Persoonlijk #25 Ben je echt zo oud als je je voelt?

Ja hoor, het is zo ver: mijn laatste jaar als twintiger is aangebroken. Vandaag mag ik 29 kaarsjes uitblazen… hoewel, ik vier het morgen pas, dus daar wachten we nog maar even mee. Het voelt wel gek om deze leeftijd te hebben, ik voel me al jaren niet ouder dan 23…

Sommige mensen zouden het misschien ontkenning van de feiten noemen, maar dat is het (volgens mij) niet. Het is meer dat ik me een bedrieger voel als ik zeg dat ik 29 ben. Ik pas niet in het plaatje dat ik zelf heb van mensen van mijn leeftijd.

Succesvol
Al jaren heb ik het idee dat je rond je dertigste ultra verstandig bent, alles netjes op een rijtje, een vaste baan, succesvol, een eigen huis (oké, een hypotheek) en misschien een gezinnetje. Dat het echt niet bij iedereen zo is weet ik ook wel, maar het is wel het beeld dat ik altijd in m’n achterhoofd heb zitten.

Ik wil me dus niet per se jonger voelen en ik vind het ook niet verschrikkelijk dat ik nu 29 ben geworden. Het is meer dat ik het gewoon niet snap. Hoe kan de tijd zo vreselijk snel zijn gegaan? Ik herinner me nog goed dat ik mijn eerste verjaardagsblog schreef met 25 grappige feitjes over mij en dat is toch al vier jaar geleden.

Gevoel
Mensen zeggen ook weleens dat je zo oud bent als je je voelt. Nou, of ik daar nou zo blij van moet worden? Er zijn dagen dat ik me (lichamelijk) 85 voel. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar jong en energiek is nou ook niet de omschrijving die ik mezelf zou geven. Bovendien zegt mijn paspoort, die ik na ruim twee jaar in januari weer eens nodig had, ook wat anders. Mijn geboortejaar is 1993 en de dertig komt angstwekkend dichterbij.

Twintig
Ik herinner me nog de dag dat ik twintig werd. “Ik word oud, ik vind jarig zijn niet zo leuk meer.” klaagde ik tegen mijn moeder. Mama glimlachte kort. “Lieverd,” zei ze. “Wees blij dat je weer jarig mag zijn. Er zijn genoeg jongeren die de twintig nooit gehaald hebben.” En steeds als ik daar aan terug denk voel ik schaamte over mijn wangen kruipen. Ieder jaar dat je erbij krijgt is een zegen, wat zeg ik? Iedere dag is een zegen. En met die gedachte blaas ik de 29 kaarsjes uit, wat een zegen dat ik weer een jaar erbij heb gekregen!

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

  1. Gefeliciteerd met je verjaardag! Gods zegen in je nieuwe levensjaar! En eh, 29 vind ik nog jong hoor.. Ik heb dat ook weleens, dan denk ik, hoe kan dit, dat de tijd zo snel gaat? Ik denk ook dat het sneller gaat als je het een beetje naar je zin hebt, plezier in je werk/school, vriendinnen enz. Fijne verjaardag!

  2. Gefeliciteerd met je verjaardag, geniet ervan (morgen). En oud of jong is je eigen idee. Precies zoals je zo mooi verwoord: “het is het beeld dat je in je hoofd hebt, bij een bepaalde leeftijd”. Ik ben dubbel zo oud en voel me niet oud. Heb geen koophuis, geen vaste baan en ook niet alles super voorelkaar. Dus helaas. Niet alles komt automatisch met de leeftijd. Maar ik ben tevreden zoals het is. Dus geniet van het leven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: