Ik lees #27 Update Leeschallenge 2021

Voor wie het nu nog niet weet: ik doe in 2021 een poging om 365 boeken te lezen. In augustus 2020 las ik 31 boeken en begon het plan langzaam vaste vormen aan te nemen (want het zat al veel langer in mijn hoofd). En nu … heb ik al spijt dat ik deze uitdaging met mezelf ben aangegaan? Je leest meer over mijn ervaringen in dit bericht!

Begin april maakte ik er ook een filmpje over voor mijn booktube kanaal, dus als je zin hebt om dat te bekijken kan dat hier. In dat filmpje zeg ik dingen die overeen komen met deze blog, dus kijk maar wat je handig vind. Ook in mijn maandelijkse Lezen met Mirjam blogs kan je regelmatig iets lezen over mijn ervaring tot nu toe, maar het leek mij wel leuk om het overzichtelijk in één blog te zetten.

Tot nu toe geniet ik echt van de leesuitdaging. Vooral de hoeveelheid verschillende boeken die ik lees staat mij wel aan. Ik vlieg nu echt door mijn TBR heen en dat is zeker een fijne bijkomstigheid. Over het algemeen heb ik ook niet het gevoel dat ik meer lees dan anders. Dat komt misschien ook wel omdat ik in de laatste maanden van 2020 al veel meer ben gaan lezen. Soms loop ik wel een beetje achter en dan lees ik een paar novelles om weer op schema te raken. Maar eigenlijk is de grootste achterstand die ik heb gehad 7 boeken en die was met een leesmarathon van 48 uur in het weekend voor m’n vakantie weer opgelost.

Wat ik graag wilde en wat me tot nu toe niet echt gelukt is (tenminste niet nu ik deze blog schrijf) is voorlopen. Het lijkt me heerlijk om een stuk of 7 boeken voor op schema te lopen. Maar aan de andere kant is er niets mis met netjes gelijk lopen. Dat is het hele idee van de uitdaging toch? Om één boek per dag te lezen.

Vorig jaar had ik ook wat tactieken bedacht om meer te lezen. Zo zou ik in de auto als ik lange ritten voor de boeg had naar luisterboeken luisteren. Maar dat lukt me eigenlijk steeds niet. Ik word er onrustig van en merk dat ik stukken mis omdat ik op de wet letten iets belangrijker vind, haha. Maar gelukkig lukt het wel als ik wandelingen maak en ook als ik boodschappen doe, dus dat heft de luistertijd van die lange ritten weer op. Misschien dat dat in de toekomst wel weer gaat lukken, want ik herinner me tijden dat het wel goed ging.

Een andere tactiek was om regelmatig een leesmarathon te houden en dat helpt zeker! In januari, februari en april heb ik leesmarathons gehouden, in maart kon ik geen zaterdag vinden om het te doen, al moet ik zeggen dat ik wel veel lees op zaterdag en zondag. Toch heb ik in maart wel veel boeken gelezen omdat ik dat toen echt nodig had om tot rust te komen.

Nog een manier was om op iedere donderdagavond een leesavond te houden. Dat is denk ik op ongeveer de helft van de donderdagavonden gelukt. Maar omdat ik in februari en maart sowieso iedere avond vroeg naar bed ging, werden de meeste avonden korte leesavondjes. Ik had meestal woeste plannen om heel veel te lezen voordat ik ging slapen, maar meestal viel ik na twee hoofdstukken al zo goed in slaap. Ik hoop dat ook dat de komende tijd beter gaat, ook nu er wat mooier weer voor de deur staat en ik veel avondjes lekker buiten zal kunnen lezen.

Ik mocht natuurlijk van mezelf alleen maar deze challenge doen als het niet ten koste ging van mijn schrijfwerk, werk bij het LCJ en m’n leesplezier. Dat laatste lukt tot nu toe prima. Ik heb nog geen één echte leesdip gehad. Wel een paar keer dat ik minder snel door een boek ging dan ik wilde, maar ik genoot wel van het lezen. Ook gaat het lezen niet ten koste van mijn werkzaamheden, al heb ik natuurlijk een periode gehad dat het werken niet goed ging vanwege de vermoeidheid. Maar dat had niets met mijn leesuitdaging te maken en ik heb goede hoop dat het beter wordt!

Op dit moment staat de teller van het aantal gelezen boeken op 118 en het is de 119e dag van 2021, maar de dag is natuurlijk nog maar net begonnen en vanavond hoop ik weer tijd te hebben voor een leesavond, dus dan komt het met boek 119 wel goed. Ook met mijn andere leesdoelen loop ik mooi op schema, al blijft het lezen van klassiekers een uitdaging ?

En nu ben ik wel benieuwd: hoe gaat het met jouw leesdoel(en) voor dit jaar?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

8 Comments

  1. Ja, ben ik wel blij mee. Het zou je maar gebeuren dat je zo’n challenge groots aankondigt en het al na een maand zat bent 😉 En leesavondjes zijn heerlijk en zeker aan te raden!

 1. Het gaat wel goed dit jaar. Ik moet per maand sowieso 10 boeken lezen, 5 nieuwe boeken en 5 herlezen. Alleen de nieuwe boeken is best lastig, tot nu toe heb ik het gehaald! Maar het is altijd makkelijker dan 365 boeken lezen in een jaar, dat vind ik super knap!

  1. Herlezen is leuk hè 🙂 Tussen die 365 boeken zitten ook echt wel herlezen boeken en dunne boeken. Ik vind het heel leuk om te doen, maar ik denk niet dat ik het heel snel nog een keertje doe 😉

 2. Super dat je nog op schema bent. Ik doe het je niet na! Mijn doel van 1 boek per week haal ik net. Eigenlijk zou ik meer willen, maar dat lukt gewoon niet. En de diversiteit is ook nog niet wat ik zou willen. De engelstalige ontbreken totaal. En de afbouw van mijn leesvoorraad gaat heel langzaam. Maar ja, het jaar is nog niet om! Succes met de rest!

  1. Rustig aan doen met het lezen 😉 Genieten is belangrijker dan alle doelen halen (zegt degene die in de stress schiet als ze haar doelen niet haalt ;)) Maar ik meen het wel!

 3. Super dat je zo goed op schema ligt en het nog steeds leuk vindt. En heel leuk dat ik op GoodReads kan volgen wat je leest. 🙂 Ik loop ook nog op schema met mijn leesdoel (200) en loop op dit moment zelfs 2 voor. Maar ik ben ook bezig in Zon (732 blz.) en daar kom ik niet heel vlot doorheen, dus wie weet ben ik die voorsprong straks weer kwijt. Altijd fijn om dan ook boeken ernaast te lezen (de Rose Harbor serie bijvoorbeeld) waar ik wel doorheen vlieg. Dat houdt het lezen (en een challenge!) leuk.

  1. Ja, Goodreads is echt wel fijn om te zien wat anderen allemaal lezen, krijg ik vaak weer inspiratie voor 🙂 Heerlijk dat je voorloopt op je schema (mijn voorsprong is ondertussen weer verdwenen, helaas), maar Zon lijkt me inderdaad een flink boek. De zeven zussen serie luister ik naar, dus dan heb je wel minder dat je erdoor achter gaat lopen. Maar ik vind het ook wel weer leuk om snel tussendoor een ander boek te luisteren, alles achter elkaar word je ook een beetje simpel van.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.