Schrijflogboek #14 Januari 2019

Volgens mij begin ik standaard elk logboek met de zin: “Ik kan het bijna niet geloven, maar … is ook alweer voorbij.” Die gedachte geldt ook voor januari 2019. De tijd gaat echt zo ontzettend snel. Gelukkig ben ik de afgelopen maand ook superproductief geweest, lees maar snel mee.

Zoals iedere maand heb ik een overzicht met de verschillende projecten waar ik aan werk en hoeveel uren ik hieraan besteed. Dan volgt een lijstje met hoogtepunten en onthul ik het totaal. Ook plaats ik een vooruitblik op de komende maand.

Kort verhaal – 60 minuten
Ik had eigenlijk verwacht dat ik hier meer tijd aan zou besteden, maar het schrijven van een kort verhaal ging deze maand erg vlot. Een van mijn jaardoelen is 5 korte verhalen schrijven en de eerste is dus al af. Nu ja … een eerste versie dan, deze maand wil ik hem nog gaan herschrijven. Ik hoop hem in maart of april op mijn blog te plaatsen.

Brainstorm Allegorie – 150 minuten
Al een paar jaar geleden kreeg ik een idee voor een allegorisch verhaal. Ik was het bijna vergeten, tot ik vorige maand een map vond met oude verhaalideeën. Het begon toch weer te kriebelen en de laatste paar dagen van januari ben ik ermee aan de slag gegaan. In februari hoop ik dit verder uit te werken.

Roos – 305 minuten
Vorige maand schreef ik ook al iets over deze ‘stand alone’ in de planning. Mijn eerste opzet voor de verhaallijn staat en de belangrijkste karakters zijn uitgewerkt, maar hier wil ik het voorlopig even bij laten. Er zijn andere projecten waar ik nu liever aandacht aan geef, zoals het project wat ik hierboven al noemde.

Writing prompts – 370 minuten
Ook deze maand deed ik weer veel writing prompts. Die dagelijkse schrijfoefeningen hielpen mij goed om in de schrijfmodus te komen. Ik probeerde deze maand ook om wat langer te werken aan een writing prompt, dus in plaats van 1 A4, stukjes te schrijven van 2 A4-tjes.

Vervolg Chaos – 450 minuten
Het herzien van dit manuscript rondde ik de afgelopen maand af, zodat deze opgestuurd kon worden naar mijn redacteur. Ik ben zelf erg tevreden over dit verhaal, ook als ik vergelijk met hoe het in augustus was en hoe het nu is. Ik ben erg benieuwd naar de reactie van mijn redacteur. Helaas heb ik nog steeds geen goede titel kunnen bedenken …

Kindle – 650 minuten
In december schreef ik de laatste hoofdstukken aan dit verhaal, de afgelopen maand heb ik er twee herschrijfrondes doorheen gejaagd. Eerst bekeek ik het verhaal op macroniveau, vervolgens op zinsniveau. Nu laat ik hem een maand liggen en in maart hoop ik hem klaar te maken, zodat hij in april op Kindle geplaatst kan worden. Toch wel spannend allemaal…

Blogcontent – 660 minuten
Ik merk dat ik de laatste tijd veel aandacht besteed aan mijn blog en ook aan het bezoeken van andere blogs en reacties achterlaten. Omdat dit er ook voor zorgt dat mijn eigen blog groeit, heb ik besloten om die tijd ook mee te tellen. Verder komen er gewoon superleuke blogposts aan (al zeg ik het zelf).

Bergen van chaos – 1020 minuten
Volgens mij is dit een nieuw record voor dit project en ik kan alleen maar hopen dat het de komende maand meer wordt. Ik vind 1 hoofdstuk per week namelijk niet snel genoeg gaan. Deze eerste versie wil ik het liefst in mei al op papier hebben staan, dus ga ik proberen om vanaf nu 2 hoofdstukken per week te schrijven. M’n broer is ook druk bezig met artwork en we hebben sinds het begin van deze maand een instagramaccount waar we eens per week iets delen over ons project. Mocht je ons willen volgen, dat kan en vinden we superleuk: @mountainsofchaos

Samen – 1085 minuten
Begin december schreef ik de eerste versie van dit manuscript af, maar aan het begin van deze maand begon er toch iets te kriebelen. Ik was niet helemaal tevreden over het einde. Het gevolg is dat ik de laatste 6 hoofdstukken (deels) heb geschrapt en in ruil daarvoor 11 nieuwe hoofdstukken heb geschreven. Het nieuwe manuscript telt 72.669 woorden en over dit einde ben ik meer te spreken, hoewel ik beide versies met dezelfde zin besluit.

Overig – 800 minuten
Ja … Ik had weer een groot aantal kleine projecten in januari. Ook heb ik mijn werkkamer nog een keer opgeruimd (in december had ik dit ook al gedaan, maar toen ruimde ik maar twee kastjes op). De kamer is nu anders ingedeeld en ik heb best veel weggegooid. En ik heb niet eens Mary Kondo gekeken 😉

Hoogtepunten:

  • 5 januari – Een interview met mij, over beroepskeuzes stond in het magazine van het Reformatorisch Dagblad. Een link naar dit interview is te vinden op mijn ‘In de media‘ pagina.
  • 7 januari: Naar aanleiding van het interview werd ik door Hanna, van Fleurrijk, gevraagd voor een maandelijkse bijdrage over mijn schrijfleven. De eerste hoopt 22 februari online te komen. Neem verder trouwens echt een kijkje op het platform, er staan veel inspirerende verhalen op!
  • 7 januari: Deze dag stuurde ik het manuscript van het vervolg op Chaos op naar mijn redacteur, hiermee behaalde ik mijn eerste jaardoel.
  • 14 januari: Deze dag had ik 450 volgers op Instagram 🙂

Totaal + vooruitblik
Toen ik alle uren bij elkaar optelde vanmorgen, was ik eerst even verdrietig. Ik had net geen record gebroken, maar wel heel veel uren gemaakt. Tot ik de berekening nog eens goed bekeek en wat bleek: ik was een onderdeel vergeten. Toen kwam ik uit op 5550 minuten voor januari 2019, wat neerkomt op 92 uur en 30 minuten. Dat is 4 uur meer dan in november 2018, het vorige record. Ik ben hier echt superblij mee, ook omdat ik mezelf als doel had gesteld om deze maand 90 uur te maken.

Hoe het de komende maand zal gaan … ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik denk sowieso dat ik wel meer uren ga maken dan in februari 2018 (13 uur en 55 minuten). Toch is februari wel een kortere maand, dus ik verwacht geen record, dan kan het alleen maar meevallen. Ik hoop de komende maand het manuscript van ‘Samen’ te herschrijven. Daarnaast wil ik 8 hoofdstukken schrijven aan ‘Bergen van chaos,’ het fantasy/adventure project met mijn broer. Ook hoop ik te werken aan verschillende (gast)blogs en komende zaterdag ga ik zelfs naar een studiedag over schrijven!

Ook privé staat deze maand vol met leuke afspraken, waaronder een spelletjesdag en mijn eigen verjaardag op 26 februari. Het is mijn streven om, naast veel schrijfwerk, ook hiervan te genieten.

Hoe is de eerste maand van 2019 jou bevallen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

8 Comments

  1. Wauw, wat heb je veel uren schrijvend doorgebracht! Goed bezig 🙂 En leuk om zo een inkijkje te krijgen in de verschillende schrijfprojecten waar je naast je blog aan werkt. Hopelijk wordt februari ook een fijne en productieve maand, zowel op schrijfvlak als persoonlijk 🙂

    1. Dank je 🙂 Ik vind het zelf ook altijd erg leuk om deze maandelijkse updates te delen en krijg daardoor weer erg veel zin in schrijven. Dank je voor je toffe wens en ik wens jou hetzelfde toe!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.