Ik lees #43 Update leesdoelen 2022

Yep! We zitten alweer bijna op de helft van het jaar en dat betekent dat er wat update blogs zullen volgen. Ik begin allereerst met een update van m’n leesdoelen, want het kwam goed uit om dat nu te doen. De maand juni telt vijf donderdagen, dus een dag extra om iets meer te vertellen over lezen (naast mini-reviews, auteurs uitlichten en boekentips). Hoe gaat het met mijn leesdoelen voor dit jaar?

Nou, om een heel kort antwoord te geven: nog niet zo heel goed. De eerste maanden van het jaar heb ik het echt heel rustig aan gedaan wat lezen. Ik vond (en vind) mijn schrijfwerk belangrijker, maar gelukkig begin ik nu wel weer in een soort leesflow te komen. Het is niet dat ik echt heel veel meer lees dan in die eerste maanden, maar ik geniet er wel meer van en dat is heel veel waard. Maar goed, we gaan weer elke rij af en ik vertel je kort wat over het doel – of ik (in ieder geval) op schema loop. Daarnaast zijn er twee doelen vervangen, dus daar sta ik ook heel kort bij stil.

Rij 1

 • 120 boeken lezen // Volgens Goodreads loop ik op het moment dat ik deze blog schrijf (13 juni) 4 boeken achter op schema. Ik heb zelf het volste vertrouwen dat het wel goed gaat komen. Ik bedoel … vorig jaar lukte het me om gemiddeld 30 boeken in een maand te lezen, dan moet het prima lukken om m’n achterstand in te halen.
 • 24 nieuwe schrijvers // Dat gaat erg goed, zeker nu ik veel leesexemplaren van De Wedloop mee kan krijgen ontdek ik veel nieuwe auteurs wiens boeken ik al graag wilde lezen, maar waarvoor in de bibliotheek enorme wachtrijen waren. Op 13 juni moet ik nog vijf (voor mij) nieuwe schrijvers lezen, dus ik denk dat ik dat voor het einde van de zomer wel gehaald heb.
 • 80 ‘nieuwe’ boeken lezen // Het nieuw staat bij dit doel voor boeken lezen die ik nog niet eerder heb gelezen en dat gaat heel erg goed. Dat komt ook weer door die leesexemplaren.
 • Maximaal 25 boeken kopen // Dit gaat nog heel spannend worden. Het totaal aantal nieuwe boeken staat op 17, maar (gelukkig) zijn daar een paar cadeaus bij, dus staat de teller op 12. Maar er komen zóveel mooie boeken uit… Mijn TBR kast staat wel helemaal vol, dus ik heb vandaag een lijstje gemaakt met alle boeken die erin staan en die moet ik eerst uitlezen voor ik nieuwe boeken mag kopen.
 • De Grijze Jager herlezen // Hier stond eigenlijk een ander doel dat met booktube te maken heeft. Maar ik heb er gewoon echt geen zin meer in. In ieder geval niet in Engelse filmpjes maken. Binnenkort komt er nog wel iets anders leuks … Hoe dan ook, ik besloot het herlezen van de Grijze Jager tot doel te maken, omdat er anders niets van kwam.

Rij 2

 • TBR-lijst // Op de rechterbladzijde van m’n reading journal staat een lijstje met boeken die ik in ieder geval wilde lezen dit jaar. Het komt deels overeen met de TBR-kast waar ik het hiervoor over had. Ook daar zijn wat wijzigingen in opgetreden, maar ik ben al een heel eind.
 • 1 bladzijde per boek in reading journal // Dit gaat ook goed. Ieder boek heeft tot nu toe een bladzijde gekregen, maar ik moet zeggen dat ik niet heel actief ben. Ik loop op moment van schrijven achter met het bijvoegen van de plaatjes en ik zou hier liever meer tijd aan besteden. Maar aan de andere kant: ik schrijf wel steeds een review en dat is het belangrijkste.
 • 25 Engelse boeken // Dit doel heb ik ook enigszins aangepast, zeker omdat ik niet zoveel nieuwe boeken wil kopen. Ik had niet superveel ongelezen Engelse boeken in de kast staan, dus om eraan te komen zou ik nieuwe boeken moeten kopen en dat is niet de bedoeling. Als ik uiteindelijk toch de 40 haal (het oorspronkelijke doel) is dat alleen maar leuk.
 • Boek met een getal in de titel // Een doel waarvan ik me nu pas realiseer dat ik ‘m gehaald heb. De gewijde dagboeken van Adrian Plass hebben beiden een getal in de titel (leeftijdsaanduiding). Dit doel behaalde ik dus in april.
 • Boek met een kleur in de titel // Goud is geen kleur hè? Dus dan heb ik dit doel nog niet gehaald. Moet eerlijk zeggen dat ik er totaal niet over na heb gedacht en een beetje vergeten was dat ik dit doel had. Maar het zal vast wel goedkomen.

Rij 3

 • Minstens 1 non-fictie boek per maand // Dit is ergens een gevaarlijk doel, want als je één maand overslaat heb je het al niet gehaald. Maar ik lees aardig wat non-fictie, dus maak me er niet al te druk over.
 • 10 ‘nieuwe’ non-fictie boeken // Dit doel heb ik tussen het schrijven van deze blogpost en de dag dat hij online komt gehaald, doordat ik vrijwel iedere maand meer dan één non-fictie boek las. Of er nog meer bij gaan komen weet ik niet, ik heb een stapeltje non/fictie liggen die ik graag wil herlezen. Er staan wel twee (voor mij) nieuwe boeken van John Mark Comer op m’n verlanglijstje, maar die mag ik pas kopen als ik al die boeken van m’n TBR lijst heb gelezen. Hopelijk geeft die wetenschap me extra motivatie.
 • 30.000 blz’s lezen // Ik heb werkelijk geen flauw idee hoe ver ik gevorderd ben met dit boek. Zou ik toch eens moeten uitrekenen, haha.
 • 10 Nederlandse auteurs // Nog drie auteurs van eigen bodem lezen, volgens deze statistieken. Ik las dat Marijke Vos binnenkort weer een nieuw boek gaat uitbrengen, dus dat gaat vast goedkomen. Ik merk wel dat ik nu minder Nederlandse auteurs lees nu ik geen kobo plus abonnement meer heb.

Rij 4

 • 3 klassiekers lezen // Ik heb besloten dat elk boek over Anne of Green Gables meetelt als klassieker. Heb geen zin om boeken te lezen die ik saai vind om aan dit doel te voldoen. Nog twee te gaan.
 • 5 keer een debuut lezen // Al gelukt, ik merk dat ik veel van die debuut boeken sinds de redacteursopleiding met een andere blik lees. In zekere zin ben ik milder voor die auteurs, dus dat is mooi meegenomen.
 • 24 boeken waarvan de titel uit 1 woord bestaat // Dit schiet nog niet zo hard op, maar gelukkig staan er een aantal boeken op m’n TBR waar dit wel het geval is.
 • Boek met een landnaam in de titel // Nog niet gelezen, maar er staat wel zo’n boek in m’n TBR kast (Iran).
 • 10 boeken uit 2022 // Ik had niet verwacht zo snel aan dit boek te komen, maar door alle leesexemplaren van De Wedloop is het me wel gelukt. Ik denk dat ik dit doel makkelijk had kunnen verdubbelen zelfs.

Rij 5

 • 10 boeken uit 2021 // Datzelfde geldt voor dit doel. Ik had het in maart al gehaald!
 • Biografie lezen Nog zo’n doel waarvan ik me tijdens het schrijven van dit blogbericht realiseer dat ik ‘m al gehaald heb. Ik doe het helemaal niet zo heel slecht met die leesdoelen, in ieder geval een stuk beter dan ik in eerste instantie dacht. Ik las de biografie van Stephen King, wat gecombineerd is met een boek over schrijven.
 • Maximaal 6 maanden koboplus // Dit doel gaat me makkelijk lukken. Ik heb nog maar één maand koboplus gehad en een flinke stapel boeken. Hooguit dat ik een abonnement neem als ik op vakantie ga, omdat ik op m’n e-reader veel meer boeken mee kan nemen zonder extra gewicht. Maar verder denk ik eigenlijk niet dat ik het hard nodig ga hebben.
 • Het boek van J. lezen // Nog niet gehaald, maar ik heb het manuscript inmiddels wel gekregen, dus ik ben heel benieuwd.
 • 1500 plays Eindeloze Boekenkast // Binnenkort gaat het derde seizoen van De Eindeloze Boekenkast weer beginnen. Ik ben heel benieuwd wat onze plannen gaan doen met de luistercijfers en ik hoop dat dit doel een lage inschatting is. Dit is trouwens ook in plaats gekomen van een van de booktube doelen.

Hoe gaat het met jouw leesdoelen van 2022?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Leuk en maakbaar, lijkt mij. Ik had ook een 1x per maand doel en heb het in een 12 keer in een jaar omgezet, om precies dezelfde reden. 1x per maand is niet realistisch. Of ik mijn leesdoelen haal, weet ik niet, wel dat ik redelijk wat lees. Het belangrijkste is, dat je leest voor je plezier!

  1. Dat is inderdaad wel slim, om zo’n 1x per maand doel om te zetten in een 12x per jaar doel. Bij mij lukt 1x per maand een non-fictie boek lezen vooralsnog prima, dus ik hoop het vol te houden. Gelukkig dat je redelijk wat leest en inderdaad, het belangrijkste is dat je het met plezier doet.

 2. Wel goed hoor! Alleen ga ik er 2 sowieso niet meer halen. Dat zijn 60 uur schrijven en ehm ik weet niet precies meer hoeveel woorden. Misschien zou ik het wel redden maar ik heb geen zin om het bij te houden eigenlijk 😉 Ik bedoel, schrijven is gewoon mijn hobby en ik vind het een beetje krampachtig om alles bij gaan zitten te houden, ik weet niet eigenlijk maar dan word het steeds minder leuk ofzo. Net als jij heb ik een doel veranderd, i.p.v. 200 boeken lezen heb ik er 150 gedaan. Ik heb gewoon wel tijd, maar gewoon geen leuke boeken om te lezen! Nou succes met je doelen halen!!

  1. Ik snap het goed. Schrijven is voor mij meer dan een hobby en ik word er zeker gelukkig van om het bij te houden. Je zult het vast wel redden hoor, succes in ieder geval! Ik begrijp ook wel dat je je boekendoel hebt veranderd. Ik hoop dat ik je met mijn boekenblogs nog een beetje kan inspireren om leuke boeken te lezen. Ik zag dat Hans Mijnders ook weer een nieuw boek heeft uitgebracht 😉 In ieder geval doe ik m’n best dat je volgend jaar weer een leuk boek (of misschien wel twee) kunt lezen! Dank je wel voor je succeswens 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: