Fun Facts #5 Muzieklijst ‘De opdracht’

Zoals je vorige week zaterdag hebt kunnen lezen word ik vaak geïnspireerd door muziek die ik luister. Tegenwoordig maak ik op Spotify een officiële afspeellijst per verhaal, maar toen ik De opdracht schreef had ik nog geen Spotify. Toch weet ik nog van een aantal liedjes dat ik ze veel luisterde en dat ze tot inspiratie dienden voor het verhaal. Na twijfelen heb ik besloten om deze liedjes met je te delen…

Opmerking vooraf: Zonder de geweldige muziek van Adam Young/Owl City was ‘De opdracht’ niet geworden zoals-tie nu is.

Waarschuwing vooraf: Als je ‘De opdracht’ nog niet gelezen hebt, lees dan niet verder: major spoiler alert. Bij elk liedje leg ik namelijk uit waarom ik het bij het verhaal vond passen.

Oké, na deze opmerking en waarschuwing volgt hier de lijst met 7 liedjes die mij geholpen hebben bij het schrijven van ‘De opdracht’, de titels bevatten een link naar het liedje op Youtube.

  1. Dear in the headlights – Owl City – Ik wilde dit liedje eerst nog een plek geven in het boek, dat Mark het aanhaalde in een gesprek met Jill. Maar Mark deed wat sommige karakters soms doen: hij ging zijn eigen gang en werd tóch verliefd op Jill (ik had nog zo gezegd dat hij dat niet moest doen) en toen paste het liedje niet meer in het verhaal. Maar dat geeft niet, want eigenlijk paste de volgende veel beter…
  2. Galaxies – Owl City – Adam Young heeft een aantal hymns gecovered, maar deze is een origineel lied van hem dat een christelijke boodschap bevat. Het moment dat ik dit liedje voor het eerst hoorde was ik er verliefd op. Bovendien paste het goed bij het verhaal van Jill en Lars.
  3. Golden leaves – Passenger – Dit liedje ontdekte ik toen ik ‘De opdracht’ aan het herzien was en ik vond meteen dat het over Jills gevoel ging. Ze wilde zich graag aan Lars vasthouden, maar wist dat het niet kon. Vooral de zin Can’t live with you, but I die without geeft goed weer hoe het voelt om een gebroken hart te hebben. Bovendien: die strijkinstrumenten op de achtergrond zijn toch fantastisch?!
  4. How deep the Father’s love for us – Owl City – Een van zijn gecoverde hymns die ik dus echt prachtig vind (de Nederlandse edititie dan weer helemaal niet, maar dat geheel terzijde). Ik denk dat dit een lied is waar Jill graag naar luistert.
  5. Love’s to blame – For King & Country – Eerlijk is eerlijk, dit lied luisterde ik niet toen ik ‘De opdracht’ schreef, maar als ik wist dat het bestond had ik dat zeker gedaan. Net als Golden leaves vertelt dit lied over twee geliefden die niet bij elkaar kunnen blijven, net zoals Jill en Lars. Soms is liefde niet genoeg.
  6. Silhouette – Owl City – Ik zei toch dat ‘De opdracht’ zonder deze Amerikaanse meneer heel anders was geworden? Dit is ook zo’n post-break-up liedje en ik kan me goed voorstellen dat Jill hier naar geluisterd heeft nadat haar verkering met Lars uit is gegaan.
  7. Wedding Day – Casting Crowns – Een van de vroegere versies van ‘De opdracht’ bevatte een scène die op dit lied was gebaseerd. Dit wilde ik dan als proloog schrijven, maar uiteindelijk is het iets anders geworden. Neemt niet weg dat dit lied bij het verhaal past. De relatie van Jill en Lars is dan wel voorbij, of Jill nu wel of niet iemand ontmoet, ooit zal ze een bruid zijn.

Welk lied vind jij het beste bij ‘De opdracht’ passen? En welk lied vind je het mooist van deze zeven? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,

Mirjam

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: