Leeslogboek #20 Veel korte (kinder)boeken (augustus 2024)

Voor mijn gevoel duurde augustus best lang, hoewel het me ergens ook wel verbaasd dat het alweer september is. En op het moment dat dit blogbericht online komt, is september ook al bijna op de helft, haha. In augustus las ik niet bijzonder veel, maar uiteindelijk heb ik wel mijn maandelijkse doel behaald.

Ik las dus tien boeken en zoals je in de titel al hebt kunnen lezen waren dat vooral korte boeken en veel kinderboeken:

  1. Little house in the big woods // Laura Ingalls Wilder (audioboek)
  2. Things my son needs to know about the world // Fredrick Backman (audioboek)
  3. Five go adventuring again // Enid Blyton (audioboek)
  4. Uiteindelijk toch de zijne // Becky Wade (e-book)
  5. Het geluksexperiment // Courtney Walsh (e-book)
  6. Wat ik je wil zeggen // Courtney Walsh (audioboek)
  7. Valentijn op/stand // Marijke Vos (audioboek)
  8. Engelientje (en het eiland in de blauwe zee) // Rie Warmerdam (fysiek boek)
  9. Engelientje en de Waterjuffer // Rie Warmerdam (fysiek boek)
  10. Met de beste bedoelingen // Susan Anne Mason (e-book)

Hoe ik bij die boeken van Engelientje kom, vertel ik je later in dit bericht. Aan het begin van de maand luisterde ik nog wat audioboeken, maar na ‘Wat ik je wil zeggen’ was ik het zat. Ik had nog een paar uur over van mijn abonnement die maand en besloot het daarna op te zeggen. Ik had precies genoeg tijd om het boek van Marijke Vos te luisteren en daarna ben ik ermee gestopt. Nu luister ik vooral veel muziek als ik creatieve dingen aan het doen ben, of ik luister via de Bible app naar de Message vertaling/parafrase. Die vind ik verfrissend om naast mijn eigen Bijbel te lezen. Ik heb altijd al veel verschillende Bijbelvertalingen naast elkaar gelezen, je moet wat als je geen oud-Grieks of Hebreeuws kan en door het dagboek Ik heb mijn tent opgezet in het land van hoop, ontdekte ik meer over de Message. Ik kwam erachter dat ik die ook kon toevoegen aan Goodreads, dus het is de bedoeling dat ik die dit jaar nog uitlees 😉

Favorieten
Omdat ik zoveel kinderboeken las, vond ik het wat lastiger om drie favorieten te kiezen, maar het is me uiteindelijk gelukt. Komen ze in willekeurige volgorde:

  • Het geluksexperiment – Wat nou willekeurige volgorde? Dit vond ik echt het allerleukste en -mooiste boek dat ik afgelopen maand las. Het is feelgood, maar wel met een laag die veel dieper gaat dan dat. Ik herkende me best wel in Isadora, het hoofdpersonage. Verder zat het verhaal goed in elkaar en ik leerde wijze lessen.
  • Uiteindelijk toch de zijne – Na de zoetheid van het derde deel uit deze reeks (Anna Laura en ik maakten er een podcastaflevering van), had ik in eerste instantie niet zoveel zin in dit boek, maar ik besloot hem toch te lezen. En mijn moeder had hem ook gelezen en zei dat-ie erg leuk was. Ik vond hem zeker een stuk leuker dan Ondanks alles de hare. De omgekeerde trope was gewoon heel erg tof.
  • Met de beste bedoelingen – Ik wilde eigenlijk graag het nieuwste boek van Susan Anne Mason lezen, maar die staat (nog) niet op Kobo Plus. Dus kwam ik bij deze reeks uit, het verhaal speelt zich kort na de Eerste Wereldoorlog af, in Canada. Een mooi verhaal met imperfecte personages.

Non-fictie
Het is maar goed dat ik Things my son needs to know about the world begin augustus luisterde, verder kwam er weinig van non-fictie lezen terecht. Het heeft me wel aangespoord om in september weer iedere avond een (hoofd)stuk te lezen in een non-fictieboek. Ik ben nu al minstens twee maanden bezig in Soundtracks en er is niets mis met het boek, alleen ik gun mezelf de tijd er niet voor.

Book haul
Ik was niet van plan om boeken te kopen in augustus, maar toen ik eind juli met Anna Laura een podcast opnam, herinnerde ik me opeens een jeugdboek dat mijn moeder had, Engelientje en de tuinkabouter, dat heb ik letterlijk stukgelezen als kind. Het leek me leuk om het nog eens te lezen en ik ontdekte dat het een complete serie is, van vijf delen. Via www.boekwinkeltjes.nl kocht ik alle delen (ik betaalde meer voor de verzendkosten dan voor de boekjes) en nu ben ik de trotse eigenaresse van Engelientje (en het eiland in de blauwe zee), Engelientje en de waterjuffer, Engelientje en de tuinkabouter, Engelientje in circus Vrolijk en Engelientje en de gele wandelstok. Ik ben nu bezig in het derde deel (die van de tuinkabouter, die ik al wel ken, maar eigenlijk ook niet meer weet hoe het precies loopt). Het eerste deel deed me heel sterk denken aan Abeltje, van Annie M.G. Schmidt, maar het was toch weer totaal anders. Het tweede deel vond ik een klein beetje tegenvallen omdat het mysterie niet heel duidelijk opgehelderd werd, maar ik kan me voorstellen dat jonge meiden uit de jaren ’60 het boek met een heel andere blik lazen 😉

Vooruitblik
In september wil ik eigenlijk wel weer wat meer lezen dan de gebruikelijke tien boeken, ik wil er toch meer tijd voor vrijmaken. Een paar dagen geleden heb ik een nieuwe avondroutine opgesteld en daar heb ik bewust leestijd bij ingepland. Minstens een kwartier, maar liever nog een halfuur voor bedtijd. Ik kan er heerlijk van ontspannen en het helpt ook bij het in slaap vallen, dus ik ga er nu gewoon eerder voor naar bed. Ook wil ik weer wat boeken van mijn fysieke TBR lezen, zodat ik mijn e-book TBR kan bewaren voor de vakantie in oktober (maar goed, volgens mij staan er iets van 400 boeken op m’n e-reader, dus het lijkt me sterk dat ik die allemaal in de vakantie kan lezen).

Heb jij lekker kunnen lezen in augustus?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

8 Comments

    1. leuk om te lezen. Die boeken van Engelientje zeggen me niets, alhoewel het wel mijn tijd was. Maar ook toen waren er al veel boeken op de markt. Mijn maand augustus waren 4 uitgelezen boeken. En veel half uitgelezen. Hoe gaat het overigens met die Bijbel van Calvijn? die je aan het lezen was?

      1. Ja, volgens mij zijn er sinds de uitvinding van de boekdrukkunst te veel boeken voor lezers 😉 4 uitgelezen boeken is supergoed! Heb je in september al die andere boeken uitgelezen? 😉
        Ik was ‘De institutie’ van Calvijn inderdaad aan het lezen, maar ik heb het opgegeven, ook omdat Calvijn en ik niet altijd op een lijn liggen, haha.

  1. Ooh Engrlientje en de tuinkabouter, die heb ik ooit op de rommelmarkt met koningsdag gekocht. En dat boek vond ik zo leuk dat ik de rest ook heb gespaard. Volgens mij had mijn moeder ze niet.

    Wist je trouwens dat bij kluitman er een serie boeken is geweest geschreven door tienermeiden? Ik weet even niet of het als hoofdauteur was of hij auteur. Ik dacht wel het eerste, stond dacht ik ook een foto van de schrijver op de achtetkant/binnenin.

    Ik heb verder heel veel oude boeken gelezen waarvan canby hall favoriet waren. Maar dat is nu niet meer te lezen helaas zo belabberd. Al snap ik wel dat ik het vroeger goed vond. Tina toppers heb ik ook verslonden vroeger.

    1. O wat ontzettend grappig dat jij ook ‘Engelientje en de tuinkabouter’ hebt gelezen en de rest van de serie hebt gelezen. En over die serie van Kluitman had ik echt geen idee, klinkt wel heel leuk en interessant. En heel herkenbaar wat je schrijft: dat je wel snapt dat je het vroeger goed vond, maar dat je bent gegroeid ofzo als lezer, waardoor het nu allemaal niet zo goed meer is.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.