Schrijfpraat #4 Duurzaam schrijven // 1

Als meisje van een jaar of tien vond ik dat we goed voor de aarde moesten zorgen. Sinds een jaar of wat probeer ik zelf actief mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. En wat een dingen kom je dan tegen. Zo is het kopen van (nieuwe) kleding een heel slecht idee, dus probeer ik dat zo min mogelijk te doen. Ik zou makkelijk een complete blogpost kunnen vullen met wat ik zoal doe om duurzaam te leven, maar dat heeft natuurlijk weinig met schrijven te maken. Toch bracht het duurzame leven op een idee voor (in ieder geval) twee blogposts over duurzaam schrijven. Vandaag deel 1…

Recyclen, composteren en afwachten
Een van de basiselementen van een duurzaam leven is wel recyclen. Spullen niet zomaar weggooien, maar kijken of je er een andere, nuttige bestemming voor kunt vinden. Recyclen kan je ook doen tijdens het schrijven, of eigenlijk vooral tijdens het herschrijven. De eerste versie die je van een verhaal schrijft, is meestal niet de beste. Vaak ga je nog scènes erbij schrijven, of schrappen. De scènes, of verhaalelementen, misschien zelfs wel personages die je besluit weg te laten, moet je niet verwijderen! Bewaar ze, sla ze ergens op en kijk of je ze in een volgend verhaal kunt hergebruiken.

Durf ook slechte verhalen te schrijven. Elementen uit deze verhalen kun je wellicht op een later tijdstip gebruiken voor een steengoed boek. Composteren noemen we dat. Al die slechte verhalen op de composthoop, worden, als je ze lang genoeg laat liggen, vanzelf mest dat je kunt gebruiken voor je nieuwe verhalen.

Wie een duurzaam leven leidt, weet dat je soms jaren moet afwachten, voor het effect heeft. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een dure investering, die zich niet meteen terugbetaald. Zo moet je een verhaal soms ook laten rijpen. Schrijf de belangrijkste elementen op, maar laat het vooral nog even sudderen in je hoofd. Uiteindelijk wordt het verhaal er beter van.

Persoonlijk
Hierboven gaf ik drie basistips voor duurzaam schrijven, maar hoe zit dat eigenlijk bij mij? Ik recycle sowieso veel verhalen. De afgelopen jaren heb ik veel onzinverhalen geschreven. Sommige elementen, personages of verhaallijnen uit die onzinverhalen, neem ik nu mee als ik een boek ga schrijven. Ook heb ik een aantal scènes uit Time-out moeten herschrijven, maar die vorige versie heb ik zeker opgeslagen, zodat ik ze later nog eens kan gebruiken.

Ook heb ik de afgelopen jaren meer dan genoeg slechte verhalen geschreven, die goede mest vormen voor mijn nieuwe schrijfwerk. Sowieso helpen de writing prompts die ik elke dag doe daar heel goed bij.

Op dit moment zit er een verhaal in mijn hoofd, waarvan ik de belangrijkste elementen al heb opgeschreven. Ik ben een paar maanden geleden al aan de uitwerking begonnen, maar het was op dat moment nog te vroeg. Nu ik het verhaal nog een tijdje in mijn hoofd laat sudderen, komen er weer allerlei ideeën bij, waardoor het (hopelijk) een nog beter verhaal wordt.

Bewaar jij al je oude verhalen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

  1. Al die on-affe-verhalen en writing prompts, hoe organiseer je die? In een database? Want je moet die scenes nog terug kunnen vinden.

    1. Ik ben niet supergeorganiseerd, maar al m’n writing prompts zitten in dezelfde map. Als ik echt een belangrijke scene schrijf (waarvan ik weet dat ik ‘m ga gebruiken), schrijf ik de datum bij het mapje voor dat project. Voor de rest is het vooral herlezen en er dan achter komen dat het bruikbaar is ;-). Voor de ‘onzinverhalen’ (om het zo maar te noemen) heb ik een paar documentjes en weet ik ongeveer wel waar alles staat. Tot nu toe gaat het goed, haha.

  2. Wauw wat een interessante insteek op dit onderwerp. Echt verhalen schrijven heb ik al heel lang niet meer gedaan al denk ik dat ik nog wel ergens een paar documentjes heb met onderwerpen en personages. Volgens mij (dat hoop ik vooral) heb ik nog wel ergens mijn verhalenschriftjes van vroeger ergens liggen maar goed daar zal weinig bruikbaar materiaal tussen zitten, haha.

    1. Je weet maar nooit hè, waar je ergens iets voor kan gebruiken. Maar goed, het is vooral belangrijk dat als je weer wilt gaan schrijven, dat je alles opslaat en het niet weggooit omdat je denkt dat het slecht is 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.