Fun Facts #1 7 weetjes over ‘De opdracht’

Ik ben dol op fun facts, van die achtergrondinformatie van bijvoorbeeld je favoriete boek of liedje. Ik hoop dat jullie het ook leuk vinden, want in dit berichtje laat ik je wat meer weten over mijn allereerste boek De opdracht. Het handigst is natuurlijk als je het boek gelezen hebt, maar dat is niet verplicht.

  1. Godsdienst: Het allereerste idee voor de opdracht ontstond toen ik in de vijfde klas voor het vak Godsdienst een half A4-tje moest schrijven over het onderwerp: ‘verliefd zijn op een niet-christen.’ In het stukje schreef ik een deel van de opvattingen die ook in de laatste hoofdstukken van de opdracht te vinden zijn. Ik kreeg positieve feedback van mijn docent en in mijn hoofd ontstond een verhaal. Het heeft uiteindelijk wel bijna vier jaar geduurd voordat ik de moed gevonden had om het verhaal daadwerkelijk op papier te zetten. En toen nog een halfjaar voordat ik het op durfde te sturen naar de uitgever. Maar uiteindelijk begon het dus allemaal met dat ene A4-tje.
  2. Namen: De namen Jill en Lars waren in mijn allereerste versie heel anders. Ik was toen nogal fan van de naam Julia en Lars heette eerst Jeffrey. Uiteindelijk vond ik Jeffrey niet echt passend, dat vond ik overdreven. Waarom ik voor Jill en Lars heb gekozen? Dat weet ik eigenlijk niet zo goed meer, volgens mij was ik net bezig met het lezen van De Kronieken van Narnia en heb ik Jill genoemd naar de wat kattige heldin uit boek 6 en 7. En Lars? Tja, ik heb altijd al een zwak gehad voor Scandinavische namen.
  3. Jona:  Een behoorlijk serieus gedeelte uit het boek (en daarom misschien vreemd bij fun facts), maar ik wil je wel graag uitleggen waarom ik daarvoor gekozen heb. In een van de eerdere versies van het verhaal zei Lars (de namen waren toen al wel veranderd) tegen Jill dat hij het verhaal van Jona altijd zo mooi vond, zijn oma las dit aan hem voor uit de kinderbijbel. Toen ging ik opeens de verschillende fasen die Jill doormaakt in het verhaal van Jona plaatsen.
  4. Structuur: Zoals ik al schreef had ik verschillende versies van het verhaal, ik denk dat ik wel een keer of vijf ben begonnen aan dit verhaal, maar het einde was altijd hetzelfde. Altijd een presentatie met een weegschaal. Uiteindelijk, toen ik de stukjes van Jona in het verhaal had gepast ben ik per hoofdstuk/deel in vier of vijf zinnen gaan uitschrijven wat er daar gebeurde. Door het zo te structureren had ik voor mezelf inzichtelijk hoe het verhaal eruitzag en werd ik gemotiveerd om het af te schrijven. Super tof natuurlijk. Dit is tegenwoordig mijn tactiek en ik ben trots dat ik zo gestructureerd ben 🙂
  5. Broers: Jill heeft twee broers, Joshua en Jesse. Jesse is ouder en al getrouwd, Joshua is jonger dan Jill. Zelf heb ik ook twee broers en dat was ook de reden dat ik Jill uit eenzelfde gezinssituatie wilde laten komen. Ik weet namelijk uit ervaring hoe tof het is om twee broers te hebben, al zijn de mijne allebei ouder dan ik.
  6. Omslag: Als auteur had ik – gelukkig – inspraak in de omslag van het boek. Ik wilde graag een weegschaal op het boek en gelukkig vond mijn redacteur dat ook meteen een goed idee. Zelf maakte ik een klein schetsje hoe ik dat wilde, echt super slecht, gelukkig ziet de weegschaal op de voorkant er een stuk leuker uit. Ik herinner me nog goed dat de omslag binnen kwam, ik moest toen echt bijna huilen, zo gelukkig was ik er mee.
  7. Uitgave: Een halfjaar na voltooiing had ik eindelijk genoeg moed gevonden om het verhaal op te sturen naar een uitgever. Door mijn eerste ervaring met het opsturen van een manuscript wist ik dat De Banier snel reageerde, dus besloot ik om het verhaal ook weer naar hen op te sturen. Na drie of vier weken kreeg ik al een reactie. Ik weet nog precies wat ik aan het doen was: aan het kleuren met mijn nichtje, die destijds anderhalf was. Ik liet alles voor wat het was en sprong minstens een meter in de lucht, zo blij was ik.

Zo, dat waren een aantal fun facts over mijn allereerste boek. Welke vond jij het leukst om te weten te komen? Wat had je totaal niet verwacht? Laat het me weten in een reactie!

In een volgend fun facts bericht hoop ik in te gaan op de inhoud van het boek. Hoewel geen van mijn boeken autobiografisch zijn, zitten er wel veel kleine knipoogjes naar mij of mijn omgeving en die deel ik ook graag met je.

Liefs,

Mirjam

3 Reacties

  1. Helemaal leuk om het idee achter het boek de Opdracht te lezen! Dat maakt het boek nog leuker en interessanter ! Ga vooral zo door!
    Ik ben erg nieuwsgierig naar het boek CHAOS 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.