Boekreview #28 Ver van huis // Charles Martin

Het is al lang geleden dat ik voor het eerst een boek van Charles Martin las (Uit de diepte). Erna volgde er nog een en ik vond zijn schrijfstijl erg speciaal! Toen ik dus Ver van huis voor €12,50 in de boekhandel zag liggen, twijfelde ik geen moment en kocht hem. De gitaar op de voorkant zorgde ervoor dat ik dit boek heel graag wilde lezen!

Voor de foto heb ik dan ook mijn eigen gitaar erbij gepakt 😉

Specificaties: Christelijke roman // Kok Boekencentrum // 349 blz’s // Nederlands, vert. // 2017

In het verhaal ontmoeten we gitarist Cooper O’ Connor die een ongekend talent voor muziekmaken heeft. Het eerste gedeelte speelt zich af in het heden, waarin Connor woont in de berghut die hij jaren met zijn vader heeft gedeeld. Hij ontmoet Daley, een zangeres met wie hij vijftien jaar geleden een CD heeft uitgebracht en met wie hij, zo blijkt later, verloofd was. Het zet Connor aan het denken over het verleden. In het tweede gedeelte lezen we hoe Connor opgroeide met zijn vader, zijn moeder is jong gestorven. Zijn vader was muzikant en tentprediker. Wanneer zijn vader een weekend aan het preken is, breekt er een onweersbui los. De mensen raken in paniek en Connor verschuilt zich onder de piano. Zijn vader roept hem toe dat hij piano moet spelen. Connor gooit al zijn emoties in de muziek en iedereen wordt rustig. Hij blijkt talent te hebben voor spelen én liedteksten schrijven. In de loop der jaren komen er veel managers op Connor af, maar zijn vader houdt de boot af. Op een dag heeft Connor er genoeg van en rijdt weg met de truck van zijn vader, een grote zak geld en de gitaar die zijn vader van zijn moeder had gekregen en begint zijn leven als muzikant …

Charles Martin heeft een unieke schrijfstijl, ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven. Misschien snap je wat ik bedoel als ik zeg: ‘literair, maar dan niet saai.’ Sommige elementen uit het verhaal waren wat technisch, rondom muziek, maar dat vond ik niet erg, omdat ik zelf ook gitaar speel (niet zo goed als Connor helaas). Het was mooi om te lezen dat Connors leven, nadat hij van huis was weggelopen, niet over rozen ging. Het maakt duidelijk dat talent niet alles is, maar dat er ook hard gewerkt moet worden. Het einde van het verhaal vond ik iets minder realistisch, dat vond ik jammer. Er stonden wel een aantal mooie levenslessen in het boek, zoals “Muziek bevrijdt mensen. Het maant dat wat ons diep vanbinnen probeert te doden, tot stilte.”

Ver van huis krijgt van mij 4 sterren.

Houd jij van literaire boeken?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

    1. Dat was het ook zeker. Ja, ik probeer ook vaker literatuur te lezen, ik ben begonnen aan de stapel Engelse literatuur die ik voor mijn opleiding moest lezen (Pride & prejudice enzo). Helaas nog niet erg enthousiast erover.

    1. Ja, alleen om de omslag wilde ik dit boek al hebben. En omdat ik de auteur kende 😉
      Goed dat je regelmatig literatuur leest, ik vind het zelf nog best lastig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: