen met mijn broer. In de serie die wij samen aan het schrijven zijn, gaat ons hoofdpersonage een aantal keer een bootreis maken, dus wij wilden wel weten hoe het er precies uitzag op zo’n schip. 

Oktober 2018: In oktober verscheen natuurlijk Vrije val, maar ook werd ik geïnterviewd door de Barneveldse krant hierover. Daarnaast verscheen mijn kerstverhaal in de bundel van mijn uitgever. Ik vond het superleuk dat mijn naam ook op de voorkant vermeld stond, naast die van Janny den Besten en Eeuwoud Koolmees. Op mijn blog had ik die maand een recordaantal pageviews en ik kijk met een heel positief gevoel terug op oktober. 

November 2018: Na zo’n toffe maand kan het haast niet meer beter worden, zou je denken. Nou… in november ging ik een week naar Engeland en daar heb ik ontzettend veel geschreven. Toen ik eenmaal terug was ging ik eens nadenken over mijn schrijftijd. Ik was al 3 maanden bezig om het ideale ritme te zoeken en opeens had ik het! Hierdoor heb ik in totaal wel 88 uur besteed aan schrijven in november. Ik deed mee aan NaNoWriMo en schreef meer dan 51.000 woorden voor een nieuw verhaal, wat hopelijk een superleuke serie gaat worden. Daarnaast was het Reformatorisch Dagblad geïnteresseerd in een ander kerstverhaal dat ik schreef, zij hebben dit in het winterdoeboek geplaatst. Ook kreeg ik de vraag van de Reformatorische Omroep of ik voor hen een kort kerstverhaal wilde schrijven (voorleestijd: 4 minuten) en dat is ook gelukt. Op Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag is deze uitgezonden. Daarnaast werd ik gebeld door de mediatheekbeheerder van het Van Lodenstein College in Amersfoort of ik jurylid wilde zijn bij de voorleeswedstrijd in december… 

Foto: ‘Mevrouw’ Hofman

December 2018: Op moment van schrijven is het 20 december, dus nog 11 dagen te gaan om van deze maand weer een onvergetelijke tijd te maken. Nou… dat is wat mij betreft al gelukt. Op 18 december was ik niet alleen jurylid bij de voorleeswedstrijd, maar mocht ik ook een aantal gastlessen geven over mijn werk als schrijver. Op het van Lodenstein College worden mijn boeken veel gelezen, dus het was echt heel erg leuk om op deze manier mijn lezers te ontmoeten en hen nog enthousiaster te maken voor lezen en wie weet… ook voor het schrijven. Naast dat ik vertelde hoe het schrijven van een boek in zijn werk gaat, had ik namelijk ook een opdracht voor de leerlingen, zodat zij ook zelf aan de slag konden. Ook ging ik in december verder met het nieuwe schrijfritme en ook deze maand heb ik veel kunnen schrijven… Maar daarover vertel ik volgende week nog iets meer. 

Algemene indruk 2018: Zoals ik al schreef en je wellicht ook hebt kunnen lezen, heb ik het afgelopen jaar veel bereikt en geleerd. Een van de belangrijkste ontdekkingen was nog wel dat ik helemaal niet zo introvert ben als ik altijd heb gedacht. Zo vond ik het geven van de gastlessen ontzettend leuk om te doen en ben ik iedere keer op zoek naar manieren om naar buiten te treden. Ook heb ik geleerd mijn eigen plan te trekken en me niet zoveel aan te trekken van de meningen van mensen die eigenlijk helemaal niet belangrijk voor mij zijn.
Dit jaar is ook een jaar van overgave geweest. Mijn ontslag voelde eerst als een dieptepunt, maar nu ervaar ik het als een zegen. God heeft die deur voor mij gesloten, omdat Hij een ander plan met mij heeft. Ik vertrouw erop dat Hij voor mij zorgt en als ik naar het afgelopen jaar kijk, is duidelijk te zien dat Hij dat gedaan heeft. Ik vertrouw erop dat Hij in de toekomst ook met mij mee gaat. Laatst sprak ik hierover met een vriendin en zij zei het als volgt: ‘Dat je je nu volledig op je schrijfcarrière richt is een daad van geloof.’ Dat gaf heel mooi weer hoe ik erin sta. 

Wat ik schreef in 2018:

 • 112 berichten voor mijn eigen blog (inclusief deze)
 • 9 gastblogs 
 • first drafts (vervolg Chaos, deel 1 serie ‘Samen’, Kindle verhaal)
 • 4 hoofdstukken ‘Bergen van Chaos’ + volledige hoofdstukindeling boek 1 en een globale plotlijn van de gehele serie
 • 3 Kerstverhalen
 • 2 Korte verhalen 
 • 26 persoonlijke stukjes (waarvan ik er een aantal op mijn blog deelde)
 • 187 writing prompts (challenges zijn top!)

Afgeronde projecten in 2018:

De drie meest gelezen blogs in 2018:

Applaus als je het hele bericht tot hiertoe hebt gelezen! Ik wens je alvast een fijne jaarwisseling en morgen ben je weer van harte welkom op mijn blog, dan hoop ik weer een brief aan mezelf te posten. Bedankt voor alles wat je dit jaar voor me gedaan hebt (je weet zelf vast wel wat dat is). 

Hoe was jouw jaar? 

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

 1. Wauw Mirjam, wat heb je veel gedaan en vooral geschreven!
  Heel erg leuk om zo te lezen, natuurlijk waren er ook dieptepunten maar kwam het gelukkig allemaal goed 🙂
  Voor jou ook een hele fijne jaarwisseling enne ik ben benieuwd naar je 2019 doelen.
  Liefs Rensina

  1. Dank je voor je reactie! Ik merk dat ik het zelf ook erg leuk vind om alles terug te lezen. En dat het na alle dieptepunten ook weer goed kwam is een lesje wat ik mee wil nemen dit jaar in 😉
   Ik hoop dat jij ook een fijne jaarwisseling hebt gehad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: