Schrijfpraat #5 Duurzaam schrijven // 2

Twee weken geleden deelde ik mijn eerste blog in deze tweeluik over duurzaam schrijven. Het kan best zijn dat ik gedurende het jaar inspiratie krijg voor nog een blog, dus wordt het uiteindelijk wel een drieluik of zelfs een vierleuk. Maar goed, laat ik maar niet te ver vooruitkijken, en vandaag deel twee in de reeks duurzaam schrijven delen.

Uitputting en investeren
Een van de redenen dat ikzelf probeer om duurzaam te leven, is om uitputting van de aarde te voorkomen. We komen steeds dichterbij het punt dat fossiele brandstoffen opraken, dus moeten we op zoek naar alternatieven. Ook bij schrijven is het van belang dat je jezelf niet uitput. Blijf goed voor jezelf zorgen, wees lief voor jezelf als het even niet lukt. Ga ook op zoek naar de projecten die je echt energie geven en niet die alles uit je wegzuigen, want als je dat niet doet, komt misschien wel het moment dat je helemaal niet meer wilt schrijven.

In het kader van ‘goed voor jezelf zorgen’ is het ook belangrijk dat je de juiste investeringen doet. Een laptop die continu vastloopt, is niet erg bevorderlijk voor je schrijfplezier. Investeer in een goede laptop. Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen voor een laptopstandaard, apart toetsenbord en muis. Je nek en schouders (en uiteindelijk ook je bankrekening, want fysiobehandelingen zijn niet gratis) zullen je heel dankbaar zijn. Werk je graag met pen en papier, ga dan op zoek naar notitieboekjes en pennen die jou liggen. Ikzelf heb altijd al een zwak voor vulpennen gehad en (hoera) voor mijn verjaardag heb ik een echte Parker vulpen gekregen. Past ook bij mijn ‘gewone’ duurzame leven, want de vullingen zijn navulbaar, wat minder plastic afval betekent ? Bezuinig niet op de dingen die je elke dag nodig hebt om je schrijfcarrière op te bouwen.

Persoonlijk
Hoe zorg ik er zelf voor dat ik niet uitgeput raak? Allereerst probeer ik er voor te zorgen dat ik voldoende slaap krijg. Zoals je in mijn dagverslagen wellicht hebt kunnen lezen, ga ik bijna altijd op tijd naar bed. Ik heb dat gewoon nodig om goed te functioneren. Ook plan ik mijn schrijfuren in, buiten die uren mag ik ook wel schrijven, maar er is niets verplicht. Het lijkt me ergens best leuk om een keertje te proberen of ik een schrijfmarathon kan doen (net als m’n leesmarathons), maar tegelijk ben ik erg bang dat ik dan mezelf ga uitputten, waardoor ik geen zin in schrijven meer heb. En dat lijkt me echt het allerergste dat kan gebeuren: op een dag wakker worden en geen schrijver meer willen zijn.

Wat materialen betreft ben ik best wel pietluttig geworden. Waar vroeger een notitieboekje van de Action voldeed, wil ik nu echt liever iets hebben van de Paperchase. En wat mijn planners betreft (die heel belangrijk zijn in mijn schrijfleven) moet ik per se een Leuchtturm 1917 (met puntjes) hebben. Wat laptop betreft ben ik iets minder veeleisend, als hij maar kan tekstverwerken. Gelukkig heb ik van mijn werk een groot scherm gekregen, waar ik mijn werklaptop en schrijflaptop allebei op kan aansluiten (allebei met een andere kabel), zodat ik ergonomisch goed kan werken. Ook heb ik vorig jaar een goede bureaustoel gekocht, omdat ik veel uren achter mijn computer doorbreng.

Zorg jij goed voor jezelf als je gaat schrijven?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Zo waar. Goed op je zelf passen is het aller belangrijkste om gelukkig te blijven. Ook ik heb al sinds de middelbare school Parker vulpennen, en wel die zilverkleurige. Mijn vullingen zijn niet hervulbaar, maar het is maar weinig plastik in vergelijking met alle verpakkingen van de take aways. Helaas heb ik laatst gemerkt, dat de parker-inkt na een paar jaar verbleekt.

    Veel plezier en succes met get schrijven.

  2. Ik zorg altijd dat ik koffie of thee heb als ik aan het schrijven ben, dat is tenslotte ook goed voor jezelf zorgen. En een goed notitieboek en een goede pen vind ik ook belangrijk en dat zorgt er ook voor dat ik veel meer plezier in schrijven heb!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: