Friends 4-ever // Een terugblik

Voor iedereen die nu heel blij naar z’n computer- of telefoonscherm staart: nee, dit is geen nieuw hoofdstuk van het vervolgverhaal. Vorige week dinsdag kwam de laatste (bonus)aflevering online en ik heb er stiekem niet nog een aantal liggen. Toch wil ik graag nog even met je terugblikken op dit verhaal, wat vier jaar een vast onderdeel van mijn blog is geweest.

Ontstaan
Vanaf het moment dat ik mijn blog begon, was het mijn droom om een vervolgverhaal te schrijven en dat te delen. In de zomer van 2019 deelde Alette Koornneef (je weet wel, de vrouw die prachtige kaartjes tekent) wekelijks een soort vervolgverhaal op haar Instagram. Ze vertrouwde me eens toe dat ze er niet echt heel diep over nadacht en dat inspireerde mij weer om het idee van een vervolgverhaal op te pakken. Ik dacht na over personages en besloot die zomer: vanaf januari 2020 komt er elke week een hoofdstuk online van het vervolgverhaal Friends 4-ever. Het leek me een leuke naam, omdat de meiden met z’n vieren zijn en hun vriendschap uitgroeit tot eentje die een leven lang meegaat.

Ode
Ik besloot er tijdens mijn verblijf in Engeland in de zomer van 2019 aan te gaan werken. Op dat moment had ik geen andere (grote) schrijfprojecten en het was een prima gelegenheid. Vlak voor ik naar Engeland ging, sprak ik af met een lieve vriendin van de middelbare school. Ik vertelde haar over mijn plannen voor dit verhaal en dat het echt een ode zou zijn aan onze middelbare schooltijd en vriendschap. Nog geen week later kreeg ik een heel verdrietig bericht van haar: de behandelingen tegen de kanker zouden stoppen, omdat ze eigenlijk geen effect hadden.

In mijn journal schreef ik dit: “Ik ga nu aan de slag met het vervolgverhaal voor mijn blog. Het is een ode aan onze vriendschap, dus vertel me, is er iets waar ik op dit moment beter aan kan werken dan dit? Ik dacht het niet.”

Dagboek
Ik stortte me met volle energie op dit verhaal, ik deed wat ik het beste kon: verhalen schrijven. Zeker in het begin ging ik all-in. Ik maakte lesroosters voor de vier meiden, spitte door mijn eigen dagboeken voor verhaalideeën en daarvan zijn er ook zeker een aantal gebruikt in het verhaal. Dat ik daarvoor moest lezen over mijn beschamende verliefdheden en puberproblemen nam ik voor lief.

Ergens zou ik willen dat het verhaal eindeloos kon doorgaan. Ik heb zo genoten van het schrijfproces en het is geworden wat ik voor ogen had: een ode aan vriendschap. Het schrijven van dit verhaal heeft me veel gebracht: leuke contacten, berichtjes en veel schrijfervaring, maar het is zo ook goed.

En nu?
Er komt (helaas) geen nieuw vervolgverhaal op de site. Ik heb zeker over deze mogelijkheid nagedacht, maar mijn situatie is heel anders dan 4,5 jaar geleden. Schrijven is nog meer mijn werk geworden en ik wil hiervan kunnen leven. Dat wordt lastig als je altijd maar gratis verhalen weggeeft, dus ik focus me nu meer op het schrijven van boeken waar ik geld mee kan verdienen, zoals bijvoorbeeld e-books. Er volgen nog wel een paar leuke berichten over Friends 4-ever, waaronder eentje met fun facts.

Boekenreeks
En het plan om hier een (fysieke) boekenreeks van te maken staat nog steeds. Helaas is het er in 2023 niet meer van gekomen, maar zoals je op mijn doelenbingo al hebt kunnen zien, hoop ik daar dit jaar verandering in te brengen. Ik kijk er nu al naar uit om je meer te vertellen over de vier vriendinnen en de avonturen die ze gaan beleven.

Wat is jouw favoriete herinnering aan Friends 4-ever?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

8 Comments

    1. Ja, dat is ook nog steeds een van mijn favoriete momenten. Ik had er zo lang naartoe opgebouwd dat het zo fijn was toen het eindelijk zo ver was!

  1. Leuk, dit bericht! En het leukste moment uit het vervolgverhaal, dat is echt een te lastige vraag… het was gewoon zo leuk! Ik snap wel dat het stopt, heel veel succes en sterkte met het schrijven van alle boeken!

    1. Ah, dankjewel 🙂 Ik vond het zelf ook heel leuk om het vervolgverhaal te schrijven en vind het ook wel jammer dat het afgelopen is. Dankjewel voor je succeswens, dat ga ik nodig hebben 😉

    1. Tja, ik ben bang dat het er niet in zit, voorlopig niet in ieder geval. Maar ik ben wel blij dat je zo genoten hebt van dit vervolgverhaal!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.