Zo’n acht maanden geleden schreef ik over mijn nieuwe schrijfroutine. Het grappige is dat ik toen echt dacht dat ik een nieuwe routine had gevonden, maar dat het eigenlijk helemaal niet werkte. De afgelopen maanden is mijn schrijfwerk met ups en downs gegaan en heb ik verschillende ritmes en routines gehad. Uiteindelijk ben ik uitgekomen waar ik nu ben en hoewel ik het nog maar een week of drie doe, gaat het beter dan al die andere ritmes en routines bij elkaar.
De Wedloop
Mijn dagen in De Wedloop zijn niet gewijzigd ten opzichte van de vorige keer, al werk ik op vrijdag nu wel een halfuur langer, omdat Kees in juli is geopereerd. Ook sta ik de meeste dagen alleen in de winkel, wat het toch ietwat vermoeiender maakt (en lastig als je naar het toilet moet). Ik vind het nog steeds prettiger werken dan maandagmiddag, vrijdag drie uurtjes en om de week op zaterdag een hele dag.
Mijn weekschema
Zo ziet mijn week er nu ongeveer uit. Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar ik probeer me een beetje aan dit schema te houden:
- Zondag: Deze dag ben ik vrij, we gaan ’s morgens en ’s avonds naar de kerk en de laatste tijd ga ik vaak op zondagmiddag met een vriendin wandelen in de buurt, terwijl Jaap een dutje doet.
- Maandag: Dit is voor Jaap en mij wat voor veel andere mensen de zaterdag is. We zijn allebei vrij en doen samen de boodschappen. Ook doen we klusjes in huis, niet de normale schoonmaakroutine, maar we pakken achterstallige klusjes op, of klusjes die bijvoorbeeld eens per maand moeten gebeuren. En regelmatig gaan we op maandag samen iets leuks doen, zoals afgelopen maandag, toen zijn we samen naar Duitsland gegaan voor wat drogisterij-inkopen en om gewoon een leuk dagje uit te hebben. Ik doe af en toe wat voorbereidende schrijfklussen, zodat ik dinsdag meteen aan het werk kan gaan.
- Dinsdag: Mijn eerste officiële schrijfdag van de week. Onze wekker gaat om kwart voor 6 en als ik koffie heb gezet voor Jaap, kruip ik achter m’n computer en begin meteen met schrijven, waarom leg ik zo uit 😉 Omdat ik zo vroeg begin met schrijven, mag ik ook vroeg stoppen, al lukt dat nog niet altijd even goed. Eerder at ik op dinsdag altijd samen met Jaap, dat doe ik nu niet altijd meer. Ik probeer om 5 uur echt te beginnen met koken, zodat ik nog een lange avond voor me heb om creatieve dingen te doen.
- Woensdag: Ook deze dag gaat onze wekker om voor 6 en ik doe hetzelfde als op dinsdag. In grote lijnen ziet woensdag er hetzelfde uit, al is Jaap op woensdag tussen half 5 en 5 uur meestal thuis, dus dan eten we samen en gaan meestal na het eten een rondje lopen (als het niet regent).
- Donderdag: Op donderdag kunnen we uitslapen, de wekker gaat pas 7 uur. Helaas lukt dit niet altijd, omdat in de schuur naast ons huis een vrachtwagen staat, die soms erg vroeg start. Jaap slaapt er inmiddels regelmatig doorheen, mij is dat nog niet gelukt. Ik zorg ervoor dat ik op woensdagavond wat schrijfwerk in de woonkamer heb gelegd, zodat ik kan beginnen als ik wakker word van de vrachtwagen en niet meer kan slapen. Anders ontbijt ik samen met Jaap en doe daarna eerst mijn ochtendroutine, voordat ik begin met schrijven.
- Vrijdag: Deze dag werk ik in De Wedloop en ’s avonds heb ik meestal niet zo veel energie meer om nog veel te doen. Jaap is deze dag vrij en maakt dan altijd de badkamer schoon 😀
- Zaterdag: Om de week werk ik in De Wedloop, maar ik begin pas om 10 uur. Onze wekker gaat op zaterdag om kwart over 6 (en ik kan je vertellen: dat voelt al veel relaxter dan kwart voor 6) en ik ga er meestal ook uit. Op de dagen dat ik in De Wedloop moet werken poets ik na het ontbijt vlug het huis, op de vrije zaterdagen doe ik het echt heel goed. En doordeweeks probeer ik iedere middag een halfuurtje vrij te maken voor huishoudelijke klusjes, zodat het toch goed bijgehouden wordt. En als ik dus niet werk in De Wedloop, ben ik op zaterdag vrij, al schrijf ik toch regelmatig wel een uurtje of twee omdat iets nog niet helemaal af is, of gewoon omdat ik daar zin in heb.
Waarom begin ik zo vroeg?
Een tijdje geleden stuitte ik op een video waarin een man vertelde dat je je ochtendroutine moest ditchen. Ik was eigenlijk wel nieuwsgierig waarom hij dit zei en bekeek de video. Hij gaf aan dat je motivatie om te werken direct na het opstaan het hoogst is, dus dat het onzin is om een heel ritueel af te draaien om in de stemming te komen om te werken. Ik besloot het te testen en merkte inderdaad een heel positief effect. Als ik na het opstaan een uur (of anderhalf, dat verschilde een beetje) had geschreven, kostte het veel minder moeite om na m’n ontbijt en ochtendwandeling weer aan de slag te gaan. Toch liet ik het weer versloffen, maar drie weken geleden besloot ik het toch weer op te pakken. Het idee is trouwens wel dat ik, als ik vroeg begin met schrijven, uiterlijk drie uur ’s middags mag stoppen met werken. Omdat ik zo vroeg begonnen ben, heb ik er dan meestal ruim zeven uur opzitten, wat meer dan genoeg is. En als mijn taken af zijn, mag ik zelfs eerder stoppen. Het lukt nog niet altijd even goed, omdat ik vaak zo enthousiast bezig ben, dat ik toch langer door ga met schrijven. Ik heb wel gemerkt dat ik dan op donderdag en vrijdag vermoeider ben, dus ik hoop daar de komende tijd aan te werken.
Ik heb trouwens wel een ochtendroutine en houd me daar grotendeels aan, maar eerst een uur werken is onderdeel van die ochtendroutine geworden. Al noem ik het tegenwoordig ochtendmenu. Voor verschillende activiteiten heb ik meerdere mogelijkheden. Bij bijvoorbeeld Tijd met de Bijbel kan ik (op drukke dagen) uit m’n Bijbels dagboekje lezen, uitgebreide Bijbelstudie met versemapping doen of een podcast luisteren waarin uit de Bijbel word gelezen, met een korte overdenking. En bij Beweging kan ik een work-out doen, een eindje lopen of 10 minuten balance boarden. Zo kan ik m’n ochtendroutine aanpassen naar de hoeveelheid tijd die ik heb. Wellicht dat ik hier in de toekomst nog een uitgebreider bericht over deel.
Ontspanning
Ik heb in blogs al door laten schemeren dat ik het naaien weer heb opgepakt en door die creatieve hobby, heb ik nog veel meer creatieve hobby’s herontdekt, zoals sieraden maken (schreef ik ook over in een blog), haken, tekenen/schilderen en andere dingen. En ik merk dat al die creativiteit ook een positieve weerslag heeft op mijn schrijfwerk.
Het idee is dat als ik vroeg stop met schrijven (uiterlijk 3 uur) ik ongeveer 2 uur de tijd heb voordat ik eten ‘moet’ koken, om bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes te doen, een eind te wandelen of fietsen, m’n dagelijkse work-out (als ik die bij m’n ochtendmenu nog niet gedaan heb) of andere klusjes die nog op de lijst staan. Omdat ik vroeg kook en eet, heb ik voor m’n gevoel een langere avond om creatief bezig te zijn. Want je begrijpt wellicht wel dat ik meestal vroeg (half 10 op z’n laatst) naar bed ga om dit schema vol te houden 😉
Planningen
Ik schreef in m’n schrijflogboek vorige week al iets over mijn planningen. Vorige week ben ik er officieel mee begonnen en ik moet zeggen dat het me heel goed bevalt. Doordat ik alle werkzaamheden in kleine blokjes heb gehakt, weet ik precies wat ik iedere dag moet doen en als dat klaar is, dan is het ook klaar. Het lukte me nog niet heel goed om op tijd te stoppen met werken, omdat ik nog een heleboel andere dingen wilde doen, naast wat op de planning staat (zoals blogs schrijven, redactiewerk, writing prompts, social media inplannen), maar ik verwacht dat dat in de toekomst steeds beter gaat. Voor nu ben ik erg tevreden met m’n schrijfroutine, maar ik weet ook wel dat er zomaar iets kan gebeuren wat de boel weer op z’n kop zet (zoals m’n vakantie volgende maand). Voor nu resulteert het echter in productieve schrijfdagen, dat zal zeker helpen bij het volhouden!
Ziet bij jou iedere week er (ongeveer) hetzelfde uit, of is iedere week weer anders?
Liefs,
Mirjam
Kom me volgen op social media
Mijn weken gaan per 1 oktober veranderen, ik ga namelijk aan een nieuwe baan beginnen met een stuk minder reistijd. Ik ben dus ook aan het nadenken over nieuwe routines (of menu’s, klinkt ook wel handig 😊). Een blog over je nieuwe ochtendmenu/routine zou ik dus wel inspirerend vinden 😉
Ken je het boek schrijven vanuit je hart? Ik zat daar wat in te bladeren en zij heeft een heel leuk stukje over een schrijfroutine zoeken. Het kwam neer op dat het moeilijk is om een goede schrijfroutine te vinden, iets wat goed was kan maar zo ineens niet meer werken. Zolang je maar met het schrijven bezig bent is het goed. Mocht je benieuwd zijn hoe ze het precies had opgeschreven, dan kan je dat vinden in het boek ‘Schrijven vanuit je hart’ van Natalie Goldberg en dan het hoofdstuk zonder barrières. Het hoofdstuk daarvoor, brave henderik, is trouwens ook leuk. Dat gaat over discipline. Maar eigenlijk is dit hele boek leuk!