Ik lees #16 Leesmarathon 3: mijn ervaring

In 2019 deed ik tot drie keer toe een zogeheten readathon. Hoe gek ik ook op de Engelse taal ben, ik heb besloten om het voortaan in m’n blogs een leesmarathon te noemen (denk ik). In dit blog vertel ik je iets meer over mijn derde leesmarathon, die ik hield op zaterdag 21 december 2019.

De eerste leesmarathon hield ik op 30 maart 2019, hier schreef ik eerder een blog over. De tweede marathon bedacht ik redelijk spontaan toen ik in Engeland was en op zaterdag 10 augustus probeerde ik 12 uur te lezen in 24 uur. Dat lukte niet helemaal. Op 21 december pakte ik het net zo aan als tijdens de eerste leesmarathon. Ik probeerde tussen 0:00 uur en 23:59 uur zoveel mogelijk tijd te lezen.

De maand december stond ook in het teken van het herlezen van De Grijze Jager serie en ik was in de ochtend van 21 december 2019 halverwege het tiende deel (De keizer van Nihon-Ja). Ik had eigenlijk de avond ervoor vroeg willen gaan slapen, maar dat mislukte een beetje. Ook de week ervoor bleek, onder andere door een verschoven werkdag, een stuk drukker te zijn dan normaal. Eerst wilde ik mijn leesmarathon een week uitstellen, omdat ik zo moe was, maar toen besloot ik dat het juist goed was om na zo’n drukke week een rustig leesdagje in te plannen.

21 december werd ik om half vijf de volgende ochtend wakker en kon niet meer slapen. Dus heb ik m’n boek er maar bijgepakt en besloot een uurtje te gaan lezen en daarna nog eens proberen te slapen. Dat uurtje werden er twee en in die tijd las ik het tiende deel van DGJ uit.

Vervolgens lukte het mij om toch nog een uurtje te slapen en erna had ik wat meer energie. Ook tijdens het ontbijt las ik in mijn boek, maar erna stopte het een beetje. Ik heb die ochtend met een vriendin een lange wandeling door het bos gemaakt en erna geluncht. ’s Middags heb ik wel veel gelezen. Het elfde en twaalfde deel waren zo uit. Bij het twaalfde deel werd ik echt een beetje emotioneel, omdat een van mijn favoriete karakters dan dood is. Toch geloof ik dat het een goede keus was van John Flanagan om dat karakter te laten sterven, het zorgde voor veel meer diepgang in het twaalfde deel.

Na het avondeten las ik de novelle (De jacht op het schaduwdier). Deze telde maar 80 bladzijdes en heeft John Flanagan speciaal voor zijn Nederlandse fans geschreven. Het boekje was in een kwartier uit en volgens Goodreads het dunste boekje dat ik in 2019 heb gelezen. En vervolgens begon ik ein-de-lijk in het dertiende deel. Ik had deze op 5 maart al aangeschaft, toen ik mijn eerste gesprek bij het LCJ erop had zitten. Maar ik slaagde erin hem te bewaren voor december. Dat ik hem tijdens de readathon las, maakte het wel extra speciaal. Die avond kreeg ik zowel deel 13 als 14 uit. Voor het geval je nu denkt: ‘Mirjam, wat ben jij een bizar snelle lezer, wie leest er nu 6 boeken op één dag?!’ zal ik er wel even bij vertellen dat de boeken van DGJ heel makkelijk weglezen. Ideaal dus als je in een reading slump zit. En daarnaast ben ik inderdaad ook wel een vrij snelle lezer, dat is eigenlijk altijd al zo geweest.

Net als de vorige keer deel ik nog wat statistieken met je:
Aantal gelezen boeken: 5,5 (of eigenlijk 5, want die novelle telt natuurlijk niet als een heel boek)
Geschatte leestijd: 8,5 uur
Aantal bladzijden: 1882

Ik las uiteindelijk een stuk minder lang dan tijdens de twee vorige marathons. Toen kreeg ik het voor elkaar om 10 uur te lezen. Maar ik las wel veel meer bladzijden. Toch hoop ik dit jaar een keer tijdens een leesmarathon een stuk langer te lezen. Booktuber Zoe heeft een keer echt 24 uur gelezen, zonder slaap en dat lijkt mij ook wel wat. Maar ik vind mijn gezondheid ook erg belangrijk, dus ik denk niet dat het heel verstandig is. Wat me wel heel gaaf lijkt is als het me een keer zou lukken om wél vroeg naar bed te gaan voordat ik een leesmarathon houd. Dit jaar weer 3 pogingen om dat te realiseren.

Zou jij het kunnen, een hele dag (zoveel mogelijk) lezen?

Liefs,

Mirjam

10 Reacties

 1. Een hele dag lezen klinkt echt als een droomdag. Maar ik weet niet of het me echt zou lukken. Ik ben dan zo bang dat ik het op een gegeven moment niet meer leuk vind. Maar misschien als ik van te voren boeken klaar leg die ik echt heel graag wil lezen dat het me dan misschien wel lukt.

  Ik hoop dit jaar ook minstens twee keer echt een leesdag te houden maar dan wel op een relaxte manier!

  1. We hadden het hier aan de telefoon natuurlijk ook over, maar je moet jezelf natuurlijk nooit te ver pushen. Lezen moet leuk blijven 😉 Maar inderdaad, als je allemaal boeken klaarlegt die je leuk vind, dan komt het vast wel goed.

 2. Wat goed zeg! Ook al vind je het zelf minder gelukt omdat het minder was dan vorige keer, ik vind het echt knap om zo veel te lezen in 24 uur tijd! Ondanks dat ik heel veel lees heb ik nog nooit geprobeerd om zo veel mogelijk op één dag te lezen. Lijkt mij wel heerlijk om af en toe eens te doen!

  1. Aan een kant is het echt heerlijk, zo’n leesdag. Maar aan de andere kant (merk ik) moet je echt uitkijken dat je je verwachtingen niet te hoog stelt en vervolgens teleurgesteld bent (dat gebeurt bij mij dus weleens). Gewoon een dagje lezen zonder al te veel verwachtingen is wel heerlijk en kan ik ook zeker aanraden, als je er ergens, tussen het ondernemen, tijd voor kan maken 😉

 3. Wat grappig dat je dit echt plant. Vroeger las ik in de vakantie zo de hele dag alleen maar en deed ik niks anders. De serie de duiventil heb ik ook een keer in de vakantie achter elkaar aan gelezen en toen overleed de moeder. manmanman wat heb ik toen gehuild, verschrikkelijk. Het was net alsof ik een familielid was verloren. Maar ja ik deed al dagen niks anders dan lezen op de bank.

  Hele dagen lezen deed ik ook wel in het weekend toen. Sowieso las ik vroeger heel veel. Nu kan ik me vaak niet concentreren, ben super snel afgeleid en heb zeker door de week geen tijd om in een flow te komen. Maar af en toe, als ik dan echt een goed boek heb, nou dan lees ik op elk moment van de dag en lees ik tot veel te laat ’s nachtst. Heerlijk! Oh en ik ben vier weken ziek thuis geweest en heb de serie de dwergen van Mark heitz verslonden. Hele dagen lezen, zonder moeite. Heerlijk, net als vroeger 😉

  1. Ja, vroeger kon ik ook echt hele dagen lezen, vooral in vakanties. Nu merk ik dat ik mijn leestijd echt moet ‘inplannen’ of in ieder geval streng bewaken, want ik wil wel graag elke dag lezen. En soms wat langer dan een uurtje 😉
   En het overlijden van moeder Van Til is ook echt een van de ergste dingen die in De Duiventil gebeurde. Wel een heerlijke serie overigens. Ik heb De dwergen serie weleens zien staan en overwogen om te lezen, jij raad ‘m dus aan? Ga ik toch eens kijken of ik ze kan lezen, het klinkt namelijk wel als iets dat ik leuk vind om te lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: