Persoonlijk #4 Een jaar later …

Huh? Het is toch nog geen jaar geleden dat ik voor het laatst een persoonlijke update plaatste? Klopt! Maar het is wel een jaar geleden dat ik te horen kreeg dat mijn contract niet verlengd werd op de school waar ik werkte. Wat mijn besluit daarna is geweest heb je kunnen lezen in het allereerste persoonlijke bericht dat ik schreef. Drie maanden later volgde er een update. Dat is alweer een halfjaar terug, dus het is hoog tijd dat ik vertel over de huidige situatie.

P.S. Voor mensen die zich zorgen maken over ARBO richtlijnen: ik heb inmiddels een laptopstandaard, los toetsenbord en muis 😉

Natuurlijk heb ik de afgelopen maanden regelmatig laten doorschemeren hoe het nu gaat en met welke projecten ik bezig ben geweest. Maar vandaag zet ik alles even helder en overzichtelijk op een rijtje.

Lichamelijke gezondheid
Wat mijn gezondheid betreft gaat het echt beter met mij. De afgelopen maand heb ik een vervelend feit definitief onder ogen gezien: mijn lactose-intolerantie is erger dan ik de afgelopen 2 jaar heb gezegd en gedacht. Regelmatig nam ik nog wel een stuk chocolade, of probeerde ik Griekse yoghurt (wat op zich weinig lactose bevat) te eten. Steeds als ik dat gedaan had voelde ik me een paar dagen moe en niet lekker. Dus heb ik nu radicaal besloten om het niet meer te doen. Ik slikte regelmatig lactase pilletjes, maar het zorgde niet direct voor verbetering. Misschien dat het ooit verdwijnt, veel mensen met coeliakie zijn tijdelijk lactose-intolerant. Maar voorlopig neem ik geen risico’s meer. Daarnaast probeer ik gezond te eten, weinig koekjes (zeker omdat glutenvrije koekjes heel veel vet en suiker bevatten), veel groente en fruit.

Dat ik in februari twee weken flink ziek ben geweest (oorontsteking & keelontsteking) werd, denk ik, veroorzaakt door het feit dat ik kort daarvoor per ongeluk gluten had binnengekregen. Helemaal zeker kun je hier nooit over zijn, omdat ziek zijn nu eenmaal kan gebeuren. Maar coeliakie is een auto-immuunziekte, dus wanneer je gluten binnenkrijgt, treedt je immuunsysteem in werking om de gluten weg te krijgen. Andere ziekteverwekkers krijgen zo heel makkelijk de kans om binnen te dringen en je ziek te maken. Mijn immuunsysteem was dus al verzwakt toen de bacteriën/virussen van de keel- en oorontsteking binnen kwamen. Nu ja, heel medisch verhaal, om uit te leggen hoe belangrijk het is voor mij om glutenvrij te eten. En hoe mijn algehele gezondheid beter is op het moment dat er geen gluten aanwezig zijn in mijn lijf 😉 Overigens waren mijn antistoffen in januari, toen ik voor controle naar mijn MDL arts moest, netjes onder de 7.

Psychische gezondheid
Ook op dit gebied heb ik goed nieuws. Het gaat echt een heel stuk beter met mij. Het acceptatieproces van coeliakie gaat door, maar ik ben blij dat ik al zo ver gekomen ben. Soms baal ik er flink van, vooral als ik bedenk hoeveel effect de onontdekte coeliakie op mijn leven heeft gehad. Ik schreef hier al eerder over, dat ik in de puberteit vaak depressieve gevoelens had. Daarnaast had ik concentratieproblemen, ADD, brainfog en nog wel meer dingen. De meeste zaken hebben inmiddels wel een plekje gekregen en ik voel me altijd minstens 10x beter als ik bedenk dat juist deze dingen een bijdrage geleverd hebben aan mijn schrijfcarrière. Als ik deze zaken niet had gehad, had ik misschien ook de uitlaatklep in het schrijven niet gevonden. Dus probeer ik iedere dag maar tevreden te zijn met wat ik heb.

Werk
In het vorige persoonlijke verhaal (als je de hoogtepunten van 2018 niet meetelt) vertelde ik dat ik het lesgeven best wel miste. Dat gemis is minder geworden, al komt het bij vlagen nog weleens naar boven. Ik geniet ontzettend veel van alle schrijfprojecten die ik op dit moment heb. Zo heb ik de afgelopen maand superveel geschreven aan de fantasy serie die ik met mijn broer schrijf, zo veel dat de eerste versie van het eerste boek, bijna af is. Ook schrijf ik een serie voor de Banier en heb ik nog diverse stand alones in de planning staan.

Daarnaast heb ik nog een update op dit gebied, wat ik er gisteravond nog snel bij heb kunnen typen. Vanaf volgende week heb ik weer een baan. Een heel mooie, fijne baan waarin ik mijn liefde voor jongeren, verhalen vertellen en God met elkaar kan verbinden. Hoe ik alles met mijn persoonlijke schrijfwerkzaamheden in het vat ga gieten weet ik nog niet, ik ga niet fulltime aan de slag, maar houd er wel een dag voor over. Maar dan moet ik echt prioriteiten voor projecten gaan stellen. Ik ben enorm gezegend met deze nieuwe kans en uitdaging en dat allemaal door een vluchtige blik op LinkedIn ergens in januari. Aankomende maandag, in mijn schrijfupdate, hoop ik er iets meer over te vertellen.

Ook dit bericht sluit ik af met vertrouwen voor de toekomst. De afgelopen tijd heb ik weer mogen zien dat God mij leidde, zeker de ’toevallige’ blik op LinkedIn is daar een bewijs van. En ik houd van het woordje toeval, omdat het God incognito is.

Heel veel liefs,

Mirjam

6 Reacties

  1. Wat ontzettend tof dat er een mooie nieuwe uitdaging op je pad is gekomen. Van harte gefeliciteerd en heel veel succes alvast in je nieuwe baan! Mooi om te lezen dat het psychisch beter met je gaat en dat je je coeliakie ook beter kunt accepteren. Goed dat je voor jezelf ook duidelijke beslissingen hebt genomen over je voeding. Hopelijk blijft dat veel positief effect op je gezondheid hebben 🙂

  2. Zo, dat was eventjes geleden dat ik in blogland was…
    Dus meteen al je blogs even teruggelezen en wat heb je veel geschreven en gedaan de afgelopen maand! Leuk ook dat je je nieuwe baan hebt gevonden waar je je geloof ik helemaal thuis voelt. Komt vast goed en we horen vast hoe het is gegaan het komende maandblog.

    1. Leuk dat je weer terug bent 😉 Maart was wel een productieve maand en daar heb ik echt van genoten. Tot nu toe bevalt de nieuwe baan me prima, maar ja … ik heb er nog maar een week opzitten. Ik ben zelf erg benieuwd naar het maandblog van mei!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: