Schrijfpraat #76 Fulltime auteur: wat is er van mijn plannen terecht gekomen?

Bijna drie jaar geleden schreef ik een bericht met de titel Fulltime auteur: hoe zie ik dat eigenlijk voor me? waarin ik een lijstje deelde met dingen die ik zou doen als ik fulltime auteur was. Op dit moment ben ik al bijna een jaar zo goed als fulltime auteur en hoeveel is er eigenlijk van het lijstje terecht gekomen? Denk ik er nog steeds zo over, of is het een en ander gewijzigd?

Bijna fulltime auteur
Drie jaar geleden had ik niet kunnen vermoeden dat het fulltime schrijversleven een stuk dichterbij was. Ik werkte destijds 20 uur per week bij het LCJ en daarnaast deed ik mijn schrijfwerk. In november 2021, anderhalf jaar later, bespraken we mijn contract. Eigenlijk waren ze bij het LCJ op zoek naar iemand die mijn werk zo goed als fulltime kon doen. Die keuze was snel gemaakt: dat ga ik niet redden. Een paar maanden lang wist ik dat ik vanaf 1 april 2022 meer zou kunnen schrijven, maar wat ik niet had kunnen vermoeden was dat ik per 1 maart 2022 een nieuwe baan had: in een boekwinkel werken. Maart 2022 was een superdrukke maand, ik rondde mijn werkzaamheden bij het LCJ af en begon aan m’n nieuwe baan in de boekwinkel. Daarna had ik wel wat tijd nodig om bij te komen en ging het bijna fulltime schrijfwerk niet van een leien dakje. Inmiddels heb ik mijn ritme gevonden.

Tijdens het opstellen van het lijstje hoe ik het fulltime auteurschap voor me zag, hield ik geen rekening met het feit dat ik een (bij)baan in de boekwinkel zou hebben, dat had ik immers nooit kunnen bedenken. Wat dat betreft ben ik officieel geen fulltime auteur, maar op dit moment gaan de meeste werkuren in mijn schrijfwerk zitten, dus ben ik zo goed als fulltime auteur (vind ik zelf).

Destijds deelde ik het plan en vandaag verdeel ik het plan in drie categorieën, namelijk wat ik al doe, wat ik aangepast heb en wordt aan gewerkt.

Wat ik al doe:

 • Ik heb vaste dagen voor mijn projecten, zoals ik nu vaste weken of maanden heb voor bepaalde projecten. Aan het begin kostte dit me veel moeite, maar op dit moment heb ik wel een bepaald ritme ontwikkeld dat werkt. Het is niet zo dat ik een hele dag aan hetzelfde project werk, maar ik heb wel themadagen, zoals je hebt kunnen lezen in het bericht over hoe mijn week er op dit moment uitziet. Die indeling is geen wet van Meden en Perzen, maar eerder een sjabloon om m’n klussen op in te vullen.
 • Ik breng minstens twee keer per jaar een nieuw boek uit. Als het goed is komt er dit najaar nog een boek van mij uit, dus dan zit ik aan de twee boeken per jaar. Ik verwacht dat het vanaf dit jaar eerder regel dan uitzondering zal zijn, al weet je natuurlijk nooit precies hoe het in de toekomst gaat.
 • Eens per jaar, of eens in de twee jaar ga ik zo’n nieuw boek officieel presenteren. De andere boekpresentaties doe ik via YouTube. Dit jaar is er voor het eerst weer een boekpresentatie in de boekhandel, maar ik hoop ook mijn boekpresentaties via YouTube te blijven doen, dat vind ik een leuk extraatje.
 • Ik geef af en toe gastlessen op bijvoorbeeld een middelbare school. Voor dit punt van de lijst heb ik me onlangs ingeschreven bij de Schrijverscentrale, op die manier is het makkelijker voor scholen om gastlessen te boeken.
 • Ik deel 2 tot 4 blogs per week. Op dit moment zijn het nog 3-4 blogs per week, maar dit jaar loopt het vervolgverhaal af. Het grappige is dat ik destijds dacht dat het vervolgverhaal allang afgelopen zou zijn als ik fulltime auteur was, maar dat blijkt toch niet het geval te zijn. Maar als het vervolgverhaal is afgelopen ga ik waarschijnlijk niet meteen een nieuw verhaal beginnen, dus dan deel ik 2-3 blogs per week, verwacht ik.
 • Ik upload één tot twee keer per week een nieuwe vlog (als ik dan mijn YouTube kanaal nog niet zat ben, haha). Ja, dat YouTube kanaal ben ik een tijdje zat geweest. Van oktober 2020 tot ongeveer april 2021 kwamen er geen vlogs online en was ik het zat. Dat kwam ook omdat ik Engelse ondertiteling maakte voor mijn filmpjes, waardoor er veel tijd in ging zitten. Dat doe ik niet meer en ik upload nu meestal één vlog per week, maar tijdens NaNoWriMo hoop ik er (waarschijnlijk) weer meer te plaatsen.

Wat ik aangepast heb:
Er zijn ook een paar punten van de lijst aangepast, zodat ze beter bij de huidige situatie passen.

 • Ik besteed zo’n 30 tot 40 uur per week aan mijn schrijfwerk. Uiteraard zou ik het prachtig vinden als het me zou lukken om zoveel tijd te besteden aan mijn schrijfwerk, maar ik moet wel realistisch blijven. Gemiddeld werk ik 11 uur per week in de boekwinkel én ik heb een chronische ziekte. Ik moet mezelf niet voorbij gaan lopen en voorlopig ben ik tevreden over 20-25 uur per week. Op termijn zou ik het wel weer willen uitbreiden naar 25-30 uur per week.
 • Minstens één keer per maand, maar het liefst iedere week, heb ik een schrijfochtend/middag met een schrijfmaatje. Dit doel stelde ik destijds op om te voorkomen dat ik zou vereenzamen, maar met mijn baan in de boekhandel is hier geen sprake van. Deels komt er wel wat van dit doel terecht, want eens in de zoveel tijd werken Anna Laura en ik digitaal samen. We videobellen en gaan ondertussen aan de slag, werkt vaak effectief, dus doe je voordeel met deze tip 😉

Hier wordt aan gewerkt:
Zoals ik al schreef ging ik opeens een stuk eerder fulltime schrijven dan ik dacht, dus niet alles van het lijstje heb ik bereikt, maar daar wordt zeker aan gewerkt:

 • Ik schrijf boeken voor jongeren én volwassenen. Op dit moment zijn er alleen nog maar jeugdboeken van mij verschenen, maar ik heb wel genoeg ideeën liggen voor romans voor volwassenen. Zelfs al een manuscript dat voltooid is, dus dit gaat zeker komen!
 • Dit punt is optioneel, maar ik wil graag ook een keer een boek in eigen beheer uitgeven. Op dit moment is het niet meer optioneel, maar heb ik concretere plannen voor het uitgeven van boek(en) in eigen beheer. Ik wil niet volledig selfpubber worden, maar de Friends 4-ever boeken wil ik, om diverse redenen (misschien dat ik je daar in de toekomst meer over vertel) in eigen beheer uitgeven.
 • Eventueel word ik schrijfcoach. Dit was ook al zo’n optioneel doel. Inmiddels heb ik de redactieopleiding voltooid en wil ik hier zeker iets meer mee doen. Schrijfcoach vind ik alleen vreselijk klinken, ik noem mezelf liever auteursbegeleider. Het is echter niet de bedoeling dat ik hier meer tijd aan ga besteden dan aan mijn eigen schrijfwerkzaamheden.
 • Op mijn officiële lijstje staat ook nog iets over een bepaald bedrag dat ik per jaar aan mijn schrijfwerk over wil houden, maar dat houd ik voor mezelf. Wederom houd ik het geldbedrag voor mezelf, maar ik kan je wel vertellen dat hier een stijgende lijn in zit. Ik verwacht dat ik met minstens twee boeken die per jaar worden uitgegeven, uiteindelijk ook meer geld over zal houden van het schrijfwerk.

Welk doel vind jij het belangrijkst voor een fulltime auteur?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

10 Comments

 1. Ik schrijf zelf geen boeken, alleen soms een half afgemaakt verhaal, haha. Maar ik denk dat als een auteur een website heeft en die bijwerkt, dat dan al veel mensen die boeken gaan lezen. Wanneer komt eigenlijk Wow! ons huis is vol uit?

  1. Jazeker, ik denk dat een website echt wel helpt voor de verkoop van m’n boeken. Weet je, vroeger schreef ik ook veel onafgemaakte verhalen, dus wie weet wat er nog gaat gebeuren 😉

   1. Haha, dat komt omdat je je mailadres met .com had geëindigd. Dan ‘herkent’ de spamfilter het niet als bekende reactie en moet ik ‘m eerst goedkeuren, dus die reactie is ook doorgekomen 😉

 2. Gefeliciteerd met het uitkomen van Samen deel 4! Je 10e boek… En natuurlijk met je persoonlijke geluk. Het aller beste voor jullie! (maar wel blijven schrijven hoor!)

  1. Dankjewel! Ben heel blij met dit boek en uiteraard ook met het huwelijksaanzoek 😉 En ik blijf zeker schrijven, als er iemand is die me stimuleert en aanmoedigt om te schrijven is het Jaap wel 😉 Vrijwel iedere dag dat we elkaar niet zien krijg ik een appje of ik wel lekker geschreven heb die dag 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.