Boekreview #23 Eleanor Oliphant is completely fine // Gail Honeyman

Afgelopen zomer zag ik hem al overal liggen: Eleanor Oliphant is completely fine. De omslag sprak me aan, maar toch heb ik hem iedere keer niet meegenomen. Terwijl ik wel een ander boek heb gekocht, waarvan ik achteraf liever had dat ik het had laten liggen. Uiteindelijk heb ik, op aandringen van Anna Laura, het boek in maart toch aangeschaft en vandaag deel ik mijn mening over dit boek. De Nederlandse titel is overigens Ik ben Eleanor Oliphant.

Eleanors leven is prima in orde. Ze draagt altijd dezelfde kleren naar haar werk en ze praat soms tegen haar kamerplant. Ze heeft eigenlijk geen vrienden en slechts een keer per week contact met haar moeder. Ze doet al negen jaar lang hetzelfde werk en doet al negen jaar lang hetzelfde in het weekend: 2 flessen vodka leegdrinken. Tot ze op een dag met collega Raymond over straat loopt en ze een man zien die niet goed wordt. Raymond schiet meteen te hulp en Eleanor kan niet achterblijven. Een reeks nieuwe situaties volgt en beetje bij beetje leren we meer over Eleanors heftige verleden.

Eleonar Oliphant is een prachtig, herkenbaar verhaal. Het dealt met eenzaamheid, een ziekte die bij de huidige maatschappij hoort. Ook vertelt het over de loyaliteit van kinderen richting hun ouders en de heftige gevolgen van verwaarlozing door pleegouders. Ik vond Raymond het fijnste karakter om over te lezen. Hij was niet het standaard hottie, de prins op het witte paard en zijn vriendschap met Eleanor betekende zoveel meer dan hijzelf kon vermoeden. Je leest op geen enkel moment dat Eleanor medelijden met zichzelf heeft. Ik vond het heftig om over haar ervaringen met pleeggezinnen te lezen. Ikzelf heb ruim een jaar op pleegkinderen gepast en ik weet hoe schrijnend hun situaties kunnen zijn, zonder dat ze het zelf doorhebben. Het boek kent meerdere onverwachte wendingen, hoewel ik de laatste wel een beetje aan zag komen. Ik zal niet zeggen wat het is (te grote spoiler), maar ik heb eens een soortgelijk einde van een boek gelezen en daarom dacht ik ergens dat dat hier ook wel het geval zou zijn.

Ik kon geen enkel minpunt bedenken bij dit boek, de karakters waren goed uitgewerkt en ook over de verhaallijn is nagedacht. Een pluspunt vond ik dat het zich in Schotland afspeelde. Ik ben een keer in mijn leven in Schotland geweest en heb het in mijn hart gesloten, dus het was fijn om eens een boek te lezen wat zich daar afspeelde.

Ik geef Eleanor Oliphant 5 sterren en ben van mening dat iedereen dit boek gelezen moet hebben.

Heb jij het verhaal van Eleanor Oliphant al gelezen?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

    1. Het is ook zeker een mooi en interessant boek. Als je de kans krijgt ‘m te lezen zou ik het zeker doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: