Schrijfpraat #56 Hoeveel verdient een schrijver? – vervolg

Het is al bijna twee jaar geleden dat ik het eerste berichtje schreef dat de clickbait titel: Hoeveel verdient een schrijver? kreeg. Het bericht is nog steeds een van de meest bekeken blogs op mijn website, wat maar weer laat zien hoe nieuwsgierig mensen hiernaar zijn. Ook de video die ik vorig jaar maakte leverde een heleboel views op. Hoe zit het nu? Kan ik inmiddels leven mijn schrijfwerk?

Hoeveel verdient een schrijver?
Eigenlijk is er ten opzichte van het artikel twee jaar geleden niet zo heel veel veranderd. Nog steeds krijg ik 8% royalties per verkocht boek (al zie ik dat ik dat percentage niet specifiek heb genoemd in het blogbericht, wel in de video), maar het verschil is natuurlijk wel dat ik inmiddels acht (bijna negen!) boeken heb gepubliceerd en zeker No fear heeft het heel goed gedaan in 2021. M’n uurloon per boek is weer wat hoger en ik mag absoluut niet klagen over de royalties van 2021. Hoeveel boeken er precies verkocht zijn in 2021 vertel ik je in mijn logboek van maart 2022, dus neem 4 april zeker een kijkje.

De boekenverkoop van 2021 zie ik ook echt als een cadeautje en een aanwijzing dat schrijven is wat ik moet doen, hier ligt mijn roeping (voor het geval ik dat nog niet wist). Maar kan ik ervan leven? Helaas… dat zit er (nog) niet in.

Extra inkomsten
In het blogbericht twee jaar geleden telde ik mijn salaris bij het LCJ niet mee als extra inkomsten, dat was gewoon mijn baan. Op dit moment werk ik nog twee weken bij het IKC (wat vroeger het LCJ was) en daarna ben ik alleen nog maar in dienst van De Wedloop. Ik werk minder uren en uiteraard merk ik dat in mijn salaris. Ik zie zelf mijn inkomen als een manier om mijn schrijfcarrière een steviger fundament te bieden. Dankzij mijn salaris van De Wedloop kan ik mijn vaste lasten betalen (en als ik zuinig doe ook nog wat sparen) en ondertussen werken aan diverse schrijfprojecten. Maar daarnaast zou ik ook andere inkomsten kunnen opbouwen…

Affilate links en advertenties
… bijvoorbeeld door affiliate links toe te voegen op mijn website. Ooit beloofde ik nog een bericht te schrijven waarom ik dit niet doe. Wellicht is nu ik in de lokale boekhandel werk nog duidelijker waarom ik dat niet doe. Ik wil absoluut niemand iets verwijten, maar ik vind het bij sommige blogs een beetje storend dat de eigenaren hiervan mensen oproepen om zoveel mogelijk lokaal te kopen, maar ondertussen wel een affiliate link met de winkel van dat blauwe mannetje hebben.

Ik zou ook advertenties op mijn blog kunnen plaatsen, om de kosten daarvan enigszins te dekken (ik betaal elk jaar voor hosting en beveiliging), maar dat vertik ik ook. Mijn blog is bedoeld als plek waar je meer over mijn schrijfwerk kunt lezen en wekelijks een vervolgverhaal, het is nooit bedoeld als plek om geld mee te verdienen.

Soms zie ik ook wel blogberichten met samenwerkingen voorbij komen. Er zijn bloggers die dit op een heel leuke manier verwerken in hun berichten (vooral Romy van Vaker Vrolijk is hier een ster in), maar ik denk dat het niets voor mij is. Ik zou niet goed tegen de druk kunnen en mezelf constant afvragen of ik het wel goed doe.

Eigen bedrijf
Het is wel de bedoeling dat ik in juli of augustus mijn eigen bedrijf ga oprichten, maar ook hier wil ik graag de touwtjes stevig in handen houden en zelf bepalen welke klussen ik aanneem en welke niet. Dan verdien ik maar wat minder, er zijn simpelweg te veel verhalen die ik nog wil schrijven en die vrijheid om veel te schrijven wil ik nooit meer kwijt.

Booktube
Een tijdje heb ik ook gedacht inkomsten op te bouwen met mijn Engelse YouTube kanaal en dat is iets wat nog wel op de reserveplank ligt. Het aantal abonnees is inmiddels gestagneerd, maar ik heb ook al een tijdje geen video’s meer geplaatst. In april of mei hoop ik dit wel weer op te pakken en misschien kan ik hier ook nog een leuk zakcentje aan verdienen, maar ik heb het inmiddels een beetje losgelaten en zie wel wat er gaat gebeuren.

Tot slot
Leven van schrijfwerk is moeilijk en voor weinig mensen weggelegd. Aan de andere kant geloof ik er ook stellig in dat je leefstijl er toe doet. De komende maanden (misschien jaren) heb ik minder geld te besteden, maar als ik nadenk over mijn uitgavenpatroon van de afgelopen maanden kan dat best een tandje minder. Mijn kledingkast puilt uit, ik heb knutselspullen in overvloed en net een nieuwe laptop (nu ja, die van het LCJ overgenomen), telefoon (idem dito, maar die is nog maar 1 jaar oud) en beeldscherm (ook LCJ) aangeschaft. Mijn boekenkast staat vol en anders is daar altijd nog de bibliotheek. Uiteraard zal ik af en toe mijn baas sponsoren en een boek (met personeelskorting) kopen, maar niet zo vaak als eerst, dat was toch al de bedoeling. En ik hoop natuurlijk dit jaar eindelijk die bestseller te schrijven waar ik mijn leven lang al van droom…

Praat jij makkelijk met mensen over geld?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Ja en nee. Alleen als het informatief is en niet om te “vergelijken”. Mensen die vaak over geld praten willen of tonen hoeveel ze hebben (geld = status) of juist hoe weinig ze hebben. Belangrijk is dat je doet wat je graag doet, bewust leeft (weet wat wat kost etc.) en betaalt krijgt voor wat je “waard” bent. Maar fijn dat No Fear goed loopt. Eens kun je leven van schrijven….

    1. Herkenbaar, alleen ‘informatief’ vind ik het goed om over geld te praten en zou ik graag willen dat het wat meer uit de taboesfeer komt. Dat we gewoon eerlijk vertellen over onze (eventuele) struggles en hoe je bepaalde dingen slim aanpakt. Dank je wel voor je reactie 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.