Schrijflogboek #58 September 2022

September was geen goede schrijfmaand. Zo, dan weet je dat vast. Ik vertel je in dit bericht heus wel meer over mijn schrijfavonturen – heb zelfs nog belangrijk nieuws over diverse projecten, dus lees gerust verder. Maar dit was de slechtste maand sinds ik mijn bijna-fulltime schrijfavontuur ben begonnen. Daar is gelukkig ook een goede verklaring voor. Je leest het allemaal in dit bericht!

Het was zo erg gesteld met mij dat ik maar 1 doel écht gehaald heb en dat is Samen! deel 4 opsturen naar Froukje. Waarom ik dan zo optimistisch gepland heb? Dat vertel ik je straks. Eerst ga ik je laten zien waar ik dan wél aan gewerkt heb.

Verhalen

 • Nova – 30 minuten
  Het is niet heel veel, maar neemt een behoorlijk percentage van de tijd in die ik aan verhalen schrijven heb besteed. Met andere woorden: aan andere verhalen schreef ik ook niet veel. Ik vond het wel leuk om weer hiermee bezig te zijn en ik geniet van dit verhaal. Er hoeft helemaal niets en dat maakt het zo leuk.
 • Samen! deel 4 – 70 minuten
  Ik moest nog wat feedback van proeflezers verwerken en het verhaal is opgestuurd naar Froukje. Ondertussen heb ik haar reactie binnen en komende donderdag gaan we brainstormen over de aanpak van het herschrijven. Er moet nog veel aan gebeuren, maar ik zie het – mede door een besluit dat ik heb genomen over een ander project – helemaal zitten!
 • Friends 4-ever – 75 minuten
  Ik zie dat ik een blokje heb ingekleurd, dus dat ik een hoofdstuk heb geschreven, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Wat ik wel gedaan heb is tot en met hoofdstuk 160 globaal vooruitwerken wat er gaat gebeuren.
 • Project Snel – 185 minuten
  Afgelopen maand heb ik maar liefst 2 hoofdstukken hieraan geschreven – in plaats van 2 boeken, haha. Het project ging me echter steeds meer tegenstaan en nu weet ik niet goed of dat komt omdat ik er uiteindelijk langer over doe dan ik gepland had (hoe langer je aan een project werkt, hoe groter de kans is dat twijfel de kop opsteekt) of dat het het echt niet is. Hoe dan ook, ik leg dit project een tijdje in de ijskast en kijk later of ik er verder mee ga. Dit is echt een last minute besluit, want zoals je weet schreef ik afgelopen zaterdag nog vrolijk en enthousiast dat ik boek 2 en 3 zou gaan afschrijven in het laatste kwartaal van 2022. Later deze maand deel ik nog een blog waarin ik uitgebreider inga op dit besluit.

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 160 minuten
  Mijn vlog heeft niet zoveel aandacht gekregen – maar binnenkort gaat dat veranderen. Vrijdag deel ik je hier meer over in m’n nieuwste vlog (is de bedoeling. Ik moet ‘m nog opnemen, dus ik hoop dat het gaat lukken voor die tijd, haha).
 • Social media beheer – 330 minuten
  Voor sociale media berichten inplannen nam ik weer (ruim) de tijd. Ook het maken van foto’s voor m’n blog – die ik vaak ook op Instagram gebruik – valt hieronder.
 • Blogcontent – 385 minuten
  In september schreef ik beduidend minder blogs dan in augustus. Gelukkig was dat geen probleem omdat ik voorliep wat betreft content creatie. Nu wil ik in oktober wel weer een voorsprong opbouwen, want in november is het natuurlijk tijd voor NaNoWriMo!

Overig

 • Writing prompts – 20 minuten
  Hoe leuk ik het tegenwoordig weer vind om te doen, afgelopen maand deed ik maar twee writing prompts. Ik had het zelf graag anders gezien, maar dat ga ik in oktober weer helemaal goedmaken.
 • Redactie – 125 minuten
  Hier heb ik in september wel behoorlijk wat tijd aan besteed, ik ben bezig met het redigeren van het manuscript van J. Ik probeer een hoofdstuk per werkdag te doen, wat helaas de afgelopen maand niet lukte. Hoewel … zoveel werkdagen had ik in september niet, dus misschien is het juist wel gelukt. Maar goed, in oktober wil ik dit afronden, dus dan zal er nog meer tijd ingaan.
 • Van alles en nog wat – 540 minuten
  Hier ging de meeste tijd in zitten, dit besteedde ik vooral aan journalen en de voorbereidingen van mijn eigen bedrijf. Want deze week is het zo ver, ik ga naar de Kamer van Koophandel om mijn inschrijving definitief te maken en dan ben ik officieel ondernemer.

Hoogtepunten
Voordat ik je het totaal aantal schrijfuren en woorden onthul, wil ik nog wat hoogtepunten met je delen. Er gebeurden best veel leuke dingen in september. Ik behaalde, onder andere, drie jaardoelen! Een heb ik al genoemd (opsturen Samen! deel 4) en twee andere benoem ik hieronder:

 • Op 8 september was het zo ver, ik tikte de 500 uur aan. Een van mijn jaardoelen was om 500 uur te schrijven en dat is gelukt. Daar ben ik superblij mee, want zowel in 2020 als 2021 heb ik dit doel niet gehaald! Nu ga ik voor de 750 uur – dat zou wel moeten lukken.
 • Op 9 september kwam het Lezen Magazine van het RD uit en wat bleek? De gehele Samen! serie stond in de RD top 100. Alle drie de boeken stonden tussen bestsellers als De brief voor de koning, de christenreis en Narnia. Zoiets had ik echt niet kunnen dromen!
 • Op 16 september ging de 800e persoon mij volgen op Instagram en dat was onderdeel van een jaardoel (10 social media doelen). Ik vind het echt bizar om te bedenken dat er zoveel mensen zijn die mij volgen op Instagram. Als ik iedereen die me daar volgde toe zou moeten spreken zou dat een heel volle zaal zijn, ik weet niet eens of ik dat wel durf, haha.

Terugblik + statistieken
September was dus niet zo’n beste schrijfmaand. Het begon heel goed, de eerste dag van de maand was meteen een 5k dag. Maar ja … die dag kon ik ook geen kant op. De eerste volle week van september had ik iedere dag wel een andere afspraak en van schrijfwerk kwam daardoor niet zoveel terecht. Ik moest ook een beetje bijkomen van de lange treinreis uit Bratislava en het ging niet zo lekker. Maar … die week erna ging ik weer weg. 10 dagen Kroatië. In mijn enthousiasme – toen ik de planning maakte – ging ik ervan uit dat ik in Kroatië wel een uurtje per dag zou schrijven. Dat hoefde niet, maar mocht. Uiteindelijk heb ik de hele vakantie niet geschreven, wat ook heerlijk was (en iedere schrijver aan zou willen raden, gewoon een week of twee niet schrijven!). Vol energie kwam ik terug, vastbesloten om heel veel te gaan schrijven. En toen werd ik ziek. Ik kreeg weer corona en ook deze keer was ik er behoorlijk ziek van. Tja, toen vielen mijn schrijfplannen voor de laatste week van september in het water. Uiteindelijk heb ik nog wel wat gedaan – vooral journalen over hoe vervelend ik het vond dat ik niet kon schrijven – maar niet de dingen die ik wilde. Ik schreef 1920 minuten en dat is omgerekend precies 32 uur. Acht uur minder dan ik mezelf had opgelegd (geen idee hoe ik dacht al die doelen te halen in 40 uur), dus het valt mee. Als ik niet ziek was geworden had ik het gered. Ik schreef ‘maar liefst’ 3.941 verhaalwoorden en totaal 15.493 woorden. Dat zet niet echt zoden aan de dijk, maar het is beter dan niks!

Vooruitblik oktober
Tja, na zo’n maand zou je denken, die plant wel wat rustiger. Nope. Ik heb wilde plannen voor oktober, ik wil zo verschrikkelijk veel doen. En ik denk ook wel dat het haalbaar is om te doen, zeker nu ik Project Snel (tijdelijk) geschrapt heb. Prioriteit nummer 1 is wel het herschrijven van deel 4 van de Samen! Serie. Voor wie goed kijkt naar de foto, ja … ik ga in november (tijdens NaNoWriMo) schrijven aan het vijfde deel van de Samen! serie, yay! Ik heb al een lijst gebeurtenissen en ik hoop ook door het herschrijven van deel vier ideeën te krijgen voor het vijfde deel. Toen ik de feedback van Froukje doorlas gebeurde dat al, dus ik denk dat het wel goed moet komen. Daarnaast wil ik flink schrijven aan Friends 4-ever, ik heb namelijk plannen voor een ‘extended edition’ zoals ik het noem. Helaas is dat alles wat ik erover kan vertellen. Ook wil ik werken aan het herschrijven van De stad, ik wil in ieder geval werken aan de worldbuilding en de 100 vragen voor de tweede keer beantwoorden. Of ik ook toekom aan het macroniveau weet ik niet, maar dat zou wel heel tof zijn. Hoe dan ook, genoeg werk te doen in oktober.
Een klein beetje spannend vind ik het wel. De vorige keer heb ik heel lang last gehad van corona – een van de redenen dat schrijven in 2021 niet zo lekker ging. Maar … ik heb met mezelf al ‘afgesproken’ dat ik – zeker de eerste weken – als het niet gaat de middagen vrij mag nemen. En dan zien we wel hoe ver ik kom. Ik weet het, het ondermijnt wel een beetje mijn bare minimum doelen systeem, maar daar hebben we het verder niet over. Vooralsnog heb ik vooral veel zin in schrijven, toen ik ziek was heb ik echt gehuild omdat het niet ging, dus ik geloof dat het goed gaat komen.

Heb jij in september kunnen bereiken wat je wilde? Of had je, net als ik, een maand dat het minder ging?

Liefs,

Mirjam


2 Reacties

 1. Jammer dat project Snel voorlopig in de ijskast gaat, het leek me echt een leuk project! Maar ja, als je een soort van tegen je zin in eraan gaat werken, is het ook niet leuk voor jezelf dus snap ik heel goed dat je er (voor even) mee gestopt bent! Superleuk om te horen dat je tijdens NaNoWriMo aan Samen! deel 5 gaat werken, al voelt het voor mij een beetje raar soort van omdat deel 4 nog niet is uitgekomen maar ja, dat is met alle boeken zo, dat ze ver voordat ze uitgekomen zijn geschreven zijn! September ging bij mij ook niet goed, maar ik had niet anders verwacht, ik had al even genoeg aan ‘back to school’ en het vele huiswerk (: Maar inmiddels weer helemaal gewend aan het ‘schoolleventje’ dus ik hoop dat oktober een goede maand gaat worden, hopelijk voor jou ook!

  1. Nou precies. En de reden dat ik ermee gestopt ben is best leuk hoor, ik denk tenminste dat jij het wel zult waarderen. Zaterdag vertel ik er meer over op m’n blog! Ja, dat verloopt best wel gek, de Samen! serie. Ik kan ook weinig vertellen over de inhoud van deel 5, anders verklap ik natuurlijk al veel te veel van de gebeurtenissen in deel 4. Ik vind het zelf heel grappig om op mijn blog dingen terug te lezen uit 2018 en 2019, toen was ik helemaal geheimzinnig over de Samen! serie. Als je een keer tijd hebt moet je maar het logboek bericht van oktober en november 2018 lezen 😉 Fijn dat je inmiddels weer een beetje gewend bent aan het schoolleven en ik hoop met jou dat oktober voor ons allebei een goede maand wordt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: