Persoonlijk #28 Bijna full-time schrijver

Zoals ik twee maanden geleden al aankondigde probeer ik nu ongeveer ieder kwartaal een persoonlijk berichtje te schrijven waarin ik zowel terug- als vooruitblik. Het bericht heeft een wat persoonlijker tintje dan m’n logboeken, maar ik vertel je nog steeds veel over m’n schrijversbestaan. Nieuwsgierig wat de eerste drie maanden als bijna full-time schrijver me hebben gebracht?

Het tweede kwartaal van 2022
Ik vind het serieus ongelooflijk dat het eerste halfjaar van 2022 alweer voorbij is. Wat is het razendsnel gegaan! Cliché opmerking, weet ik. De afgelopen maanden kon het (bijna) fulltime schrijversleven beginnen, zoals ik zelf al had verwacht verliep de eerste maand moeizaam. Het eerste weekend van april zat overvol en daarna ging ik met Anna Laura twee dagen op vakantie. Voor ik het wist was één derde van de maand al voorbij. Richting het einde had ik twee afscheidsmomenten: allereerst de uitzending van Anna Laura naar Bratislava en vervolgens een officieel afscheid van het IKC (voorheen LCJ). Dat viel ook allemaal samen en voor ik het wist was april voorbij. In mei viel alles beter op z’n plek en ook mentaal ging het toen een stuk beter. Doordat ik nu vrijwel iedere dag sport (Pilates – ook al is het vaak maar 10 minuten) voel ik mezelf zowel mentaal als fysiek fitter. Dat wil ik zeker blijven volhouden, want het heeft op heel veel gebieden invloed. Juni verliep een stuk rommeliger, ook omdat ik toen geen specifiek schrijfproject had. Ik wil graag weer terug naar de dagen dat ik rond 6 uur opstond (hoewel half 7 ook goed is) en om half 8, uiterlijk 8 uur achter m’n bureau zat. Lijkt me heerlijk. De laatste tijd is steeds meer dan de helft van de ochtend al voorbij voor ik eens aan werk toekom. En dat mag natuurlijk als je (bijna) ondernemer bent, maar ik weet uit ervaring dat ’s morgens vroeg werken veel effectiever is. Mijn energielevel is een stuk hoger en dat komt ook mijn schrijfwerk ten goede. Dat is alvast een puntje waar ik komend kwartaal aan wil werken…

Ik (her)las de laatste tijd het boek Garden City (in het Nederlands verschenen als Paradijs Stad) van John Mark Comer en kwam daar een prachtig stukje over roeping tegen en hoe je kunt weten of iets voor jou is. “Een vraag die je jezelf kunt stellen is: ‘Is er iets in je leven dat God blijft zegenen? is er iets waar je goed in bent, zelfs steeds beter in wordt, deuren openen zich en je doet er iets goeds mee voor de wereld? (…) Dat zou Gods manier kunnen zijn om te zeggen: ‘Dit is wat je moet doen met je leven.'” Dit stukje heeft me de afgelopen tijd zeker verder geholpen als ik het schrijfwerk weer eens niet zag zitten.

Schrijfprojecten in Q2
Ik had vorig kwartaal een viertal projecten waar ik op wilde focussen. Hoeveel is daar van terecht gekomen?

  • Ik wilde de eerste versie van project De stad afschrijven. Dat is helemaal gelukt en zoveel beter geworden als ik zelf had gedacht dat het zou worden.
  • Het herschrijven van Samen! deel 4 stond ook op de planning. Daar ben ik (op moment van schrijven) ook een heel eind mee gevorderd. Het macroniveau is af en ik ben druk bezig met het herschrijven op microniveau. Dit wil ik eigenlijk nog voor het einde van juni afmaken, dus tegen de tijd dat jij dit leest is het misschien ook af.
  • Het schrijven van een Young adult – hier ben ik niet aan toe gekomen, maar ik heb wel de hoofdstukindeling voor het verhaal van Thomas en Rachel af en ik hoop hier tijdens Camp NaNoWriMo juli aan te schrijven.
  • Flink vooruitwerken met Friends 4-ever. Dat is ook gelukt. En niet alleen met Friends 4-ever, maar ook met andere vormen van content (blogs en vlogs). Ik was vergeten hoe heerlijk het was om niet per se vandaag een blog te moeten schrijven omdat er anders de volgende dag niets online komt.
  • Naast de projecten waar ik aan wilde werken, ben ik ook gestart met een nieuw project: Project Snel. In m’n logboek van mei heb ik er meer over verteld en in augustus hoop ik er een uitgebreidere blog over te schrijven.

Schrijfprojecten in Q3
Ook voor het nieuwe kwartaal heb ik genoeg te doen. Hier een lijstje waar ik sowieso aan wil werken.

  • Young adult – zoals ik al zei wil ik tijdens Camp NaNoWriMo het verhaal van Thomas en Rachel gaan schrijven. Ik weet niet zeker of ik het helemaal af zou kunnen schrijven, maar ik ga er wel voor.
  • Eerste versies Project Snel. Misschien is het wel iets te veel gevraagd om alle drie de novelles te schrijven (elk goed voor 20.000-25.000 woorden), maar het zou natuurlijk wel heel leuk zijn als het lukt. Ik ga in ieder geval m’n best doen.
  • Herschrijfronde 1 van De stad. Vorige week heb je al iets meer kunnen lezen over mijn stappenplan daarin, dus dat hoef ik hier niet nog een keer uit te leggen. Dit staat voor augustus gepland.
  • Uiteraard wil ik ervoor zorgen dat de stroom aan content stabiel blijft, dus dat er hoofdstukken van Friends 4-ever, vlogs en blogs online komen. Nu loop ik met alle drie de onderdelen aardig op schema, maar iets verder vooruitlopen kan geen kwaad.
  • Tot slot wil ik me het komende kwartaal gaan voorbereiden op de oprichting van m’n eigen bedrijf. Voorzichtig brainstorm ik over een naam (tips zijn welkom!) en ik wil ervoor zorgen dat ik alles op orde heb. Begin oktober wil ik dan naar de Kamer van Koophandel (dus in Q4) omdat je bij een bedrijf elk kwartaal belastingaangifte moet doen. Het leek me niet logisch om een bedrijf te beginnen midden of zelfs aan het einde van een kwartaal.

Ik ben benieuwd wat de komende drie maanden me gaan brengen, zowel op persoonlijk vlak als m’n schrijversleven. Ik heb er in ieder geval weer veel zin in!

Hoe waren de afgelopen drie maanden voor jou?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.