Schrijfpraat #9 Hoe ontwikkel je een eigen schrijfstijl?

Regelmatig krijg ik het te horen: “Jouw schrijfstijl is zo leuk. De boeken lezen zo makkelijk/lekker/heerlijk weg.” Soms wordt dit gevolgd door de vraag: “Hoe doe je dat toch?” Vandaag ga ik dieper op die vraag in en doe een poging ‘m te beantwoorden. Ook geef ik wat tips voor het ontwikkelen van je eigen schrijfstijl.

Heel eerlijk, mijn eerste gedachte als ik die vraag ik krijg is altijd: ‘Ik doe ook gewoon maar wat’. Maar hé, daar heb je niet zoveel aan, dus hier is een lijstje met handvatten die mij in ieder geval helpen:

  • Schrijf veel! Op die manier train je jezelf in een eigen schrijfstijl. Het maakt niet uit waarover je schrijft, als je maar probeert om iedere dag te schrijven. Writing prompts kunnen je daarbij helpen.
  • Je omgeving heeft invloed op je schrijfstijl. Dit heb ik geleerd van Nathalie Goldberg, auteur van het boekje Schrijven vanuit je hart. Ik had hier zelf nog niet over nagedacht, maar toen ik het las ging er wel een lampje branden. De manier van praten in je omgeving, neem je onbewust over. Het ritme en bepaalde woorden die kenmerkend zijn voor de plaats/familie waarin je opgroeit. Maar ja, je kunt natuurlijk niet de plek kiezen waar je opgroeit. Wat ik hiermee wil zeggen is eigenlijk vooral dat iedereen een uniek verhaal in zich heeft en dus ook een unieke schrijfstijl kan ontwikkelen.
  • Schrijf over jouw interesses. Stukken tekst over dingen die je niet interesseren komen vaak als stroop uit je vingers. Ik heb bijvoorbeeld een keer een tekst geschreven voor een tekstbureau, om te kijken of dat wat voor mij was. Het duurde 2 uur voordat ik het ding af had en ik kreeg er maar liefst €6,- voor. Het was voor mij al snel duidelijk dat tekstschrijven voor bedrijven etc. niet mijn roeping is 😉
  • Lees veel! En nee, je hoeft niet bang te zijn dat andere schrijvers je beïnvloeden. Want jij vertelt het verhaal op jouw unieke manier. Maar door veel te lezen kan je wel ontdekken wat voor jou werkt. Wat vind jij een fijne schrijfstijl en waarom? Natuurlijk hoef je echt niet elk boek te analyseren (doe ik ook niet), maar je kunt wel van andere auteurs leren!
  • Schrijf vanuit je hart. Zorg dat wat je schrijft oprecht is, geen manier om snel geld te verdienen of beroemd te worden. Maar schrijf omdat je niet anders kan.
  • Mijn laatste tip is degene die ik zelf het meest gebruik: schrijf voor jezelf. Dit sluit natuurlijk ook aan bij de tip hierboven, maar ik bedoel hiermee vooral dat je zelf moet kunnen genieten van het verhaal dat je hebt geschreven. Lees je na een paar dagen een stuk verhaal terug en vind je het niet leuk om te lezen? Dan vindt een lezer dat ook niet!

Tot slot
Denk niet te lang of te krampachtig na over je schrijfstijl. Het is iets waar je (volgens mij) niet heel veel grip op hebt. Natuurlijk zijn er wel trucjes (zoals het aanpassen van storende woordherhalingen, zorgen dat je altijd in de juiste tijd of het juiste perspectief schrijft), maar dat zijn vooral technische details van het schrijven die je in de loop van de tijd wel leert. Als je maar veel schrijft. Op het moment dat je je bij elke scène die je schrijft jezelf afvraagt: ‘Is dit eigenlijk wel mijn/een goede schrijfstijl?’ dan komt dat jouw stijl niet ten goede.

Wat vindt jij een fijne schrijfstijl?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Super tips. Bedankt. Ik ga er eens voor zitten en mee bezig. Vooral dat “schrijf veel”, daar schort het nogal aan. En ja, je omgeving maakt ook uit. Succes met je boek en blog.

  2. Fijne tips! Ik denk dat deze tips vooral op het schrijven van fictie zijn bedoelt maar ook voor non-fictie/het schrijven van commerciële teksten speelt schrijfstijl ook best wel mee! Soms moet je heel erg afwijken van je eigen schrijfstijl maar ik ben heel blij met mijn huidige opdracht want daar mag ik schrijven zoals ik zelf wil en dat maakt het schrijven extra fijn! Ik hou van een hele vlotte schrijfstijl waarvan je kan merken dat iemand er verstand van heeft (dus heeft geschreven vanuit zijn eigen ervaringen/omgeving)!

    1. Inderdaad, schrijfstijl speelt ook mee in commerciële teksten en ik denk dat mijn tips daar ook wel bruikbaar voor zijn (hoop ik tenminste). En ik hou van dezelfde stijl als jij 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: