Schrijfpraat #37 Herschrijven Samen! deel 3: update

De afgelopen maanden heb ik al wel vaker iets geschreven over het herschrijven van Samen! deel 3 en nog niet zo lang geleden plaatste ik ook een vlog. Maar volgens mij heb ik ook in mijn logboek van mei beloofd dat ik nog een update zou delen. Hoe gaat het nu met het herschrijfproces?

Druk
Om eerlijk te zijn kan ik me niet herinneren dat het herschrijven van een verhaal me zoveel moeite heeft gekost als dit verhaal. Ik moet me er iedere keer toe zetten, maar als ik eenmaal bezig ben vind ik het superleuk. Ik denk dat het deels veroorzaakt wordt door de druk die erachter zit. Nu deel 1 en deel 2 volop te verkrijgen zijn en ik regelmatig mailtjes krijg van (jonge) lezers die allemaal vragen of er een derde deel komt, voelt dit soms als een project dat moet en niet als een project dat mag en dat vind ik een beetje jammer.

Huidige status
Het gaat op dit moment echt wel heel goed met het herschrijven! Ik heb een nieuwe verhaallijn geïntroduceerd voor Fenna en dat voelt echt goed. Het sluit goed aan bij eerdere gebeurtenissen in dit verhaal en ik heb prompt ook een wat betere background story voor Juda. Nu ik dit schrijf (12 juni) ben ik wat betreft hoofdstukken op de helft met het herschrijven. Ik heb hoofdstuk 1 tot en met 19 herschreven en hoofdstuk 21. Hoofdstuk 20 was namelijk een hoofdstuk dat ik volledig opnieuw moest schrijven en op de betreffende dag had ik daar geen tijd voor (als je m’n C.S. Lewis vlog hebt gezien, begrijp je misschien wat ik bedoel). Maar de laatste zes hoofdstukken van dit verhaal moeten nog helemaal geschreven worden, dus eigenlijk ben ik nog niet op de helft.

Corona
Wat wel meewerkt is dat ik heb besloten dat het coronavirus geen rol gaat spelen in het verhaal. Daar zat ik natuurlijk best wel mee, maar ik merkte gelukkig dat weinig lezers behoefte hadden aan zo’n verhaal.

Planning komende tijd
Dit stukje heb ik gisteren nog herschreven omdat er iets gewijzigd is in de planning. Ik hoopte dat ik de eerste herschrijfronde nog in juni 2021 kon afronden, maar ik denk niet dat dat gaat lukken. Gisteren sprak ik mijn redacteur, ze was weer terug van haar verlof en toen hebben we ook de planning van samen besproken. Nu ben ik altijd een beetje ‘op mezelf’ wat betreft schrijven en ik vind het altijd spannend om een manuscript op te sturen. Maar de redacteur stelde voor dat ik de eerste versie gewoon naar haar stuur, nog voordat mijn proeflezers ernaar hebben gekeken (die gaan ‘m op hetzelfde moment lezen). Heel spannend, want ik stuur liever een goed manuscript in, maar het is zeker fijn als ze meekijkt en handreikingen kan doen om het verhaal te verbeteren. Want daar doen we het uiteindelijk voor, de beste versie van het verhaal maken! Op deze manier hebben we daar veel tijd voor en kan het verhaal wellicht uitkomen in het voorjaar van 2022. Het betekent wel dat ik nog even flink aan de bak mag, maar ik heb er wel weer zin in gekregen. Ook door het schrijven van dit blogbericht! Tegelijkertijd kijk ik er ook naar uit om te beginnen met een compleet nieuw verhaal. Gewoon lekker schrijven, zonder verwachtingen of druk van buitenaf. En dat mag, als deze versie van deel 3 af is!

Vlog
Mocht je nieuwsgierig zijn naar het begin van de herschrijfronde, hoe ik het heb aangepakt, check dan deze video:

Kijk jij uit naar het derde deel van de Samen! serie?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

7 Comments

 1. Ja, heel erg! ik ga het 1e exemplaar kopen als die in de winkel ligt???
  wordt deel 3 net zo leuk als deel 1 en deel 2?
  die vond ik echt super!
  suc6 nog met het herschrijven

  1. Dat is leuk om te horen. Ik heb geen idee of deel 3 zo leuk wordt als deel 1 en 2, ik heb er zelf best wel wat moeite mee, maar ga er (samen met m’n redacteur) m’n uiterste best voor doen dat het weer een prachtboek wordt!

 2. Oje… die spagaat tussen moeten en graag doen, kan ik me heel goed voorstellen en is dodelijk voor creativiteit! Dus ik ben blij voor jou dat je een oplossing hebt gevonden, want als je niet meer voor je plezier schrijft dan komt er ook geen goed resultaat uit. Is dat overigens weer je “oude” redakteur? En ja, ik wil ook weten hoe het verder gaat. Maar ik wacht gewoon af….

  1. Ja, dat is inderdaad weer mijn ‘oude’ redacteur, degene die al mijn boeken (behalve het boek over Roos) heeft geredigeerd 🙂

 3. Ja!! zinin! Ik vond deel 1 en 2 ook heel erg leuk! Ik heb het 2e deel dus…
  Ik hoop dat het weer een leuk verhaal is! En ik ga hem ook kopen als die in de winkel ligt!!

  1. Haha, ik hoop ook dat deel 3 heel erg leuk vond. Het einde vond ik heel erg leuk om te schrijven, dus hopelijk vindt mijn redacteur dat ook!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.