Schrijfpraat #59 Vijf redenen om schrijven en journalen te combineren

Al jaren schrijf ik in een dagboek, al meer dan 30 notitieboekjes zijn gevuld met ‘De kronieken van Mirjam Schippers’. De ene dag schrijf ik vier kantjes vol (da’s al lang geleden) en de andere dag een half kantje (meestal) en ik moet zeggen dat ik de afgelopen maanden niet heel trouw ben geweest. Toch blijf ik het volhouden, want het is zo leuk voor later. Tegenwoordig heb ik ook een soort dagboek bij m’n schrijfwerk. Waarom? Daarover vertel ik je in dit bericht meer.

M’n schrijfjournal is niet hetzelfde als mijn dagboek. Ik heb er een ander schriftje voor en ik hoef er ook niet iedere dag in te schrijven. Maar af en toe laat ik lekker mijn gedachten gaan over mijn schrijfwerk. Het begon als een soort experiment, maar ik heb de afgelopen maand gemerkt dat het heel handig is. Hieronder vertel ik je puntsgewijs waarvoor dan:

 • Ik vind het echt heerlijk dat ik nu veel meer tijd voor schrijfwerk heb, maar soms heb ik een zetje nodig om in de flow te komen. Dan pak ik m’n schriftje en ga in verhaalvorm mezelf vertellen wat ik vandaag wil doen. Uiteraard heb ik een to-do lijst en die is ook echt onmisbaar, maar het voor mezelf opschrijven helpt om te gaan schrijven.
 • Het gebeurt regelmatig dat ik allerlei twijfels krijg over het verhaal waar ik aan werk. Is het wel goed genoeg? Gaat iemand dit ooit lezen? Door in mijn journal te schrijven, schrijf ik de twijfels van me af en kan ik me daarna weer focussen op het schrijfwerk.
 • In m’n journal kan ik eerlijk zijn naar mezelf. Ik kan mezelf een schop onder m’n kont geven (Ga nou eindelijk eens aan het werk joh!) en mezelf eraan herinneren waarom ik dit ook alweer doe.
 • Ook lees ik mijn schrijfproces erin terug. Begin april schreef ik bijvoorbeeld dat ik heel veel zin had om te werken aan Project De stad, maar de eerste schrijfdag ging het voor geen meter. Ik kreeg het voor elkaar om 4.000 woorden te schrijven, maar het kostte me echt veel moeite. Hoe meer ik echter aan dit project werkte, hoe vlotter het ging en dat lees ik ook terug in mijn journal. Hopelijk kan het me bij een volgend project herinneren aan het feit dat het altijd lastig is om erin te komen en als ik bij het beruchte middenstuk aankom (het stuk van je verhaal waar je de meeste twijfels krijgt) gewoon vol te houden.
 • Tot slot ontdek ik door het journalen waar mijn pijnpunten zitten. Ik schrijf op waarom ik me niet kan focussen, of denk dat ik me niet kan focussen. Door dat helder te hebben voor mezelf, kan ik afleidingen wegnemen of erkennen dat ze er zijn, maar me er niet door laten beïnvloeden. Tenslotte heb ik pas in het boek Redeeming your time gelezen dat focus ook echt iets is dat getraind moet worden. Eigenlijk werkt het als een soort spier. Overwinningen op dit gebied schrijf ik uiteraard ook op in m’n journal, zo kan ik altijd teruglezen hoe ik dat gedaan heb en is dat (hopelijk) een aanmoediging voor in de toekomst.

Gebruik jij ook ergens een journal voor?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

10 Comments

 1. Leuk dit te lezen. Ik heb geen echt dagboek. Ben er in mijn jonge jaren een paar keer aan begonnen, maar heb er de dicipline niet voor. Dus nee. Wel schrijf ik sinds een paar jaar dagelijkse gedachten, overwegingen etc op, ongeveer zoiets als jij bedoeld, maar minder doelgericht. Dus dat gaat nu veranderen. Mijn journal gaat nu reflexie en voornemens mbt tot werk zijn. Goed idee. Nu maar hopen dat ik er veel van leer….. Dat was toch het doel?

  1. Haha, ja dat is zeker het doel. En wat reflectieve momenten in het jaar is ook helemaal niets mis mee hoor. Het hoeft ook niet allemaal een doel te hebben. Veel plezier met dit oppakken.

 2. Gaaf om te lezen hoe journalen over je schrijven werkt! Zelf journal ik veel over wat me bezighoudt en waar ik tegen aan loop. De laatste jaren verwerf ik die stukken meer en meer in geschreven gebeden. Na afloop heb ik dan ook weer een stil luister moment. Heel mooi wat Didot dat proces ontstaat ?

  1. Supermooi wat je schrijft. En ik schrijf ook regelmatig gebeden op en verf er omheen (door jou geïnspireerd). Ik heb zo veel verschillende dagboeken/journals, voor zo’n beetje elk onderdeel van m’n leven wel iets. Maar het is inderdaad heel mooi om te zien wat er ontstaat als je regelmatig je hoofd even leegmaakt op papier.

 3. Heel leuk om te lezen hoe jij schrijven en journalen combineert en hoe het jou bij het schrijven helpt. Ik heb ook heel veel verschillende journals/notitieboeken voor van alles wel eentje, zo fijn om dingen neer te pennen en ze later nog eens terug te lezen. Zeker als het stukjes, teksten of quotes zijn die je op een later moment, op wat voor manier dan ook, weer kunnen helpen.

  1. Superleuk om te horen dat ik niet de enige ben die voor van alles wel weer een ander notitieboekje heeft. Ik probeer er wel enige logica in aan te brengen, zodat ik niet het verkeerde notitieboekje pak. Maar heerlijk om zoiets terug te lezen, geeft vaak weer inspiratie!

 4. Dacht dat ik al een reactie had geplaatst onder dit bericht, maar blijkbaar niet… 🙂 Heel leuk om te lezen dit! Ik heb een dagboek, heb er tot nu toe 3 volgemaakt, maar in deze heb ik al 4 maanden niet geschreven. Echt, ik heb echt hele goede voornemens maar het lukt niet echt! En eigenlijk vind ik journaling wat leuker. Je doet gewoon net wat meer dan schrijven en het is wel weer anders dan een bullet journal, wat ik wel vaak doe. Ik ga binnenkort ook aan een journal beginnen, maar twijfel nog in wat voor boekje. Ik zou zelf heel graag een leuchtturm 1917 willen, alleen ik twijfel nog een beetje vanwege de prijs 😉 Heb jij er goede ervaringen mee? 😉

  1. Supertof dat je al drie dagboeken hebt volgemaakt! Het is best leuk om weer op te pakken, maar misschien werkt journaling inderdaad beter, als je het wat gerichter doet. Voor m’n journaling bij het schrijven gebruik ik schriftjes van de HEMA (met lijntjes). Ik heb nu heel fijne gelpennen die daarin kunnen. Als bullet journal en soortgelijke boekjes gebruik ik wel een Leuchtturm 1917, maar ik kan me heel goed voorstellen dat de prijs je tegenhoudt. Het is best een flink bedrag voor een leeg notitieboek (met puntjes). Maar als je schema’s enzo erin maakt is het wel weer heel handig. Er zijn best vaak acties met deze notitieboekjes, dus misschien moet je daar eventjes naar kijken/op letten. Maar notitieboekjes van de HEMA werken dus ook.

 5. Wauw ik vind dit echt een goed idee! Ik bedenk vaak van te voren hoe ik een hoofdstuk wil laten verlopen dus dan is dit heel handig!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.