Ik lees #40 Waarom ik in 2022 minder boeken wil kopen

Als je m’n Engelse YouTube kanaal volgt weet je misschien wel dat ik eind 2021 meer dan honderd boeken heb weggedaan. Ook heb ik in mijn doelenbingo voor 2022 opgeschreven dat ik maximaal 25 nieuwe boeken mag kopen. Waarom? Houd ik niet meer van het verzamelen van boeken? Ik ga het je proberen uit te leggen in dit blogbericht.

De afgelopen jaren heb ik veel geld uitgegeven aan nieuwe boeken, ik denk dat ik per jaar gemiddeld honderd boeken kocht. Niet allemaal nieuw trouwens, vaak wel. Ik had er wel een systeem voor, maar hield me daar niet altijd even strikt aan.

Minder geld uitgeven
Ik denk dat dit wel de hoofdreden is dat ik in 2022 minder boeken wil kopen. Financieel gaat dit best een spannend jaar worden en ik wil toch flink wat geld sparen. Of ik (samen met J.) ooit een huis zal kunnen kopen is de vraag, maar ik kan allicht minder geld uitgeven aan boeken. Nederlandse boeken zijn echt heel erg duur en worden (door papierschaarste e.d.) alleen maar duurder. Boeken die ik koop van boekenbonnen die ik heb gekregen, of boeken die ik krijg voor mijn verjaardag tellen uiteraard niet mee richting het doel van 2022. Ook tweedehands boeken tel ik niet mee, al mag ik van mezelf daar ook niet te veel van kopen. Misschien moet ik daar ook een limiet instellen…

Mooie boeken
Ik kwam erachter dat er best veel boeken in mijn boekenkast staan die ik op zich wel mooi vond, maar als ik weer voor de keus zou staan niet zou kopen. Nu wil ik proberen om alleen boeken te kopen waarvan ik 95% zeker weet dat ik het een mooi boek vind. Dat baseer ik op de auteur (heb ik eerder een boek gelezen van deze auteur en vond ik het mooi?) en reviews (hoewel je daar best wel de mist mee in kunt gaan) Als het boek onderdeel is van een serie die ik aan het sparen ben mag ik het natuurlijk ook kopen. Twijfel ik over een boek dan wil ik eerst een exemplaar uit de bibliotheek lenen of via Kobo Plus lezen. Vind ik het dan nog steeds een heel mooi boek, dan mag ik het kopen of nog beter: op m’n verlanglijstje zetten 😉

Bibliotheek abonnement
In juli 2021 nam ik weer een abonnement op de bibliotheek. Ondanks dat ik sommige dingen van mijn bibliotheek nog steeds niet fantastisch vind (beperkt Engelstalig aanbod, maximaal één keer verlengen, €0,25 boete per boek per dag en de lange wachtrijen bij reserveringen) maak ik wel goed gebruik van mijn bibliotheekabonnement. En de dingen die ik noem zijn overkomelijk en niet zo erg als ik in eerste instantie dacht. Nu ik ook minder boeken lees dan in 2021 is het bibliotheek abonnement, in combinatie met mijn eigen voorraad boeken prima te doen, dus hoef ik ook minder nieuwe boeken te kopen. Om deze reden heb ik in januari ook mijn Kobo Plus abonnement stopgezet. Van mezelf mag ik dit maximaal 6 maanden in dit jaar geactiveerd hebben, maar minder is nog beter. Tot nu toe gaat het me aardig goed af, al baal ik wel dat ik een bepaald boek niet heb kunnen uitlezen, maar ik heb ‘m nu in ieder geval gereserveerd bij de bibliotheek.

Consuminderen
Eigenlijk heb ik een hekel aan het woord consuminderen, maar ik probeer me hier wel aan te houden. Ik wil me wat meer bewust worden van de impact die mijn aankopen op het milieu hebben. Gelukkig worden de meeste boeken wel op FSC papier gedrukt. Maar goed… ik wil mezelf ook aanleren om niet altijd alles maar te willen ‘hebben’. Ook heb ik met mezelf afgesproken dat ik, als ik toch een boek koop dat ik niet leuk vind, het meteen wegdoe. En dan niet in de container voor oud papier, maar verkopen, weggeven of naar de kringloop brengen. Behalve als ik een boek gekregen heb van iemand, dan vind ik het weer een ander verhaal.

Naast dat ik minder boeken wil gaan kopen, wil ik in 2022 ook proberen om minstens een halfjaar geen nieuwe kleding te kopen, maar helemaal niets nieuws zou top zijn! Ik tel schoenen trouwens niet mee in deze uitdaging, maar dat betekent uiteraard niet dat ik twintig paar nieuwe schoenen mag kopen.

Boekhandels steunen
Om eerlijk te zijn vind ik het best ingewikkeld om de uitdaging om minder boeken te kopen te combineren met mijn liefde voor de lokale boekhandel. Ondernemers hebben het ontzettend zwaar in deze tijd, maar ik heb echt mijn best gedaan de afgelopen tijd. Daarnaast is mijn bijdrage voor de boekhandels boeken om te verkopen, dus ik hoef me niet schuldig te voelen. Bovendien is het natuurlijk niet zo dat ik helemaal geen boeken ga kopen dit jaar.

Ik ben benieuwd hoe deze uitdagingen me afgaan en hoeveel geld ik uiteindelijk kan sparen. Ik hoop in december een update te plaatsen, maar laten we daar nu nog maar niet te veel aan denken!

Koop jij vaak nieuwe boeken?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Helemaal mijn voornemen. Ook ik heb vorig jaar bijna 100 boeken gekocht of gekregen, en er hooguit de helft van gelezen. Verder ligt er nog een aanzienelijke voorraad ongelezen boeken. Mijn enige oplossing is, weinig tot niets kopen, en dus een grote boog om de boekwinkels maken. Nadeel: ik kijk graag rond in boekwinkels. Dus ja, de gewonnen tijd voor lezen gebruiken. Overigens 2e hands tel ik gewoon mee. Ze kosten minder, maar is ook 1 boek. Ben benieuwd hoe het jou lukt. Overigens als ik hoor hoe de huizenprijzen in NL zijn, dan moet je nog wel een heel tijdje sparen.

  1. Wat leuk dat je hetzelfde voornemen hebt, wellicht kunnen we elkaar aanmoedigen hierin 😉 Ik denk dat ik tweedehands ook wel mee moet tellen, of daar een apart toegestaan aantal voor opstel. Tot nu toe is het me trouwens gelukt om geen boeken te kopen dit jaar! En tja … die huizenprijzen :S

 2. Niet heel vaak eigenlijk. Ik vind boeken ook best wel duur en doms heb ik er spijt van dat ik boeken heb gekocht. Dit jaar staat er al minimaal 1 boek op m’n lijstje: Help! Herrie in huis, omdat ik de andere 2 delen ook heb…

  1. Ja, ik kan me zeker voorstellen dat je soms spijt hebt dat je een boek hebt gekocht, dat heb ik ook weleens. Hopelijk valt Help! Herrie in huis je niet tegen 😉 Heel leuk om te horen dat die op jouw lijstje voor dit jaar staat!

 3. in 2021 heb ik 2 boeken gekocht.. Boeken zijn echt heel duur, en ik lees best wel snel dus ik denk er heel goed over na voordat ik een boek koop! Zoals je weet ga ik Help! Herrie in huis kopen, en de andere 2 delen ga ik denk ik voor mijn verjaardag vragen. Wel wil ik dit jaar 5 boeken gaan kopen!

  1. Ja, ik kan me heel goed voorstellen dat je wel nadenkt of je een boek zal kopen. Gelukkig hebben de bibliotheken ook genoeg boeken op voorraad en is herlezen ook erg leuk om te doen. Heel leuk om te horen dat je Help! Herrie in huis gaat kopen. Hopelijk krijg je de andere delen inderdaad voor je verjaardag!

 4. Ik herken wel wat je zegt, de redenen om minder boeken te kopen, maar dat je aan de andere kant toch ook de lokale boekhandel (en de uitgeverijen en auteurs) wilt steunen door fysieke boeken te kopen. Ik heb afgelopen jaar volgens mij ook vooral boeken gekocht waarvan ik ook zo’n 95% zeker was dat het echt een goed boek was (vaak had ik het dan eerst geleend uit de bibliotheek of beluisterd via Kobo).

  1. Ja, inderdaad, auteurs en uitgeverijen tellen zeker mee in die steun. Gelukkig krijgen auteurs ook nog geld voor bibliotheekuitleningen! En ik ga dit jaar dus dezelfde tactiek toepassen om een boek alleen te kopen als ik (bijna) zeker weet dat het een goed boek is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.