Schrijfpraat #11 Personages creëren

Een van de leukste dingen van het schrijven vind ik wel het verzinnen van personages voor een verhaal. Een verhaal begint bij mij meestal met een personage, als ik dan een verhaallijn bedenk, weet ik precies elk personage ik dit mee kan laten maken. Vandaag vertel ik je iets meer over het creëren van personages.

Personagedossier
Sinds een aantal jaar werk ik met officiële personagedossiers. Hiervoor vul ik verschillende vragenlijsten in, met daarop de uiterlijke kenmerken van mijn personage, zijn of haar interesses, familiesamenstelling, beste vrienden, maar ook een deel van de geschiedenis van het personage. Op die manier wordt het makkelijker om het personage in de verhaallijn die ik heb bedacht te stoppen. Voor het ene personage is dat dossier wat uitgebreider dan het ander.

Nog niet zo lang geleden kwam ik ook op het idee om portretfoto’s toe te voegen aan deze personagedossiers. Door heel simpel te googelen op ‘portrait + teenager + boy + dark hair’ (bijvoorbeeld) vind ik vanzelf een foto waarvan ik denk: ‘hé, dat past wel bij dat personage’. Deze foto voeg ik toe aan het personagedossier. Het zijn meestal stockfoto’s waar een logo overheen zit, maar omdat ik ze verder niet gebruik of verspreid, lijkt me dat geen probleem 😉

Writing prompts
Ook writing prompts helpen om een personage beter te leren kennen. Deze (dagelijkse) schrijfoefening helpt je om je personages in bepaalde situaties te plaatsen. Hoe reageren ze als ze opgesloten zitten in een lift? Hoe gedraagt het personage zich als hij/zij op sollicitatiegesprek gaat?

Persoonlijk
Door middel van de dossiers lukt het me om steeds weer unieke personages te creëren, dat hoop ik tenminste. Ik houd echt van m’n personages en heb soms het gevoel dat ze echt bestaan. Volgens mij is dat niet erg, dat hoort gewoon bij het schrijversberoep. Toch gaat het niet altijd even goed tussen mij en m’n personages, ze doen niet altijd precies wat ik wil. En ja, ik heb ze zelf verzonnen, dus eigenlijk is dat onzin. Hoe dat precies zit … daar vertel ik je over twee weken meer over!

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Wat ook kan helpen is pinterest. Er zijn zoveel foto’s op dat platform. Maar wel leuk om te lezen hoe jij je personages creeërt!

    1. Ja klopt. Maar het risico voor mij met Pinterest is dat er te veel informatie komt en dat ik dan te veel dingen tegelijk wil doen, haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: