Schrijfpraat #49 Terugblik NaNoWriMo: 50.000 woorden in één maand?

Afgelopen donderdag zei ik het ook al: de tijd vliegt voorbij. Inmiddels zit NaNoWriMo er ook weer op en in het blogbericht van vandaag blik ik terug op deze toffe schrijfuitdaging. Is het me dit jaar gelukt om 50.000 woorden te schrijven?

Wie me op Instagram volgt weet het antwoord op die vraag wel. Het is me inderdaad gelukt om meer dan 50.000 woorden te schrijven aan mijn NaNoWriMo project. Maar het is wel heel spannend geweest en daar vertel ik je graag meer over vandaag. Gisteren plaatste ik hier ook een video over, die kan je hier bekijken. Maar in dit blogbericht ga ik iets gedetailleerder in op het verloop.

Goed begin
Eerlijk is eerlijk: de maand had niet beter kunnen beginnen. Op de eerste dag van NaNoWriMo, maandag 1 november, schreef ik 1810 woorden aan het verhaal. Ik was expres ’s middags iets eerder gestopt met werken voor het LCJ. Sowieso deed ik begin november een experiment, in plaats van de 20 uur die ik werk te verdelen over drie dagen, verdeelde ik het over vier dagen, wat neerkwam op zo’n vijf uur per dag. Uiteindelijk vond ik dat toch niet heel prettig en gaf me een gehaast gevoel, maar ik heb het in ieder geval uitgeprobeerd. De tweede dag van NaNoWriMo schreef ik al minder, maar alsnog meer dan 500 woorden. Dat was de afspraak die ik met mezelf had, op iedere niet-schrijfdag zou ik zo’n 500-1000 woorden schrijven. Daarna raakte ik de flow een beetje kwijt en pas op mijn schrijfdag van die week (vrijdag) maakte ik weer wat schrijfmeters. Vrijdagavond was ik eindelijk weer bij, maar dat bleef niet lang zo.

Samen! deel 3
Een van de meest lastige onderdelen van het NaNoWriMo project dit jaar was dat ik nog steeds opgescheept zat met mijn NaNoWriMo project van 2020. Het herschrijven van Samen! deel 3 had ik nog (steeds) niet afgerond. Ik hoefde alleen het microniveau nog, maar wilde het heel graag goed doen waardoor het me algauw een kwartier tot halfuur per hoofdstuk kostte. Uiteindelijk heb ik halverwege november (de 16e) besloten dat ik me volledig zou storten op het herschrijven. En toen ging het ineens snel en 17 november had ik het af. Maar ja … ik liep inmiddels wel een heleboel woorden achter op m’n wordcount.

De dit-wordt-niks-fase
Meestal als ik zo’n 25.000 woorden aan een project heb geschreven komt er een dit-wordt-niks-fase. Het moment dat ik twijfel aan alles en denk dat het nooit wat gaat worden. Meestal schrijf ik dan een tijdje niet en na een paar weken lees ik het weer door en bedenk me dat het eigenlijk best wel goed en bruikbaar is. Tijdens NaNoWriMo kan dat dus niet en word ik gedwongen om door te schrijven. Dat is meestal heel goed, maar nu kwam het niet op een heel handig moment. Ik liep namelijk zo’n 15.000 woorden achter én geloofde niet dat het nog goed zou komen. Uiteindelijk ben ik toch maar gaan schrijven, want wat moet je anders?

Eindsprint
Vorige week vrijdag ging het dan eindelijk een stuk beter. Eigenlijk zou ik de laatste paar dagen van november naar Bratislava gaan met Anna Laura, maar door de lockdown in Slowakije ging het niet door. Al die tijd dacht ik: die achterstand komt wel goed als ik met Anna Laura in Slowakije ben. Maar ja, opeens zou ik maandag en dinsdag wel gewoon gaan werken, dus moest ik vrijdag 26 november even flink doorschrijven. Het lukte me om meer dan 10.000 woorden te schrijven. Zaterdag zou ik dan ook 5.000 woorden schrijven en dan hoefde ik maandag en dinsdag niet zo heel veel meer. Dat was het plan. Maar zaterdag ging ik naar Anna Laura toe en het was veel te gezellig om veel te schrijven. We lazen samen en deden een spelletje en ik schreef uiteindelijk ‘maar’ 1.300 woorden. Ook goed natuurlijk, maar niet genoeg. Nou ja … dan zou ik maandag en dinsdag allebei zo’n 2.000 woorden schrijven en maakte ik het woensdag 1 december af. Dan telde het ook. Helaas, maandag schreef ik 1.400 woorden, dus om NaNoWriMo goed af te sluiten moest ik dinsdag nog 6.831 woorden schrijven. Hoe dan?

Dinsdag werkte ik overdag, ik maakte bijna 7 uur en was best wel behoorlijk moe naar afloop. Om een uur of 5 ’s middags lag ik lekker op m’n bed te scrollen op Instagram en dacht: Pech voor NaNoWriMo. Uiteindelijk besloot ik toch maar even aan de slag te gaan en voor etenstijd schreef ik in 10 minuten zo’n 500 woorden. Daar stond ik zelf ook versteld van. Na het eten zei ik tegen mezelf: ‘Oké, je gaat tot acht uur schrijven en dan zie je wel hoe ver je bent.’ Rond een uur of acht moest ik nog ongeveer 3.000 woorden, dus besloot ik ervoor te gaan. Een sprintrace later en ik tikte de 50.066 woorden aan. Mission accomplished.

Wat neem ik mee?
In de video vertel ik het ook al, maar wat ik meeneem van de huidige NaNoWriMo editie is dat ik het echt wel kan. Op wilskracht is een heleboel mogelijk. Die sprint op dinsdagavond deed me weer meer dan eens beseffen hoezeer ik het schrijven gemist heb. Zoals je in mijn blogs misschien wel gemerkt heb was ik het afgelopen jaar echt aan het zoeken naar het juiste ritme, mijn schrijfplezier en energie. En nu heb ik dus gemerkt dat er veel meer mogelijk is als je stopt met denken in beperkingen. Ja, ik was de dag na de eindsprint moe, maar wel heel voldaan. En uiteindelijk heb ik zelfs die dag schrijfwerk gedaan. Daarnaast wil ik ook echt onthouden dat het niet werkt om twee belangrijke projecten naast elkaar te hebben lopen tijdens NaNoWriMo. Ik moet me echt kunnen focussen op het schrijven van die 50.000 woorden. Ik hoop dat dit volgend jaar echt anders kan, ik heb zelf goede hoop dat dit wel gaat lukken, maar waarom kan ik nu nog niet zoveel over zeggen 😉 Aan de andere kant moet ik ook zeker de prestatie van nu niet vergeten door alleen maar vooruit te kijken. Ik ben echt heel blij dat het me gelukt is, vond het heel fijn om te merken dat het nog in me zit. En volgend jaar … dat zien we wel weer.

Nou … ik hoop dat je het leuk vond om wat te lezen over mijn NaNoWriMo ervaring. Heb jij ook meegedaan? Zo ja, hoe is het gegaan?

Liefs,

Mirjam

PS: Ik heb voor de maand december weer een project aangemaakt bij NaNoWriMo, ik hoop deze maand 25.000-30.000 woorden te schrijven aan Samen! deel 4, want dan is de eerste versie af. Maar ik hoop ook zeker het vervolgverhaal niet te vergeten, want ik kreeg al berichtjes van lezers dat ze het verhaal gemist hebben.

8 Reacties

  1. leuk om te lezen! ik heb pas op de site van NaNoWriMo gekeken, zag er wel leuk uit! alleen ik stel voor mezelf gewoon een aantal deadlines, niet hele bijzondere…. ik reken ook nooit met aantal woorden, maar met aantal bladzijdes, vind ik handiger. voor nederlands moeten we een kort verhaal schrijven van max. 700 woorden…. korte verhalen vindt ik echt heel erg lastig om te schrijven, want ik heb altijd de neiging om dan een heel boek te schrijven…. maar ik wilde dus dat verhaal in een kwartier afhebben, dat is niet gelukt……. uiteindelijk de volgende dag verder gegaan…. niet helemaal tevreden over het eindresultaat, dus ik ga denk zometeen wat verbeteren, met een deadline ((;

    1. Haha, korte verhalen schrijven vind ik ook altijd lastiger. Maar ook wel weer een toffe uitdaging, om iets te zeggen in minder woorden. Ik hoop dat het verbeteren van je verhaal gelukt is 😉 Vroeger werkte ik trouwens ook met bladzijden, maar dat is de laatste jaren dus veranderd in woordaantallen.

  2. Superleuk om wat te lezen over NaNoWriMo. Zo te zien is het wel handig… Zelf heb ik ook wel eens zo’n dip dat ik niet verder kom. Meestal lukt het na een tijdje weer!

  3. Gefeliciteerd! Leuk dat je het toch nog gehaald hebt, en een paar wijze lessen geleerd hebt. Mijn voornemen was daar. Maar ik was niet echt voorbereid en heb de tijd niet echt gevonden voor schrijven. Dus qua schrijven was november geen succes, maar verder ben ik tevreden. Kun je eigenlijk elke maand een project bij Nanowrimo inrichten? Dan is dat een beter idee.

    1. Dank je wel. Tja, als er geen tijd is om te schrijven wordt het best lastig allemaal hè. Je kunt inderdaad iedere maand een schrijfproject inrichten bij NaNoWriMo. De andere maanden kan je zelf een woordaantal kiezen, dus dan zit je niet aan de 50.000 woorden voor NaNoWriMo vast. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: