Persoonlijk #12 Waarom schrijver zijn het ideale beroep is voor een multipotential

Het idee voor deze blogpost kreeg ik toen ik vorige maand dit bericht van Romy las over multipotentialisme. Ook ik zag een jaar of wat geleden de TED-talk van Emilie Wapnick over multipotentialisme. Heel wat puzzelstukjes vielen op hun plek. Door de jaren heen heb ik ontzettend veel hobby’s gehad en wel een stuk of 8 verschillende (bij)baantjes. En toch is één ding altijd gebleven: schrijven. En vandaag vertel ik je waarom dat (volgens mij) een ideaal beroep is voor een multipotential.

Even in het kort: wat is een multipotential? Iemand zonder specifieke roeping, maar met heel veel verschillende interesses. Vaak als je kinderen/jongeren met multipotentialisme de vraagt stelt wat ze willen worden, hebben ze daar geen antwoord op. Ik vond het als kind ook maar een vervelende vraag. Ik wilde zo ontzettend veel verschillende dingen worden en het liefst allemaal tegelijk. Nog steeds heb ik weleens spijt dat ik niet een andere studie heb gekozen. Maar ik weet zeker dat als ik dat gedaan had, ik ook weer spijt gekregen zou hebben. Mijn interesses zijn nu eenmaal niet zo makkelijk te vangen in een studie of baan.

Nu ja, ik schreef het al in de inleiding (en in de veel te lange titel). Schrijver zijn is, wat mij betreft een fijne baan voor de multipotentialist die ik ben. En daar heb ik natuurlijk een aantal bewijzen voor.

 1. Allereerst kan ik naast mijn schrijversschap een ‘gewone baan‘ beoefenen. Ik vind de combinatie van deze twee banen echt geweldig. Het zorgt voor afwisseling en m’n motivatie voor de een wordt door de ander versterkt (dat werkt allebei de kanten op). Ook leer ik bij allebei veel nieuwe dingen, die voor allebei de banen bruikbaar zijn.
 2. Het tweede is dat het schrijversberoep heel veelzijdig is. Je moet personages uitwerken, puzzelen op het plot, het verhaal daadwerkelijk schrijven en herschrijven. En daarnaast moet je ook zorgen dat je bekendheid genereert en daarom verdiep ik mezelf in de wereld van sociale media. Naast m’n schrijfwerk houd ik nu al ruim 2 jaar m’n blog bij en ik ben er tegenwoordig ook bij gaan YouTuben.
 3. Er zijn heel veel verschillende genres om in te schrijven. Elk genre heeft weer een andere manier van aanpak, zoals ik de afgelopen tijd weer heb gemerkt. Het schrijven van een historische roman is weer heel anders dan een hedendaagse young adult.
 4. Bij schrijven komen al mijn verschillende interesses van pas. Al die uren die ik op het internet heb rondgezworven om mijn honger naar informatie te stillen, zijn nu heel erg bruikbaar. Het komt altijd wel van pas. En met elk boek dat ik schrijf, moet ik weer onderzoek doen naar het thema. Zo pluisde ik het wetboek van strafrecht uit voor Vrije val en deed ik onderzoek naar diverse ziekten die extreme vermoeidheid veroorzaken voor Lijmen.
 5. Ten slotte kan ik door alle verschillende personages tóch meerdere levens leiden, voor m’n gevoel. Zo kan ik zelf absoluut niet piano spelen, maar door mijn personage Lynn weet ik toch een beetje wat het is om jezelf aan te melden op het conservatorium (om vervolgens afgewezen te worden).

Herken jij het multipotentialisme? Hoe ga jij ermee om?

Liefs,

Mirjam

12 Reacties

 1. Leuke post. Voor mij was het bericht van Romy een eye-opener. Ik kende het fenomeen niet, en ben wel zo. Alzo heel veel herkenbaars gelezen. En ja, een schrijver/ster (en journalist) is behoorlijk veelzijdig. Maar ik kan (nog) niet zo goed schrijven. Ooit heb ik eens gehoord, dat er mensen zijn, die in opdracht recherche voor schrijvers of bedrijven doen. Dat zou mij wel wat lijken. Eens kijken of er een netwerk of zo bestaat. Je ziet, gelukkig weet jij dingen nu als, die ik nog met 50+ op de rails moet krijgen. Nergens (of met alles) werkelijk gelukkig mee zijn, en zeker niet voor langere tijd, herken ik voor 100%. Daarom verbaast het me zo, dat ik al 10! jaar in mijn huidige (part-time) job ben. Maar ook dat is best veelzijdig. En ik doe er nog wel wat naast. Veel succes met al je 1001 kwaliteiten.

  1. Wauw, wat bijzonder dat het zo’n eye-opener voor je was. En het is inderdaad wel knap dat je toch al 10 jaar dezelfde baan hebt, maar aan de andere kant, als het veelzijdig is en je er veel naast doet, is het ook begrijpelijk. Dan heb je eigenlijk je leven al een beetje zo ingericht, terwijl je eigenlijk niet wist dat het zo ‘hoorde’. Enne … volgens C.S. Lewis ben je nooit te oud om een nieuwe droom te volgen of iets nieuws te beginnen 🙂 Ik ben benieuwd wat je schrijversavontuur je gaat brengen! (Schrijven leer je vooral door het veel te doen ;-))

 2. Wow hier heb ik dus nog nooit van gehoord maar het is eigenlijk best wel herkenbaar. Ik wilde om de zoveel tijd wat anders worden en heb eigenlijk nog steeds niet echt een heel duidelijk beeld waar ik me nu echt op mijn plek zou voelen.
  Tof dat jij er met je schrijverschap in elk geval wel je plek in kan vinden!

  1. Ooh, ik dacht dat je al wist van het bestaan van multipotentialisme. Want ja, ik herken ook veel van jou in deze beschrijving. Doe er je voordeel mee en weet dat je meerdere dingen kunt doen, je hoeft niet te kiezen!

 3. Dit zijn echt stuk voor stuk mooie punten! Ik herken dit heel erg. Vroeger als kind wilde ik ook altijd heel veel dingen tegelijk worden (wel altijd schrijfster) en leken mij ook altijd zo veel dingen leuk om te doen. Ik heb ook ooit een blog geschreven over het zijn van een multipotential en ik kan al jouw punten zeker beamen! Ook leuk vind ik het dat ik mijn schrijven kan combineren met het ondernemen, iets wat ik graag doe. Ook telkens bij het bedenken van nieuwe personages geef ik ze ook weer andere beroepen. Het lijkt me ooit wel heel gaaf om research te doen over een bepaald beroep zodat ik dat in een verhaal kan verwerken!

  1. Wat fijn om zoveel herkenning te lezen 🙂 Ik kan me nog wel herinneren dat jij er ook een blog over had geschreven. En ja, ik geloof echt dat schrijver zijn echt goed recht doet aan de multipotential (als hij/zij daar natuurlijk in geïnteresseerd is)

 4. Ik mezelf hier dus zó in vinden! Zei dit laatst nog tegen mijn familie en vrienden. Heb zoveel verschillende interesses dat elke keus de verkeerde lijkt te zijn. Ik ben zelf fanatiek sporter en heb grote interesse in voeding. Was hier zo veel mee bezig op het moment dat ik een opleiding moest kiezen, dat ik koos voor Voeding & Diëtetiek. Uiteindelijk ben ik hier na 3 jaar mee gestopt om me volledig te focussen op het schrijven van mijn fictie boek. Ik denk dat ik net als jij toch liever een vaste bijbaan heb en dan iets met fitness doe voor de afwisseling en daarnaast zou ik willen schrijven. Als schrijver ben je eigenlijk alle beroepen in één en dat is natuurlijk ideaal!

  1. Wat gaaf dat je jezelf hierin herkent en dat je ervoor hebt gekozen om te werken aan je fictie boek. En inderdaad, als schrijver ben je alle beroepen tegelijk, dus voor een multipotential ideaal!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: