Schrijfpraat #52 Projectenlijst 2022

Ongeveer een jaar geleden deelde ik mijn eerste projectenlijst en een paar weken terug schreef ik hoe het nu eigenlijk is afgelopen met al die projecten van 2021. Vandaag is het tijd voor de projectenlijst van 2022. Waar hoop ik dit jaar aan te werken?

Wat ‘moet’
Evenals vorig jaar heb ik een lijstje met projecten die echt af moeten dit jaar. Het zijn er wat meer dan vorig jaar, maar zoals ik afgelopen maandag al schreef verwacht ik dit jaar meer tijd te hebben voor schrijfwerk. Aan de andere kant heeft J. me verboden om te veel hooi op m’n vork te nemen en gaat kwaliteit altijd boven kwantiteit. Daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in en daarom zal ik m’n best doen alles één voor één aan te pakken en niet alles tegelijk willen doen. Tegelijkertijd hoop ik toch echt de projecten die ‘moeten’ te kunnen doen.

 • Herschrijven Samen! deel 4. Omdat het me niet helemaal gelukt is ‘m af te schrijven in 2021 moet dat ook nog gebeuren. En deze eerste versie is nog helemaal niet zo goed. Ik moet nog flink wat herschrijven voordat het boek (waarschijnlijk) in het voorjaar van 2023 in de winkel kan liggen. Ik verwacht zelf er in maart of april aan te gaan werken. Eerst moet het manuscript een tijdje ‘afkoelen’, zoals ik het zelf graag noem.
 • De stad versie 1 afschrijven. Ik heb nog niet superveel geschreven aan De stad, de eerste negen hoofdstukken staan op papier. Maar dit wordt het belangrijkste project in de eerste maanden van het jaar, ik mag me pas weer op iets anders gaan richten als de eerste versie staat. Ook hoop ik ‘m in ieder geval één keer te herschrijven en misschien op zoek te gaan naar een uitgever voor dit boek wat in een compleet ander genre is dan ik normaal schrijf.
 • Een young adult schrijven. Voor dit verhaal twijfel ik nog tussen het oude manuscript van Hanna en Niek en die van Rachel en Thomas, maar ik wil dit jaar graag weer een Young Adult schrijven.
 • Friends 4-ever afronden. Dit stond natuurlijk ook al in mijn doelenbingo voor 2022 en heeft dus weinig uitleg nodig. Naast dat ik het verhaal wil afronden, wil ik me ook oriënteren op een manier om meer met dit verhaal te doen, bijvoorbeeld alles herschrijven en in eigen beheer uitgeven.
 • E-book voor eigen beheer (novelle). Ik wil dit jaar sowieso een e-book in eigen beheer uitgeven. Ik verklap nog niet wat voor verhaal het is, maar er staat al iets behoorlijk concreets en je gaat hier vast meer over horen in de toekomst.
 • Prentenboek. Al jaren terug had ik een geweldig idee voor een prentenboek. Tijdens een opdracht voor Spaans (dat ik een paar weken heb gehad op de middelbare school) schreef ik al een eerste versie. Nu wil ik het verhaal nogmaals schrijven (in het Nederlands) en mijn broer gaat dan aan de slag met de illustraties.

Andere projecten
Ik zou nog meer projecten kunnen toevoegen aan deze lijst, maar als ik bovenstaande projecten allemaal kan afronden in 2022 ben ik dik tevreden. Het liefst zou ik ook nog aan deze projecten werken:

 • Nova. In 2021 begon ik met dit handgeschreven verhaal. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik het eerste notitieboek vorig jaar nog vol zou maken, maar dat is niet gelukt. Mijn doel voor 2022 is om iedere week minstens 30 minuten aan dit verhaal te besteden. Ik heb geen idee of ik het ooit uit zal brengen als boek, maar het is vooral een bijna dagelijkse oefening in het schrijven.
 • Bergen van chaos. Uiteindelijk heb ik in 2021 niets meer met dit project gedaan. Af en toe zeiden mijn broer en ik tegen elkaar: ‘Hier moeten we echt mee verder’. De eerste versie van het eerste boek is zelfs helemaal afgeschreven, hoewel daar behoorlijk veel in gewijzigd zal worden. Allereerst gaan we van één naar twee centrale karakters. Ik wil hier wel heel graag mee verder, maar afgelopen jaar had ik hier gewoon geen tijd voor. Hopelijk komt dat in 2022 wel goed.
 • De appelhof: Dit is de werktitel van een feelgood serie waar ik ongeveer een halfjaar geleden een idee voor kreeg. Vooralsnog heb ik zeven delen in mijn hoofd, elk met een ander karakter dat centraal staat. Ik zou het heel tof vinden om hier dit jaar wat meer aan te kunnen werken, maar het heeft niet de prioriteit van de ‘moet’ projecten.
 • Bijbels historisch verhaal: Ook hier wil ik graag mee verder, maar ik vind mijn andere projecten iets belangrijker. Voor dit verhaal zal ik veel research moeten doen, dus dat doe ik dan het liefst wanneer ik daar meer gelegenheid (lees: geld :-P) voor heb.
 • Samen! serie deel 5. Nu vraag je je misschien af: waarom staat deel 5 bij de potentiële projecten? Afgelopen maandag heb ik daar al iets over geschreven. Enerzijds wil ik dolgraag verder met de serie, ik vind het heerlijk om te schrijven over het lief en leed aan de Kastanjelaan, maar ik wil het niet te veel uitmelken, om het zo maar te zeggen. Dus ik kijk het nog even aan en als ik een goed idee krijg zal ik zeker een nieuw deel schrijven.
 • Standalone feelgood of roman. Hier heb ik wel meerdere ideeën voor liggen, maar het zijn zulke losse flodders dat ik me liever richt op de projecten waar ik wat concreets voor heb. Uiteindelijk is elk project wel als losse flodder begonnen, dus wie weet wat er met deze projecten gaat gebeuren.

Overig
Daarnaast hoop ik dit jaar iedere maand een kort verhaal te schrijven (en nu echt), ook hier komen vaak verrassende ideeën uit voort die wellicht volgend jaar op mijn projectenlijst zullen belanden. Ik hoop echt dat ik in 2022 een stuk meer zal kunnen schrijven dan in 2021. Gelukkig is mijn fysieke gezondheid er op dit moment beter aan toe dan een jaar geleden, dus ik heb goede hoop dat het me gaat lukken om er een fijn schrijfjaar van te maken. Net als vorig jaar zal ik ook dit jaar regelmatig een project uitlichten op een blog of in een video.

Welk project spreekt jou van deze lijst het meest aan?

Liefs,

Mirjam


Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Een nieuwe young-adult spreekt me wel het meest aan denk ik! Een prentenboek lijkt me ook wel leuk! Ik moet voor school ook samen met iemand een prentenboek maken, dat is ook wel leuk om te doen! Veel suc6 en ik ben benieuwd wat er allemaal gaat lukken!

  1. Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Ik heb echt wel weer zin om een standalone young adult te schrijven. Het is lang geleden dat ik er een helemaal achter elkaar schreef (want No fear ging in heel veel verschillende kleine stukjes), dus daar kijk ik zelf ook echt wel naar uit. Wat leuk dat jij ook een prentenboek moet maken met iemand voor school. Bewaar het idee vooral zou ik zeggen, wie weet wat je er later mee kunt 😉

 2. Veel interessante projekten, een “seven sisters by Mirjam” kan leuk worden. Ben benieuwd, En een prentenboek samen met je broer… Super. Laat je bij het plannen niet te veel beinvloeden door J. want uiteindelijk heb jij al heel veel geb¨publiceerd, en voor iedereen werkt het anders. De een moet een beetje te veel druk hebben om creatief te kunnen zijn, De ander juist niet. Niet dat je aan het einde nog je inspiratie en creativiteit verliest. (dan zou je niet de eerste schrijfster zijn en ook niet de eerste vrouw, die dat overkomt)
  Waar ik benieuwd naar ben is: hoe doe jij dat met de ideeën die je hebt. Schrijf jij een korte “schets” op in een boekje, eventueel met een verhaallijn en een paar personagekenmerken? Of houd je dat gewoon in je hoofd? Daar zou ik graag meer over weten. Bij mij blijft het vaak in mijn hoofd spoken tot ik het vergeet…. Succes met al je schrijfwerk!

  1. Haha, ja … dat zou wel leuk zijn als het Appelhof-project net zo bekend wordt als de zeven zussen. Nu ja, zelfs al zou het maar één tiende van die bekendheid zijn, dat zou al heel gaaf zijn. Maar goed, eerst maar schrijven. En ik laat me inderdaad niet te veel beïnvloeden door J. hoor, maar ik snap zijn punt ook wel. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat ik burn-out raak van de vele schrijfprojecten die liggen te wachten. Maar een beetje druk om te schrijven heb ik wel nodig hoor. Ik schrijf inderdaad meestal een korte schets in een boekje. Ik heb voor elk project een apart boekje, maar ik heb ook een schriftje waarin ik een heel korte samenvatting van de verhaallijn plus inderdaad wat personagekenmerken (als ik die al heb) van alle lopende projecten heb staan. Op die manier is de kans het kleinst dat ik het vergeet. Dankjewel voor je succeswens! Jij ook veel succes met schrijven het komende jaar!

 3. Wat een hoop, maar wel hele leuke projecten! Mooi om dat eens allemaal zo op een rijtje te zetten, ik heb ook veel projecten en ideeën sommige wel concreet opgeschreven, vele ook niet, die zitten alleen in mijn hoofd nog. Bedankt voor het idee om het uit mijn hoofd ook op papier te zetten! 🙂

  1. Graag gedaan 😉 Het zijn inderdaad wat veel projecten en ik vraag me ook wel af of ik er allemaal aan toe ga komen. Maar ik denk altijd maar: beter te veel ideeën dan helemaal niks! Succes dit jaar met al je projecten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.