Lezen met Mirjam #20 Augustus 2021

Ik kan het blijven zeggen, want het is waar: de tijd vliegt voorbij. Het is alweer een jaar geleden dat ik voor het eerst bedacht dat ik in 2021 365 boeken zou gaan lezen. En nu ben ik al ruim over de helft van de challenge! Ik kan het bijna niet geloven. In juli las ik 34 boeken, is het me gelukt om de voorsprong in augustus te behouden? Je leest het allemaal in dit bericht!

Voor een totaaloverzicht van de boeken die ik las in augustus, klik eventjes hier. Daar kan je ook zien hoeveel boeken ik heb gelezen, maar heb je nu geen zin om op de link te klikken: het zijn er in totaal 33. Ik heb dus mijn voorsprong nog iets uitgebreid en dat is maar goed ook, want de komende maanden wil ik toch echt meer tijd gaan besteden aan mijn schrijfwerk. Gisteren is namelijk mijn achtste boek uitgekomen en ik wil echt flink wat tijd en aandacht besteden aan de promotie hiervan en natuurlijk ook aan het werken aan nieuwe verhalen.

Favorieten
Volgens mij heb ik in augustus geen enkel boek vijf sterren gegeven. Het viel allemaal een beetje tegen, hoewel ik wel echt genoten heb van het lezen. Dat was ook wat waard, want in de laatste podcastaflevering verzuchtte ik dat ik er wel een beetje klaar mee was. Ik las heel leuke boeken, maar het was het allemaal net niet. Toch heb ik wat favorieten gekozen die er wel uitsprongen voor mij. De favorieten zijn altijd fictieboeken.

  1. Anne of Avonlea // Volgens mij kocht ik in april of mei de complete Anne of Green Gables collectie bij kobo voor €0,99, maar ik vergat het steeds. Maar in augustus kwam ik op het idee om m’n TBR op alfabetische volgorde te lezen en toen dacht ik opeens weer aan de boeken van Anne. En ik heb hier zeker van genoten, dus in september ga ik weer een deel ervan lezen!
  2. De kleur van vriendschap // Dit boek zag ik in de bieb en had een leuke voorkant, dus daarom nam ik het mee. Ik moest echt in het verhaal komen want de schrijfstijl was redelijk passief, maar het verhaal was wel ontroerend en raakte me echt. Op het einde heb ik echt zitten huilen.
  3. Het verlangen van de egel // Boeken van Toon Tellegen weten mij altijd wel te raken en ook het verhaal van de egel was bijzonder. De egel wil heel graag bezoek krijgen, maar in zijn hoofd bedenkt hij allerlei horrorscenario’s over wat er allemaal mis kan gaan als iemand langskomt. Voor mijn introverte kant was dit een feest van herkenning. Het leuke was dat in het laatste verhaaltje de eekhoorn langskomt en dat het bezoek (hoe kan het ook anders) heel gezellig is. De nieuwe favoriete woorden van de egel worden dan ook: Tot de volgende keer.
  4. If I were you // De Engelstalige versie van dit boek van Lynn Austin stond op Kobo en stond al een tijdje op m’n lijstje. Als je ‘m dan toch in z’n originele taal kunt lezen, moet je dat wel doen. Het boek gaf me enorme Downton Abbey vibes (bleek in het dankwoord ook haar inspiratie te zijn) en dat was tof. Op het einde vond ik het allemaal wel een beetje gemakkelijk gaan en voelde wat overhaast, maar het boek bevatte wel een mooie boodschap van vergeving.
  5. Scherven van hoop // Ik denk dat ik dit boek wel het mooiste boek van de maand vond. Ik wil hier volgende week nog een wat uitgebreidere review over delen, dus zal ik er nu niet teveel over zeggen. Het boek maakte voor mij (nogmaals) duidelijk dat niets is wat het lijkt en dat mensen die wij zouden veroordelen eigenlijk heel goede dingen deden. Zo lekker vaag hè? Maar daar houden we het bij!

Teleurstelling van de maand
Eh, had ik een teleurstelling van de maand? Ja, wel een beetje. Ik las Het geheim van mijn man van Liane Moriarty, een auteur die ik dit jaar steeds meer ben gaan waarderen. Maar het is maar goed dat ik destijds niet met haar debuut ben begonnen, want die vond ik eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. Niet dat het heel slecht was, maar ik denk dat ik dan niet zo snel een ander boek van haar opgepakt zou hebben. En dan zou ik zomaar Wat Alice vergat misgelopen hebben, wat ik echt een fantastisch boek vond!

Non-fictie
Ik las weer flink wat non-fictie. In juli was ik al begonnen in To hell with the hustle van Jefferson Bethke en het duurde een tijd voordat ik ‘m uit had, maar was wel een goed boek om te lezen. In dezelfde categorie las ik ook Nooit meer te druk van Tonny Crabbe. Ik vond de eerste het beste, maar nu lees ik The ruthless elimination of hurry en (spoiler voor september) ik denk dat ik dat het beste boek over dit onderwerp vind. Ook las ik twee boeken naar aanleiding van iets op mijn werk. In oktober organiseren we een themadag voor dertigplussers over het thema Daarom ga ik naar de kerk, naar het gelijknamige boek van ds. A.A.F. van de Weg, toen ik bezig was met de PR werd ik heel nieuwsgierig naar het boekje en deze heb ik gekocht. Vond ‘m erg goed (alleen al omdat Narnia geciteerd werd). Ook las ik Kruisdragen van ds. W.A. Zondag. Ik moest een beetje door de taal heen prikken, maar het was zeker mooi om te lezen, zeker als je bedenkt wat deze man heeft meegemaakt.

Book haul
Er kwamen deze maand twee boeken bij. Allereerst Lavendeldroom (die ik in juli al besteld en betaald had) en ook nog Daarom ga ik naar de kerk. Ik was eerst van plan om te kijken voor Tweedehands boeken, maar er staan nogal wat Engelstalige boeken op mijn verlanglijstje, dus ik spaar m’n budget liever op om daar een stapeltje van te kunnen kopen.

Leesdoelen september
Ik wil m’n voorsprong graag vasthouden, dus mijn doel voor september staat op 30 boeken. Meer is natuurlijk altijd fijn. Het liefst houd ik m’n voorsprong tot november, dan is er weer een nieuwe editie van NaNoWriMo en wil ik me echt vooral bezighouden met schrijven. Mijn TBR voor december heb ik al zo goed als vaststaan. Ik wil dan rond het thema Comfort & Joy vooral veel boeken gaan herlezen waar ik de eerste keer dat ik ze las ontzettend van heb genoten. Verder heb ik besloten om in ieder geval in september een pauze te houden wat betreft mijn Booktube kanaal. Het kost me heel veel tijd en levert me weinig op, dus focus ik me liever op mijn schrijfwerk, de promotie van No fear en nieuwe projecten.

Wat zijn jouw leesdoelen voor september?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.