Schrijflogboek #48 November 2021

Afgelopen zaterdag heb je al het een en ander kunnen lezen over mijn NaNoWriMo project van de afgelopen maand, dus je weet dat ik in ieder geval al veel heb kunnen schrijven. Maar waar werkte ik nog meer aan deze maand? En loop ik een beetje op schema met mijn schrijfdoelen van dit jaar? Je leest het in dit bericht.

Zoals iedere maand begin ik ook deze maand met vertellen hoeveel tijd ik aan welk project heb besteed. Vervolgens deel ik wat hoogtepunten met je en dan onthul ik het totaal aantal schrijfuren deze maand. Tot slot kijken we even vooruit naar deze laatste maand van het jaar…

Verhalen

 • Samen! deel 3 – 350 minuten
  Normaal tel ik altijd de uren van de Samen! serie bij elkaar op, maar aangezien de Samen! reeks het enige project is waar ik deze maand aan heb gewerkt geef ik ze toch even apart weer. Ik herschreef het verhaal op microniveau, heb best wel wat zitten schrappen, ik denk dat er uiteindelijk zo’n 1000-1500 woorden zijn verdwenen. Met name stukjes in de dialoog waarbij het niet noodzakelijk was om te vermelden wie nu wat zei of hoe iemand het zei. Als ik nu alle uren bij elkaar opgeteld zie valt het me reuze mee hoelang ik ermee bezig ben geweest en vraag ik me ook echt af waarom dat niet even in oktober kon 😉
 • Samen! deel 4 – 1880 minuten
  Ik heb de aantallen van het NaNoWriMo project even vergeleken met 2018 en 2019 en toen bleek dat ik deze maand minder tijd heb besteed aan het project, maar alsnog de 50.000 woorden heb gehaald. Nu weet ik wel waar het aan lag, zowel in 2018 als in 2019 was ik niet helemaal klaar met de voorbereidingen toen ik begon met schrijven. Dus dat was dan wel weer een voordeel in 2021. En ik ben misschien in de loop van de tijd ook wat sneller gaan schrijven, dat zou natuurlijk ook goed kunnen. Maar goed, de eerste 22 hoofdstukken van dit verhaal staan er en ik hoop het echt in december af te kunnen ronden.

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 55 minuten
  Deze maand ben ik niet zoveel bezig geweest met mijn Nederlandse YouTube kanaal. Eigenlijk wilde ik op 26 november vertellen over mijn allereerste NaNoWriMo project (Vrije val), maar omdat ik zoveel achterliep leek het me geen goed idee om hier tijd aan te besteden. Komende maand hoop ik het vloggen wel weer op te pakken.
 • Social media beheer – 135 minuten
  Door de linkfunctie op Instagram besteed ik echt minder tijd aan sociale media, maar ik wil wel wat meer posten op Instagram. Zes berichten per week is dan een beetje veel, terug naar één bericht per week vind ik wat weinig. Wat Twitter en Facebook betreft (als je me daar volgt) hoef ik heel weinig aan te doen omdat ik een ingebouwde tool heb op mijn website die de berichten automatisch deelt. Best handig en tijdbesparend.
 • Blogcontent – 230 minuten
  Ook qua blogs heb ik in november niet veel geschreven. Zelfs het vervolgverhaal lag twee weken stil (hoewel dat natuurlijk apart gerekend wordt). Toen ik vanmorgen (voor mij 3 december) begon met schrijven stond er nog maar één ingepland blogbericht. Hier hoop ik de komende tijd wel weer wat meer aandacht aan te besteden. Er komen een aantal leuke terugblik blogs voorbij en ik vind het altijd fantastisch om die te schrijven. Ook hoop ik een beetje vooruit te kunnen werken voor januari. Het leukste blogbericht dat er deze maand voorbijkwam vond ik zelf het bericht met de titel: Kan ik in 2 weken een boek schrijven? Uiteindelijk ging het bericht grotendeels over iets anders, ik gaf namelijk een aantal schrijftips door van veelschrijver Nora Roberts. Maar die schrijftips helpen mij wel om daadwerkelijk in 2 weken een boek te schrijven, dus de titel was niet geheel clickbait.

Overig

 • Writing prompts – 35 minuten
  Ik kwam erachter dat ik mijn doel van 100 writing prompts uiteindelijk al in oktober gehaald had en vond het daarom niet heel zinnig om in november hier veel tijd aan te besteden. Een dagelijkse writing prompt helpt vaak wel met schrijven, maar als je genoeg inspiratie hebt voor je project kan je je maar beter daarop richten.
 • Van alles en nog wat – 85 minuten
  In november schreef ik wel een paar persoonlijke stukjes, ik ben bezig met een persoonlijk financieel weekboek (ik schrijf ongeveer eens per week, dus dan is het geen dagboek) geïnspireerd door mijn eigen blogbericht: Hoeveel verdient een schrijver? en het boekje Miljonair met een gewone baan. Misschien dat ik ooit in de toekomst hier meer over deel, in 2022 wil ik namelijk wat vaker lifestyle blogs gaan delen (dat gaat niet ten koste van andere content hoor), maar voor nu valt het in de van-alles-en-nog-wat categorie.

Hoogtepunten
Waar er in oktober een heleboel hoogtepunten te beleven waren, viel het in november wat tegen. Tenminste … het is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt, want de dingen die gebeurden waren wel heel erg leuk.

 • Zo verwelkomde ik op 12 november de 10.000e unieke bezoeker van 2021 op mijn blog. Best wel bizar dat zoveel mensen mijn blogs lezen. Eerlijk is eerlijk, ik denk dat het vervolgverhaal voor het meeste verkeer zorgt, maar ik weet dat er genoeg mensen zijn die ook de andere blogjes waarderen.
 • Op 17 november rondde ik officieel het herschrijven van Samen! deel 3 af. Steeds een stapje dichter bij het einddoel. Voor het derde deel in deze reeks was het een hele reis en ik ben blij dat de afronding in zicht komt.
 • En op 30 november schreef ik natuurlijk bijna 7.000 woorden aan mijn verhaal op een voor mij gewone werkdag voor het LCJ. Aangezien ik dat aantal vaker niet dan wel op een schrijfdag haal was dit zeker een enorme prestatie.

Er waren nog twee andere hoogtepunten die iets minder met mijn schrijfwerk te maken hebben. Zo ontving ik begin november de boeken voor de redactieopleiding waar ik in januari mee ga beginnen. Echt ontzettend leuk. Het tweede hoogtepunt heeft nóg minder met schrijfwerk te maken … Mijn Engelse YouTube kanaal tikte de 300 abonnees aan. Iets waar ik heel erg blij mee ben, ik hoop snel te groeien naar de 1.000 abonnees. Waarom, dat heeft te maken met eigenlijk nog een hoogtepunt waar ik nog niks over kan vertellen, maar eind deze maand of begin 2022 vertel ik meer. Beloofd.

Terugblik + statistieken
November voelde voor mij best wel gehaast. J. was een beetje bezorgd dat ik te veel hooi op m’n vork had genomen en zo voelde het soms wel. Wat gelukkig veel hielp was dat ik het een beetje rustig aan kon doen met m’n leeschallenge en zeker de laatste week van november voelde meer alsof dingen op hun plek vielen. Ik schreef uiteindelijk 2710 minuten wat goed is voor 46 uur en 10 minuten, minder dan ik had gehoopt (ik wilde graag 50 of 60 uur maken), maar ik en hartstikke blij met dit resultaat. Hopelijk kan ik de ingeslagen weg vasthouden en wordt december een goede schrijfmaand. Ik schreef uiteindelijk 50.066 verhaalwoorden (echt alleen maar aan Samen! deel 4) en het totaal aantal woorden, met blogs enzo erbij was 57.981. Ook dat was minder dan ik wilde, maar ik klaag absoluut niet. Uiteindelijk heb ik mijn belangrijkste doelen van november gehaald en dat telt.

Vooruitblik december
Tja, nu gaan we alweer de laatste maand van het jaar in. Gek hoor. Wat mijn schrijfdoelen betreft moet ik nog een aardige stap maken wil ik ze allemaal halen. Maar goed, toen ik ze opstelde had ik geen idee dat ik een covid-19 terugval zou krijgen, dus ik kan best wel tevreden zijn. Er staan nog veertien doelen open. Acht van deze doelen verwacht ik wel te halen en nog twee ga ik m’n uiterste best voor doen. De doelen wat betreft woordaantallen (250.000 verhaalwoorden en 500.000 woorden totaal) gaan lastig worden en laat ik ook maar voor wat ze zijn. Ik ga geen onzinverhalen schrijven om er maar aan te komen. Van het doel 1500 boeken verkopen weet ik pas in maart (ongeveer) of ik het ga halen. Ik heb heel veel zin om in december veel te schrijven, maar ga ook volop genieten van de gezelligheid.

Het opstellen van belangrijkste doelen werkt zeker, dus hierbij mijn belangrijkste doelen voor december 2021

 1. Samen! deel 4 afronden. Ik moet nog zo’n 25.000 woorden en verwacht wel dat dit gaat lukken. Als 50.000 in een superdrukke maand lukte, moet 25.000 ook wel lukken in een iets rustigere maand waarin ik ook nog een week vrij heb.
 2. 8-10 hoofdstukken aan Friends 4-ever schrijven. Ik wil weer een beetje voorlopen met het vervolgverhaal zodat ik niet vaker wat over hoef te slaan. Als ik 8 hoofdstukken schrijf ben ik precies bij hoofdstuk 100, dus dat is wel een mooi doel om mee te beginnen!
 3. 2022 voorbereiden. Zoals ik al eerder schreef gaat er best wel het een en ander veranderen in 2022 voor mij, maar ik kan er nog niet te veel over zeggen. In ieder geval begin ik in januari met de redactieopleiding en ik wil goed beslagen ten ijs komen, dus ga binnenkort vast wat boeken doornemen.

Wat wil jij nog doen in de laatste maand van 2021?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Leuk dat je aan die redacteursopleiding begint. Online? Succes! En verder had je een succesvolle schrijfmaand. In mijn laatste maand wil ik een aantal projecten afronden, zodat ik volgend jaar met minder open projecten begin. Verder zijn er de laatste weken een aantal online symposia (oa over longcovid) tussen door gekomen, en dat heeft veel tijd gekost. Ook omdat ik al die info voor mijn klanten nog wil/moet samenvatten. Zodat zij er ook iets aan hebben.

  1. Ik ben bang dat het online gaat worden ja 😉 Maar het is wel een opleiding met bijeenkomsten (als covid geen roet in het eten gooit). Goed om deze maand projecten af te ronden, het helpt altijd om een nieuw jaar met minder te beginnen. Succes met alles!

 2. leuk weer om te lezen! redacteursopleiding, superleuk! dan wordt u later mijn redacteur 😉 Mijn doelen voor december? een nieuw verhaal starten, en bij 40 bladzijdes komen met mijn verhaal! echt veel, want nu zit ik op ongeveer 20, ik hoop dat het gaat lukken! t was idd wel jammer dat er 2 hoofdstukken van vervolgverhaal gemist werden, maar soms zijn andere dingen gwn belangrijk! en leuk dat u al zover bent met samen! deel 4 (tenminste, dat lijkt mij wel als je er 1880 minuten aan besteedt hebt 😉 Veel succes deze maand!

  1. Ja, wie weet. Dat zou wel leuk zijn! Ik ben inderdaad al best ver met deel 4, al is er de afgelopen week weer weinig van gekomen. Ik hoop ook dat het jou gaat lukken om de 40 bladzijdes te halen, dat is flink wat werk! Succes!

 3. Mooi overzicht, heel leuk weer om te lezen! Super leuk dat je in januari gaat starten met de redacteursopleiding! Alvast heel succes en plezier gewenst.
  Ik wil deze maand in ieder geval nog 10 boeken lezen voor mijn reading challenge (eigenlijk zit ik al op de 200 alleen ik kan nog niet alles op Goodreads zetten, omdat een aantal boeken nog niet uitgebracht zijn, dus voor Goodreads lees ik er maar 10 meer ;-)).

  1. Dankjewel! Ah, boeken die nog niet op Goodreads staan zijn irritant. Nu lees ik uit principe dit jaar geen boeken die nog niet zijn verschenen (nu kan dat nog), dus als er een boek niet opstond heb ik ‘m zelf toegevoegd 🙂 Succes nog even met de laatste boeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: