Ik lees #28 5 FAQ over mijn leeschallenge van 2021

2021 zit er ook alweer bijna voor de helft op. Sorry, het was niet mijn bedoeling je met deze opmerking angst aan te jagen, maar het is wel een feit. Ik ben al bijna zes maanden bezig met die belachelijke leeschallenge. Het leek me wel leuk om vandaag een blogberichtje te schrijven met daarin de vijf vragen die ik het meeste krijg als mensen horen over deze uitdaging…

 1. Waarom lees je zóveel boeken?
  Allereerst en allermeest omdat ik lezen heel erg leuk vind. Ik liep al een aantal jaar rond met het idee om deze uitdaging te doen en 2021 leek me het meest geschikte jaar. Ik ben single, heb geen gezin om voor te zorgen en qua tijd moet het ook wel lukken. Voor mijn gevoel was het ook een beetje een nu of nooit dingetje.
 2. Dan lees je zeker allemaal kinderboeken?
  Nee. Ik lees af en toe wel kinderboeken, of eigenlijk noem ik ze liever Middle Grade boeken. Strikt genomen vallen de boeken van De Grijze Jager namelijk ook onder kinderboeken en ik wil gewoon weten hoe het verder gaat met de personages in deze reeks. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik soms wel wat kortere boeken of novelles heb gelezen omdat ik dreigde achter te lopen met de uitdaging. Maar daartegenover staat wel dat ik ook boeken van meer dan 700 pagina’s lees (niet zo veel, haha).
 3. Heb je niks beters te doen?
  Lezen is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het geeft ontspanning, maar ook inspiratie voor zowel mijn werk als auteur als mijn baan als communicatiemedewerker. Natuurlijk zou ik eigenlijk wat vaker moeten gaan sporten, maar ik wandel wel veel met luisterboek, dat telt toch ook? Dus … nee, ik weet op dit moment niks beters te doen dan dat, jij wel?
 4. Ik geloof niet dat je dan een boek écht leest, of wel?
  Deze vraag vind ik altijd een beetje irritant, alsof ik er iets aan kan doen dat ik zo snel lees?! En ja, ik onthoud echt wat ik lees. Daarom houd ik ook mijn leesjournal bij, zodat ik nog eens terug kan bladeren en me weer herinner welke geweldige boeken ik heb gelezen. Heel soms, bij boeken die ik herlees, sla ik heel soms een stukje over, maar dat is vooral omdat ik dat dan een saai stukje vind. Mijn leessnelheid ligt gewoon heel erg hoog, dat komt door al die jaren van oefening 😉 En ik merk dat nu ik zoveel lees, ik bijna nooit meer een film of serie kijk en eigenlijk vind ik dat wel prima. Ieder z’n ding, toch?
 5. Hoeveel boeken ga je dan in 2022 lezen?
  Daar heb ik geen idee van. Soms denk ik er natuurlijk wel over na. Ik heb voor de grap al wel gezegd dat als ik de 365 dit jaar niet haal, dat ik volgend jaar een nieuwe poging doe. Maar ik denk niet dat ik dat ga doen. Volgend jaar wil ik mijn leesdoel echt weer wat lager zetten, want het is zeker niet altijd even makkelijk om zo’n hoog leesdoel te hebben. Maar wat het precies gaat worden, dat lees je t.z.t. wel op mijn blog!

Misschien durf je na deze antwoorden niet meer, maar als jij nog een prangende vraag hebt over mijn leeschallenge, stel ‘m gerust in de comments! En hoe gaat het met jouw leeschallenge voor 2021?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Ik snap het ‘nu of nooit’-gevoel wel inderdaad, en ik vind het heel tof dat je zo’n ambitieuze challenge gewoon bent aangegaan. Hopelijk gaat het lukken!

  1. Bedankt voor je reactie, leuk om te horen dat je het ‘nu of nooit’-gevoel snapt 🙂 En ik hoop natuurlijk zelf ook zeker dat het gaat lukken, al loop ik momenteel wel een paar boeken achter, maar dat is al vaker gebeurd en kwam tot nu toe altijd goed.

 2. Veel succes! Met jouw leessnelheid moet het gewoon lukken! Ikzelf ben blij als ik de 52 boeken (1 per week) haal. Want ik lees langzaam. Maar probeer wel een breed spectrum te lezen, dik en dun, kinder- en volwassenen etc. En ben altijd een beetje jalours op die die wel snel lezen, want ik wil nog zo veel lezen… Succes!

  1. 52 boeken is een heel mooi aantal! Heel veel succes! En tja … ik weet niet of deze opmerking helpt, maar mensen die snel lezen hebben ook vaak heel lange ‘nog te lezen’ lijstjes en ik denk niet dat we ooit zoveel boeken lezen als dat we eigenlijk zouden willen lezen. Geldt denk ik voor iedere lezer 😉 Bedankt voor je leuke reactie!

 3. Wow, ik vind 365 in een jaar nog steeds erg veel! echt leuk dat je dat doet! ik ga het volgend jaar ook proberen, hopelijk lukt het!

  1. Dat zou ik heel tof vinden, als jij dat ook gaat proberen 🙂 Het is wel echt heel veel, maar als je een beetje een snelle lezer bent moet het vast lukken!

 4. Gelijk heb je, dat je zoiets had van nu-of-nooit, wie weet hoe actief/druk/ingevuld je leven in de toekomst is en of het je dan nog lukt om zo veel boeken in een jaar te lezen. Een echte once-in-a-lifetime challenge. Ik zit ook nog op schema van mijn doel (200), maar merk ook dat het best lastig is bij te blijven als je een paar flinke dikke boeken van zo’n 700 bladzijdes ertussen hebt zitten (geen idee waarom ik dan ongepland gisteren met o.a. een heel dik boek bij de bibliotheek vandaan kwam haha). Maar dunnere boeken en/of kinder- of jeugdboeken zijn dan (naast dat ze sowieso leuk om te lezen zijn) een mooie manier om het op peil te houden.

  1. Ja, precies wat ik in een andere reactie op jouw reactie ook zei: je mag best de regels aanpassen om het voor jezelf makkelijker te maken 😉 Ik loop eigenlijk ook nog goed op schema en mijn moeder zegt iedere keer dat als ik zelfs nu geen enkel boek meer zou lezen dit jaar, ze het nog knap zou vinden. Maar ja, ik wil gewoon de 365 aantikken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: