Lezen met Mirjam #13 Januari 2021

Misschien heb ik het mis, maar ik heb zo het idee dat een aantal van jullie best nieuwsgierig zijn naar de boeken die ik heb gelezen in januari. En dan denk ik dat je vooral nieuwsgierig bent naar het aantal. 2021 is namelijk het jaar dat ik 365 boeken lees. Dat is in ieder geval het idee. Nieuwsgierig of het me gelukt is om in januari 31 boeken te lezen? Lees dan snel verder!

Welke boeken las ik?
Het is me gelukt! Ik las in totaal in januari 31 boeken. Zoals ik in mijn laatste Lezen met Mirjam berichtjes al vertelde, ging ik op zoek naar een andere oplossing om mijn leeslijst met je te delen, omdat het anders een flinke lijst is. Ik heb nu een paar aparte pagina’s aangemaakt waarop je mijn leeslijst per maand (maar ik maak ook een jaar overzicht) kunt bewonderen. Dus check het hier even als je wilt weten welke boeken ik allemaal las!

Ik las veel (historische) romans en feelgood boeken. Nu wil ik in februari wel weer wat meer variëren in mijn leeslijst, maar in januari heb ik in ieder geval genoten van het lezen.

Favorieten
Natuurlijk waren er ook een aantal boeken favoriet deze maand. Hier deel ik ze op de volgorde waar op ik ze las (want ze waren allemaal heel erg mooi/leuk/geweldig) met een korte uitleg waarom ik ze zo leuk vond:

 1. De genezing van de krekel // Toon Tellegen is gewoon ontzettend goed in het verwoorden van ingewikkelde thema’s in simpele dierenverhaaltjes. Zo ook met het thema in dit boek (depressie).
 2. Dochter van Rome // Tessa Afshar is een van mijn favoriete auteurs en met Dochter van Rome heeft ze weer een geweldige Bijbels historische roman neergezet.
 3. Ik hou je vast // Dit boek lijkt een heerlijk feelgood boek, maar heeft een heel heftig thema. Geweldig uitgevoerd door Marina Folkers
 4. All the lonely people // Een van de beste dingen van 2020 is dat ik, dankzij Anna Laura, de boeken van Mike Gayle ontdekte. All the lonely people was een boek met heel veel thema’s, maar dat was goed gebalanceerd. Daarbovenop de geweldige schrijfstijl van Gayle en je hebt een perfect boek.
 5. The girl in the blue coat // Vorig jaar bekeek ik veel filmpjes van Hailey in Bookland en zij raadde vaak dit boek aan. Het is een historische young adult over Amsterdam in 1943. Ik vond het heel interessant om een boek van de Amerikaanse auteur Monica Hesse te lezen over Nederland. De verhaallijn vond ik prachtig, wel duidelijk YA trouwens.
 6. Tussen de regels door // Ik dacht dat dit boek over een boekenclub ging, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat gaf helemaal niets. Het gaat over vijf verschillende mensen die uitgenodigd zijn voor een geheim verhalengenootschap. Ze besluiten te gaan en langzamerhand delen ze hun levensverhalen met elkaar. Kwam een beetje traag op gang, maar toen ik eenmaal bezig was kon ik niet meer stoppen. En het leuke was dat ik er zelf heel veel zin in schrijven door kreeg!
 7. Anxious people (Angstige mensen) // Fredrik Backman is, net als Mike Gayle, een auteur waar ik alle boeken van wil lezen. Om de een of andere reden koop ik ze altijd in het Engels (officiële taal is Zweeds). Maar goed, Angstige mensen leest als een soort puzzel vol poëtische stukjes. Echt een aanrader!

Teleurstelling van de maand
Als je zoveel boeken leest is het haast niet mogelijk dat ze allemaal goed zijn. Ook deze maand had ik wat teleurstellingen te verduren. Allereerst De stadstuin trilogie van Anne West. Ik luisterde naar deel 1 en 2, maar besloot deel 3 als e-book te lezen, want dan was ik er sneller klaar mee. Daarnaast vond ik And the shofar blew van Francine Rivers ook tegenvallen. Niet dat ik ’t echt een slecht boek vond, maar ik had er gewoon veel meer van verwacht. Tot slot vond ik ook Voor wat, hoort wat van Sophie Kinsella niet echt geweldig.

Book haul
In januari kocht ik geen boeken. Dat mocht ook niet van mezelf, nadat in november en december zoveel boeken erbij kwamen in mijn boekenkast. Zoals je misschien hebt gezien heb ik al best veel van deze nieuwe boeken gelezen, maar gelukkig niet allemaal. Ik kan je al wel verklappen dat deze categorie in februari niet leeg blijft… Ik wilde mezelf troosten na de persconferentie van dinsdagavond, dus kocht vervroegd wat verjaardagscadeautjes, aangezien er geen visite zal komen waar ik die van krijg.

Leesdoelen februari
Nu we het toch over februari hebben, hierbij m’n doelen voor de komende maand. Om op schema te blijven moet ik 28 boeken lezen. Ik hoop stiekem dat ik wat meer zal lezen deze maand, aangezien ik de laatste week vrij heb genomen van m’n werk bij het LCJ. Daarnaast wil ik weer minstens 2 non-fictie boeken lezen. In januari las ik er trouwens 4! En ik wil (weer) minstens 5 Engelse boeken lezen, hoewel voor mijn jaardoel m’n gemiddelde per maand hoger moet liggen. Maar ik heb ergens hoop dat ik van de zomer of in het najaar een tijdje naar Engeland kan, zodat ik daar veel boeken kan lezen. Maar goed, dat zien we nog wel. Verder mag ik maximaal 5 boeken kopen (en dat heb ik dus al gedaan, haha).

Heb jij in januari een fijne leesmaand gehad?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Leuke post weer. Nu ik heb 3 boeken uitgelezen. En een aantal half. Of die uitgelezen worden, weet ik nog niet. Dus eigenlijk een goede maand. Alleen zijn er tegen mijn plan weer boeken bij gekomen….. 5 stuk totaal, deels vanuit NL. Maar we lezen braaf verder.

  1. Klinkt inderdaad als een goede leesmaand. Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk of je met plezier gelezen hebt 😉 Oeps, ik had daar helemaal niets mee te maken hoor, met die boeken die erbij zijn gekomen 😛 Nieuwe maand, nieuwe kansen, toch? Veel leesplezier de komende maand!

  1. Inderdaad, een lekker begin 🙂 En super dat je 4 boeken hebt gelezen en daar blij mee bent! Dat is en blijft het belangrijkste, dat je er plezier in hebt 😉 En het is echt mijn bedoeling niet om mensen een soort … tja, hoe noem ik dat, om ervoor te zorgen dat mensen denken dat ze net genoeg gelezen hebben. Iedereen doet z’n eigen ding, toch?

 2. Wat een fijne lijst met boeken! Je lijstje met favorieten daar kan ik wel mee in komen! Ik ben door jou ook wel echt heel nieuwsgierig geworden naar de boeken van Toon Telligen.
  Januari was een hele goede leesmaand voor mij! Ik las 11 boeken.

 3. Super dat het je in januari gelukt is om 31 boeken te lezen! De toon is gezet. 🙂 Ik zat in januari op 15, maar ik moet er eigenlijk 17 lezen wil ik mijn jaardoel halen, dus deze maand even wat meer lezen. 😉
  Grappig trouwens dat jij Voor wat, hoort wat van Sophie Kinsella tegen vond vallen. Dit was voor mij juist het eerste boek van haar dat ik leuk vond. Andere boeken van haar vond ik juist tegenvallen.

  1. Haha, in februari gaat het helaas iets minder goed, maar de maand is nog niet voorbij. Hopelijk gaat het lezen bij jou deze maand goed 😉 Grappig inderdaad met die boeken van Sophie Kinsella, zie je dat het toch een kwestie van smaak is hè?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: