Schrijflogboek #55 Juni 2022

Weer zoek ik naar een geschikte zin om dit blogbericht mee te beginnen en er komt gewoon niks hè? Behalve dan zinnen over de tijd die zo snel gaat en dat het eerste halfjaar van 2022 er alweer op zit. Wat gaat het allemaal hard. Benieuwd naar m’n schrijfprojecten van juni? Je leest het in dit bericht!

Ook in juni heb ik weer bijna al m’n doelen gehaald. Bij project Nova ben ik alleen tot bladzijde 132 gekomen in plaats van tot de geplande 135. Echt belangrijk is het niet, dus het geeft helemaal niets. Ik werkte aan superveel verschillende verhalen deze keer.

Verhalen

 • Nova – 65 minuten
  Zoals ik al zei had ik niet het geplande aantal bladzijden gehaald, maar ik heb er wel weer van genoten om het verhaal van Nova te schrijven. Ik heb nu net de eerste grote onthulling beschreven, iets wat al heel lang in m’n hoofd zat, kwam nu eindelijk op papier terecht.
 • Kort verhaal – 110 minuten
  Ik schreef eindelijk weer eens een kort verhaal. Heel erg officieel is het zelfs de eerste van 2022, vorige maand had ik een beetje vals gespeeld, haha.
 • Diversen – 135 minuten
  Dit betreft een klein beetje werk aan De stad, een nieuw handgeschreven verhaal en een opzet voor een non-fictieboek. Ik weet van het laatste nog steeds niet of ik het wil schrijven, maar ik denk er in ieder geval over na. Van alle drie vond ik het net te weinig om er aparte kopjes voor te maken.
 • Project Snel – 235 minuten
  Vorige maand was ik begonnen met dit project en het loopt nog steeds erg goed. Ik sta inmiddels op het punt om aan het schrijven van de eerste versie te beginnen en ik heb er veel zin in.
 • Rachel en Thomas – 275 minuten
  Tweeëneenhalve week geleden zei ik nog tegen m’n vader: ‘Ik denk dat het maar opgeef, dat ik een ander project uitzoek voor Camp NaNoWriMo. Ik besloot het toch nog een kansje te geven en binnen een paar uur tijd had ik personages uitgewerkt, een grove verhaallijn en tijdlijn. Dus ik ga deze maand alsnog schrijven aan dit project.
 • Friends 4-ever – 400 minuten
  Met het vervolgverhaal wilde ik een beetje voorlopen, zodat ik tijdens Camp NaNoWriMo niet zoveel hoef te doen. Dat is gelukt!
 • Samen! Deel 4 – 495 minuten
  Deze maand begon het: het herschrijven van Samen! deel 4. Ik heb het manuscript doorgelezen en kwam op zich niet zoveel gekke dingen tegen. Wel heb ik twee hoofdstukken toegevoegd en heb de eerste 4 hoofdstukken al doorgenomen op microniveau. Alweer genoeg ‘zuchten’ eruitgehaald 😛

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 335 minuten
  Afgelopen maand heb ik niet zo heel veel vlogs gemaakt als ik zou willen, maar het geeft niks. Tot nu toe loop ik nog steeds voor en je kunt nu eenmaal niet een halfjaar vooruitwerken in content, dat is gewoon niet te doen. Maar ik zou het op termijn wel lekker vinden om ongeveer een maand vooruit te werken op dit gebied, net als met blogs.
 • Social media beheer – 340 minuten
  Ook in het foto’s maken en teksten schrijven voor social media ging deze maand weer veel tijd zitten. Dat geeft helemaal niets, vind ik zelf. Daarnaast heb ik een paar reels gemaakt afgelopen maand (voor Instagram) en dat kost behoorlijk wat tijd kan ik je vertellen. Maar is ook superleuk om te doen.
 • Blogcontent – 490 minuten
  Hier ging de meeste tijd in zitten, maar niet eens zo extreem veel. Ik loop keurig op schema en dat wil ik graag zou houden. Misschien nog ietsje verder voorlopen en dan ben ik helemaal tevreden.

Overig

 • Writing prompts – 60 minuten
  Het schiet niet heel erg op met Writing prompts de laatste tijd, maar dat geeft ook niks. Ik wil ze vooral doen op dagen dat ik niet aan verhalen schrijf. Van dat soort dagen had ik er de afgelopen maand genoeg, maar toch heb ik niet veel extra writing prompts gedaan. Misschien komt het wel door Project Snel, dat zou kunnen.
 • Redactie – 135 minuten
  Ik heb een leesrapport geschreven zoals me dat op school geleerd is naar aanleiding van het manuscript van een oud klasgenoot van mij. Dat vond ik erg leuk om te doen en wil ik in de toekomst waarschijnlijk aanbieden als dienst (onderdeel van m’n bedrijf, dus niet gratis :-P).
 • Studie – 300 minuten
  We moesten een superleuke opdracht doen deze keer: namelijk een bladzijde maken van een aanbiedingsfolder. Dat heb ik gedaan bij De stad en ik ging helemaal los. Zo bedacht ik dat het boek officieel gepresenteerd werd tijdens een concert van Casting Crowns (ja, dat is wel de droom, maar kan me niet voorstellen dat het écht gaat gebeuren). Maakte niet uit, je mocht je fantasie gebruiken voor de marketingcampagne, dus tja … dan doen we dat hè? En op 25 juni was de laatste bijeenkomst alweer.
 • Van alles en nog wat – 700 minuten
  Journalen, plannen en persoonlijke stukjes schrijven, het viel allemaal hieronder. Ik denk dat ik daar zoveel tijd aan kwijt was omdat ik deze maand echt m’n draai moest vinden. Het was, zoals ik al verwacht had, een rommelige maand zonder duidelijk project. Dus dan ga je wat bezinnen en reflecteren en daar is m’n journal voor.

Hoogtepunten
In juni gebeurden er wel weer een aantal superleuke dingen. Ik licht er een paar hieronder uit:

 • Op 21 juni kwam er een heel leuke recensie van Help! Herrie in huis online bij Leeslievelings. Ik had van Daniëlle al een berichtje gehad toen ze het boek ging lezen én toen ze het uit had. Ik wist al wel dat ze positief was, maar zó positief had ik niet verwacht. Ik vond het heel leuk dat ze zo van het boek heeft genoten.
 • Zoals ik al eerder schreef rondde ik op 25 juni mijn redacteursopleiding bij de Schrijversacademie af. Ik heb echt veel geleerd van deze opleiding en hoop binnenkort ook aan de slag te gaan als (freelance) redacteur. Het liefst beoordeel en begeleid ik manuscripten, ik heb tijdens de opleiding geleerd dat persklaarmaken/eindredactie niet echt mijn ding is – daar is mijn Nederlands echt net niet goed genoeg voor. Een eindredacteur/persklaarmaker zet echt de puntjes op de i bij een manuscript. Ik denk liever mee in de grote verhaallijn en welk verhaal de auteur wil vertellen.
 • Tot slot schreef iemand op 27 juni de 3000e reactie op mijn blog. Toen ik achterhaalde wie dat geweest was, ontdekte ik dat ik het zelf was als reactie op iemand anders’ commentaar. Maak ik gelijk even van deze gelegenheid om te zeggen dat ik het heel leuk vind om reacties te lezen! Dus laat er gerust eentje achter onder dit (of een ander bericht).

Statistieken + terugblik
Helaas, deze maand heb ik geen record aantal uren gemaakt. Dat had ik ook niet verwacht, al had ik gehoopt dat ik wel iets meer zou schrijven als ik nu gedaan heb. Het totaal staat namelijk op 4095 minuten, wat goed is voor 68 uur en 15 minuten. Ik weet dat het echt beter had gekund, maar de afgelopen twee (misschien zelfs drie) weken heb ik gewoon niet echt mijn best gedaan om veel te schrijven. Ik had iedere dag veel kleine dingen te doen, in plaats van een groot project waar ik me op kon focussen en dat was wel jammer. Aan de andere kant heb ik weer genoeg stappen vooruit gezet en ga ik de komende maand met frisse moed tegemoet. Het woordaantal van juni valt me wel mee. Ik schreef 15.692 verhaalwoorden, waar ik er ook niet meer had verwacht gezien het ontbreken van een groot project. Maar ik bereidde natuurlijk wel twee verhalen voor en schreef ook blogs. Uiteindelijk staat het totaal op 54.623 woorden, wat ook ontzettend goed is.

Vooruitblik juli
Deze maand is het natuurlijk tijd voor Camp NaNoWriMo. Ik hoop in ieder geval 40.000 woorden te schrijven aan het verhaal van Rachel en Thomas (het is eigenlijk vooral het verhaal van Rachel, maar in m’n hoofd zit het ingebakken als Rachdl en Thomas – dat wordt nog wat als ik écht een titel moet bedenken). Daarnaast wil ik beginnen met Project Snel en uiteraard het microniveau van Deel 4 uit de Samen! serie aanpakken, zodat het naar m’n proeflezers kan. Hopelijk kan het dan eind augustus (op z’n laatst) naar De Banier en kan jij het boek in het voorjaar van 2023 lezen. Ook wil ik wat betreft blogs, vlogs en het vervolgverhaal in ieder geval op schema blijven, maar vooruitwerken is ook leuk. En dat lijken me voorlopig wel genoeg projecten, maar wie weet waar ik nog allemaal aan toe kom.

Wat was het leukste dat jij gedaan hebt in juni?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Ja, dacht ik toen ik mijn telefoon pakte, het is maandag dus weer een nieuw logboek!
  Maarre, erg leuk om te lezen weer! Haha, die 3000e reactie, moet ik wel ff om lachen :-)En nog gefeliciteerd met je, eh hoe zeg je dat..? Nou ja, afgeronde opleiding!! En zoals jij het beschrijft wat je allemaal wilt doen met je eigen bedrijfje klinkt het supergoed! Nogmaals, superveel succes met Camp NaNoWriMo en ik hoop dat het gaat lukken!

  1. Ja, ik vind het altijd superleuk om de nieuwe logboeken te schrijven, ik hoop dat jij er ook van genoten hebt. Dankjewel voor je felicitatie en succeswens, ik geloof dat het wel goed gaat komen. Jij ook succes deze maand met het afronden van alles – bijna zomervakantie, toch?

   1. Dankjewel! Enne, ik heb al zomervakantie, dus dat wordt lekker schrijven (: Weekje eerder dan de basisschool trouwens…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.