Schrijfpraat #6 Hoe ziet de ideale werkplek eruit?

Een voorbeeld dat ik regelmatig aanhaal is dat romantische beeld van een schrijver op een stoffig zolderkamertje. Ik vind dit vaak geen realistisch beeld geven van het schrijversbestaan, maar het is wél wat mensen in hun hoofd hebben zitten als ze aan een schrijver of auteur denken. Maar als dat niet het realistische beeld van de werkplek is, hoe ziet de ideale werkplek er dan wel uit?

Richtlijnen
De ideale werkplek is natuurlijk iets persoonlijks. Wat voor de een werkt, is voor de ander een ramp. Toch wil ik je wel een paar richtlijnen meegeven.

 • De essentials moeten aanwezig zijn. Schrijf je met pen en papier? Zorg dat er een notitieboek en pen is en een goed oppervlak om te schrijven. Werk je liever op een laptop, zorg dat die er is. Houd wel een beetje rekening met arbo-wetten, ook al ben je eigen baas (vijf of zes dagen op de bank met een laptop werken is heel slecht voor je nek, schouders en rug!).
 • Zorg voor een opgeruimde omgeving. Rommel werkt vaak contra-productief. Je kunt je slecht concentreren op wat je moet schrijven. Bovendien kom je, als het rommelig is, sneller in de verleiding om de rommel op te ruimen, in plaats van daadwerkelijk te schrijven (trek je dus niets aan van de foto bij deze post, haha).
 • Werk niet op je slaapkamer! Het is heel verleidelijk om je (schrijf)werkzaamheden in je pyjama, terwijl je lekker op je bed zit te doen. Of misschien gewoon aan een bureau op je slaapkamer. Maar het is helemaal niet zo goed voor je. Het wordt op die manier lastiger om in slaap te komen, om dat je hoofd de kamer associeert met werk, in plaats van een plek waar je tot rust kan komen.

Ander uitzicht
Het voordeel aan schrijven is dat je het eigenlijk overal wel kunt doen (behalve dus op je slaapkamer). Aan de keukentafel, in een officieel kantoor, in een hoekje op de bank of in dat ene leuke cafeetje. Het is echt belangrijk om af en toe een ander uitzicht te hebben. Op die manier kan je met frisse ogen kijken naar je eigen werk. Ik hoop hier in een latere blogpost nog wat meer over te vertellen.

Persoonlijk
Zoals altijd ook een persoonlijk stukje. Wat is mijn ideale werkplek? Het grootste gedeelte van de tijd de heerlijke zolderkamer (ja, toch wel) bij m’n ouders. Stoffig is-tie niet, omdat ik ‘m iedere week schoonmaak. Maar omdat ik voor het LCJ ook veel thuiswerk, ben ik het uitzicht op vrijdag ook weleens zat. Dan ga ik naar een andere plek om te schrijven.

Ook houd ik me niet altijd aan de richtlijnen die ik hierboven noem. Met name het puntje ‘rommel’ is erg lastig. Als ik begin met schrijven is het allemaal nog wel overzichtelijk, maar als ik dan een of twee dagen achter elkaar geschreven heb is het echt een rommel. Gelukkig vind ik schrijven meestal leuker dan opruimen, dat scheelt dan weer.

Mijn ultieme flexwerkplek is wel het grote huis in Woking, waar ik een paar weken per jaar naartoe ga. Even ertussenuit in een andere omgeving doet wonderen voor mijn creativiteit, maar ik ben ook op ontdekkingstocht om meer plekjes te ontdekken waar ik goed kan schrijven. Zoals ik al zei, wil ik hier in een andere blogpost meer over vertellen, zeker omdat dit echt nog een zoektocht is voor mij. Maar daar ga ik je zeker in meenemen!

Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Het ligt er maar het aan wat je rommel vind natuurlijk. Ik kan echt niet tegen een super leeg en net bureau, vreselijk. Vaak is mijn bureau gewoon netjes als ik begin, maar binnen no time staan er meerdere glazen, ligt er papier, een opengeslagen agenda, een to do list etc. Als het te netjes is word ik gillend gek, hehe.
  (Wel probeer ik na afloop alles op te ruimen zodat je de dag daarna ‘leeg’ kan beginnen. Ik werk niet als schrijfster hoor, maar in een callcenter met flexplekken. En thuis achter mijn bureau knutsel/schrijf ik en dan gebeurd hetzelfde.)

  1. Haha, dat is ook herkenbaar! Te steriel en te netjes maakt mij ook gek. Maar beginnen met een opgeruimd bureau scheelt toch wel 😉

 2. Ik heb de laatste jaren heel wat verschillende werkplekken gehad op verschillende locaties. Maar de meeste tijd heb ik aan mijn bureau in mijn slaapkamer doorgebracht. Inderdaad niet de meest ideale plek want op een gegeven moment is je slaapkamer niet echt meer een plek waar je fijn kan ontspannen. En een opgeruimd plekje vind ik heel erg fijn! Ik zorg altijd dat aan het einde van de dag mijn kamer en zeker mijn bureau is opgeruimd. Dat wordt toch ook echt wat lekkerder wakker!

  1. Een slaapkamer is inderdaad niet ideaal, maar als het niet anders kan, moet je wel hè? En een opgeruimd plekje is zeker fijn! Ik probeer eigenlijk ook wel ’s avonds m’n werkkamer op te ruimen, maar soms heb ik echt geen zin meer 😉

 3. Als ik aan het schrijven ben, wil ik omgeven zijn door de spulletjes die mij ook inspireren. Ik heb een schrijfkamertje die ik helemaal zelf heb ingericht. Vroeger schreef ik ook regelmatig in een cafe, dat vond ik ook altijd inspirerend. Binnenkort maar weer eens doen 🙂

  1. Ja, dat heb ik ook, dat ik spulletjes erbij wil hebben die me positieve schrijfenergie geven. En ook ik wil binnenkort weer eens op uit gaan om te schrijven (maar ja, nu alles dicht zit, wordt dat lastig).

 4. Fijne tips! Mijn schrijfplek is voornamelijk bij mijn computer. Daar liggen ook allerlei notitieboekjes, blocnotes en 101 pennen. 🙂
  Goeie om niet te schrijven in je slaapkamer. Dat doe ik soms namelijk wel, omdat mij dan ineens iets te binnen schiet, maar zorgt er wel altijd weer voor dat ik er erg wakker van word…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: