Lezen met Mirjam #23 November 2021

Pfoeh, ik kan het honderd keer zeggen, maar wat gaat de tijd toch ongelooflijk snel. De laatste maand van het jaar is al begonnen en ik heb alleen deze maand nog om mijn (belachelijke) leeschallenge van 365 boeken te halen. Maar goed … voordat ik op de zaken vooruitloop eerst maar even een terugblik op november, want hoe ging het lezen de afgelopen maand eigenlijk?

Het totaaloverzicht van de boeken die ik in november las kan je hier zien. Het zijn er wel een paar minder dan ik in eerste instantie wilde lezen, maar als ik bedenk wat ik de afgelopen maand allemaal gedaan heb op persoonlijk en werkgebied vind ik het alsnog een hele prestatie dat ik 23 boeken heb gelezen. Wat het voor december betekent vertel ik je straks.

Favorieten
Ik las in november gelukkig weer wat leuke boeken waar ik echt van heb genoten. Dat was ik een beetje kwijt en ik ben heel blij dat het weer terug is gekomen.

 1. Papieren paradijs // Ik schreef al een review van dit boek en het is echt een van de betere boeken die ik dit jaar heb gelezen. Helemaal tof is dat-ie van Nederlandse bodem is!
 2. Er was eens een kleerkast // Een boek over C.S. Lewis en Narnia maar vanuit een heel ander perspectief, count me in! Een jaar geleden zag ik dit boek al als pre-order bij Bookdepository (de Engelse) en toen begin november dit boek uitkwam besloot ik ‘m toch te kopen, ondanks mijn voornemen om geen nieuwe boeken meer te kopen. Het was zo’n boek dat me ook weer verliefd liet worden op schrijven, dus dat zijn altijd goede boeken.
 3. Tot ik je vind // Eerlijk is eerlijk, ik vond dit boek van Melanie Dobson iets minder goed dan Een kamer vol lichtjes, maar het was weer een mooi verhaal dat goed in elkaar zat.
 4. Pak mijn hand // Dit boek van Courtney Walsh stond al een paar maanden op mijn leeslijst en ik ben blij dat ik ‘m nu eindelijk heb gelezen. Echt een heerlijk feelgood verhaal, natuurlijk ook met wat clichés, maar dat gaf helemaal niets.

De verrassing van de maand was De dag dat de walvis kwam van John Irmonger. Ik las dit boek hybride, zoals ik het zelf maar noem. Hij stond zowel als e-book en luisterboek in de bibliotheek app. Op lange autoritjes luisterde ik naar het luisterboek, maar kon af en toe ook echt niet wachten hoe het verder ging en las dan wat hoofdstukken op mijn telefoon (bibliotheekboeken op je e-reader zetten is nogal een gedoe, vandaar).

Teleurstelling van de maand
Hm, of ik het echt een teleurstelling moet noemen weet ik niet, maar ik vond de Apollo-serie van Rick Riordan een beetje tegenvallen. Twee jaar terug genoot ik echt van de Percy Jackson serie en de vervolgserie, maar nu vind ik het een beetje té allemaal. Het is ook een keertje goed denk ik dan. Ik denk dan ook niet dat ik deel vier en vijf ga lezen, het hoeft van mij niet per se.

Non-fictie
Ik las behoorlijk wat non-fictie deze maand, vooral omdat die boeken vaak wat dunner zijn dan fictieboeken. Ik denk dat ik uiteindelijk het meeste had aan Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma. Ik was de laatste tijd een beetje vervallen in een ‘geld moet rollen’ mentaliteit en het was nodig om weer even stil te staan bij de impact van al die uitgaven.

Book haul
Ja, ik weet het, vorige maand had ik geschreven dat ik geen nieuwe boeken meer mocht kopen. Maar ik had een cadeaubon van Waterstones die bijna verviel en ik had nog stempelkaarten, dus ik kon voor 40 pond boeken uitzoeken. Ik besteedde iets meer geld (en raakte uiteindelijk veel van m’n voordeel kwijt door de inklaringskosten van de douane. Volgende keer vraag ik wel of ze alles in één pakket willen opsturen, of ik ga gewoon weer naar Engeland toe om zelf wat boeken te kopen :D) en inmiddels zijn er veel boeken binnengekomen. Volgens mij zijn er nog twee onderweg en een was een pre-order die ik nog moet cancelen. Het boek komt namelijk pas in 2023 uit (de paperback), dus tegen die tijd hoop ik zelf al wel een keer in Engeland geweest te zijn eigenlijk. Maar goed, ik kocht The cat who saved books, Dear Mrs. Bird, The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, How to stop time en Turning Thirty. En natuurlijk Er was eens een kleerkast aan het begin van de maand.

Leesdoelen december
Om mijn challenge succesvol af te ronden moet ik in december 40 boeken lezen. Dat is een flink aantal en besef ik wel degelijk. Tegelijkertijd heb ik voor december een heel toffe leeslijst opgesteld, waarin ik veel boeken ga herlezen dus ik hoop het wel voor elkaar te krijgen. De teller staat inmiddels al op 2, dus het gaat vast goedkomen. Bovendien hoef ik er deze maand geen 50.000 woorden uit te persen voor NaNoWriMo en een manuscript te herschrijven (al zou dat eerste best leuk zijn). En de laatste week van het jaar neem ik vrij, dus als het echt niet anders kan ga ik dan de hele week lezen om mijn doel te halen. Inmiddels heb ik ook het vloggen over boeken (in het Engels) weer opgepakt. Mijn kanaal groeide best wel hard en op moment van schrijven zijn het al 312 abonnees. Ik wil er echt werk van gaan maken om naar de 1000 te gaan, zodat ik ook een beetje geld kan verdienen met advertentie-inkomsten. Dat betekent wel dat ik misschien de komende tijd niet iedere week een vlog over schrijven plaats, maar ik heb goede hoop dat het in de loop van 2022 wel weer goed gaat komen. Daarover ook binnenkort meer.

En … hoeveel boeken moet jij in december lezen om je leesdoel van 2021 te behalen?

Liefs,

Mirjam

9 Reacties

 1. Huh, inklaringskosten voor boeken uit de UK? Daar heb ik met bestellingen van The Book Depository nog geen last van gehad gelukkig!

  Succes met de eindsprint van je challenge!

  1. Ja, heeft natuurlijk met de Brexit te maken. Ze zijn nu buiten de EU. En de portokosten tellen bij de bestelwaarde erbij. Dus weer voorzichtig.

  2. Ja, wat Johanna ook al zegt, komt o.a. door de Brexit. Bookdepository neemt zelf de inklaringskosten op zich en BTW, daarom zijn de prijzen van boeken via Bookdepository enorm omhoog gegaan voor Nederland. Waar ik een paar maanden geleden nog zo’n 10 euro betaalde voor een boek, is dat nu gestegen naar 20 euro. Dat is enerzijds wel fijn, maar vraag me af of die kostenstijging helemaal realistisch is. Ik denk dat ik voortaan, als ik een Engels boek wil bestellen, maar voor Amazon ga. Bookdepository is uiteindelijk ook onderdeel van Amazon, dus het komt toch allemaal wel op dezelfde plek :-/

 2. Mijn doel voor dit jaar (min. 52 boeken) ga ik niet halen. Ben nu op 41 en ja… zo lang is december ook niet. Mijn subdoelen in de bingo ga ik waarschijnlijk bijna allemaal niet halen. Kortom ik heb redelijk wat gelezen, maar niet erg divers. Succes met je laatste boeken.

  1. 41 is ook al een heel mooi aantal, toch? En 2022 is weer een nieuwe kans om wat diverser te lezen en meer boeken te lezen, maar het allerbelangrijkste vind ik nog altijd dat je ervan geniet. Veel leesplezier en bedankt voor de succeswens!

 3. Succes met de laatste boeken te lezen voor je reading challenge! Echt super knap dat je er al zo veel van gelezen hebt dit jaar, dat laatste ‘stapeltje’ gaat je dan ook lukken. 😉 Ik geloof dat ik er nog 2 moet voor mijn reading challenge van 200 boeken dit jaar, dus daar kom ik ongetwijfeld wel bovenuit.

  1. Ja, dat het laatste beetje gaat lukken hoop ik zelf ook. En ik denk het ook wel. Maar ik merk nu wel dat het waarschijnlijk wel meer gevraagd heeft van me dan ik eigenlijk dacht. Soms kom ik gewoon niet aan schrijven toe omdat ik in m’n hoofd ‘bang’ ben dat m’n leesuitdaging niet gaat lukken. Ik kijk nu dan ook echt al uit naar 2022, waar ik ‘maar’ 150 boeken ofzo ga lezen 😉 Zul je zien dat het er dan weer een stuk meer worden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.