Boekreview #26 Mijn hart en andere zwarte gaten // Jasmine Warga

In diverse booktube filmpjes had ik al veel goeds gehoord over Mijn hart en andere zwarte gaten, van Jasmine Warga. Toen ik het boek voor slechts 3 euro in een tweedehands boekwinkel zag staan, aarzelde ik dan ook geen moment. Ik heb niet eens de flaptekst gelezen, wat ik meestal wel doe als ik een nieuw boek koop. Nadat ik het boek had gelezen, wilde ik er graag een review over schrijven.

Specificaties: Young adult // Karakter uitgevers // 301 blz’s // Nederlands, vert. // 2015

De 16-jarige Aysel wil niets liever dan dood zijn. Doordat haar vader verantwoordelijk is voor de dood van een bekende jongen van school, heeft Aysel geen enkele sociale contacten. Ze woont bij haar moeder, stiefvader, halfzus en halfbroertje, terwijl haar vader in de gevangenis zit. Aysel heeft met niemand een band, hoewel ze wel veel geeft om haar halfbroertje Mike. Via een website rondom zelfmoord komt ze in contact met Roman. Hij wordt verteerd door schuld over de dood van zijn zusje en denkt dat de wereld een betere plek is, als hij er niet meer is. Aysel en Roman trekken veel met elkaar op en maken plannen voor 7 april, dé datum. Gaandeweg het verhaal begint Aysel gevoelens te krijgen voor Roman en ontdekt ze dat er nog genoeg dingen zijn om voor te leven. Maar of ze hem daar ook van overtuigd krijgt?

Ik kijk met gemengde gevoelens terug op dit boek. Enerzijds vind ik het ontzettend goed dat Jasmine Warga aandacht vraagt voor depressiviteit en zelfmoord onder jongeren. Vooral de gevoelens van Aysel worden goed beschreven, ze beschouwt haar depressie als een zwarte slak die in haar woont. Anderzijds waren er bepaalde elementen die zeker beter uitgewerkt hadden kunnen worden. Zo sloegen de gevoelens van Aysel wel heel snel om en ook het karakter Roman was erg grillig. Sommige gedeeltes in het verhaal waren wat rommelig en ik ben er nog steeds niet over uit of Aysels halfzus, Georgia, nu erg vervelend was of niet. Gelukkig had dit verhaal wel een mooi einde (mini-spoiler), waardoor het boek een krachtige boodschap kreeg, namelijk dat het leven durven leven het dapperste is wat je kunt doen.

Het verhaal deed me denken aan Waar het licht is, van Jenifer Niven, maar dan een stuk positiever. Ik weet nog dat ik dagen onrustig ben geweest nadat ik dat boek had gelezen. Soms is dat een goed teken, maar daarbij vond ik dat juist niet. Het boek eindigde zo triest, zo zonder hoop.

Mijn hart en andere zwarte gaten krijgt van mij 3,5 sterren.

Had jij al weleens van dit boek gehoord?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

  1. Ik ken het boek niet en denk ook niet dat ik het boek ga lezen als ik zo het verhaal hoor. Dit soort verhalen maken me altijd verdrietig, ook al loopt het goed af. Oh en ik vind jou mening over een boek belangrijk dus als jij een boek niet zo goed vind.. 🙂

    1. Je hebt helemaal gelijk! Lees gewoon boeken waar jij je prettig bij voelt. Oef … voelt wel als een hele verantwoordelijkheid 😉

  2. Dit boek ken ik nog niet maar denk ook niet dat ik het ga lezen. Het onderwerp spreekt me niet zo aan, maar wel goed dat je aandacht besteed aan dit boek.

    1. Zo’n boekreview is dan ook wel handig, dan weet je meteen welk boek je moet vermijden 😉 Dank je wel voor je reactie!

  3. Nee, nog niet van gehoord. 🙂 Ik vind dit soort boeken op z’n tijd wel goed / fijn / interessant(?) om te lezen. Vooral als ze niet (al te zeer) in mineur eindigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d