Ik lees #17 Vijf lessen die ik leerde van het boek Duur huis, nooit thuis

Vorige week vertelde ik al dat ik een bericht zou schrijven over het non-fictie boek Duur huis, nooit thuis van Renée Lamboo. Als je me vorig jaar had verteld dat ik een boek over financiën zou lezen én daarvan zou genieten, zou ik je vierkant uitgelachen hebben. Ik heb (hopelijk kan ik nu al voorzichtig had zeggen) een enorm gat in mijn hand en heb altijd geroepen dat ik geld maar niets vond. Maar het bleek een verrassend leuk boek te zijn, dus deel ik vandaag vijf lessen die ik eruit haalde!

Specificaties: Non-fictie (financiën) // Uitgeverij Haystack // 176 blz’s // Nederlands // 2018

Begin januari ontdekte ik de blog van Renée (echt, de naam van haar blog is geniaal, klik op het linkje en je snapt wat ik bedoel). Ik werd verliefd op Excel en het idee van financiële onafhankelijkheid. Dus wilde ik het boek dat Renée geschreven had ook graag lezen. Met mijn Kobo plus abonnement ging dat heel makkelijk, hoewel ik het boek ook echt graag in de kast wil hebben. Volgens mij blader je er dan veel makkelijker nog even door. Hierbij een paar belangrijke lessen:

 • We kopen te veel spullen om indruk te maken op andere mensen. Twee jaar geleden knipte ik al een quote uit de Flow “Te veel mensen geven geld uit dat ze niet hebben om dingen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet mogen,” en plakte deze in mijn bullet journal. Geholpen heeft het niet, want ik denk dat ik de afgelopen 2 jaar heel veel spulletjes heb gekocht die ik niet echt nodig had, maar voor de ‘heb’ kocht.
 • We hebben geld veel te veel invloed gegeven. We laten ons gevangen nemen door geld, jagen onze dromen niet na omdat we gevangen zitten in onze financiële lasten. Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit voor mij (nog) niet echt van toepassing is, ik woon nog bij mijn ouders en mijn vaste lasten zijn laag. Toch lukt(e) het me maar niet om te sparen…
 • Om een bepaalde levensstijl te kunnen (be)houden breng je financiële offers, als je keuzes in je levensstijl maakt, kan je soms meer sparen dan eerst. Bijvoorbeeld minder vlees eten, de auto vaker laten staan, niet vaak uit eten gaan. Hierdoor ben ik kritisch naar mijn eigen levensstijl gaan kijken. Echt woeste uitspattingen heb ik bijna nooit, maar ik ben wel echt van de impulsaankopen, waardoor ik vaak veel meer geld uitgeef dan ik in eerste instantie in de gaten heb. Ik probeer nu geen online bestellingen meer te doen, maar als ik iets nodig heb, het eerst in de winkel te proberen. Dat scheelt al heel veel, want hoe meer moeite je moet doen om iets te kopen, hoe sneller je zoiets hebt van ‘laat maar’.

Geld mag best rollen, maar laat het wel rollen in de richting die je gelukkig maakt // Renée Lamboo

 • Tijd is het nieuwe geld. “Het is niet het geld op je bankrekening dat je gelukkig maakt, het is de vrijheid van vrije tijd die je daarmee kunt kopen.” Bijna 2 jaar geleden (morgen is het precies 2 jaar terug) kreeg ik te horen dat mijn vaste contract niet verlengd werd. Ik had flink wat geld gespaard, zodat ik een tijdje rustig aan kon doen en niet per direct een nieuwe baan hoefde te hebben (toen kon ik het dus wel, omdat ik een duidelijk doel had). Ik heb echt genoten van die vrijheid en de rust om een nieuwe baan te zoeken. Dat geld op jouw bankrekening (hoewel sparen in een tijd van geen of zelfs negatieve rente zinloos lijkt) geeft vrijheid, vrije tijd.
 • Fouten maken mag. Sparen is niet altijd makkelijk, soms val je terug in je oude patroon. Dat geeft niet en “je moet vooral niet het gevoel hebben dat je leven op rantsoen staat.”

Voor mijn gevoel doe ik echt helemaal niet recht aan de boodschap van het boekje van Renée, dus mijn advies is: ga het zelf lezen en ontdek zelf waarom ik dit zo’n tof boek vind.

Heb jij een gat in je hand, of ben je juist een spaarder?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Beides. Als het om boeken gaat heb ik een gat in mijn hand, bij alle andere uitgaven ben ik zeer terughoudend. Kleding, elekronica etc, koop ik alleen als ik het echt nodig heb, en dan nog als ik echt overtuigd ben, dat het me bevalt. Anders is het verspilling. Geld op de bank geeft vrijheid, ja, maar heeft niet meer de zelfde betekenis als vroeger, toen spaarde je voor alles, nu kun je het gewoon kopen, eventueel op crediet. Jammer.

  Overigens dat boek ljkt me interessant.

  Overigens jn de intro must een letter, denk ik, en daardoor is er een zin onlogisch. Veel s

  1. Dat is wel herkenbaar, ik heb/had met name voor boeken, knutselspullen en notitieboekjes een gat in m’n hand. Maar dat kan ook behoorlijk oplopen 😉 Het boek is zeker heel interessant!

 2. Mooie lessen! Ik denk ook dat we geld veel te belangrijk gemaakt hebben in onze levens. De invloed ervan is veel te groot en geeft gemakkelijk een gevoel van gevangen te zitten.
  Bedankt voor de tip van de blog van Renée!

 3. Super interessant om te lezen! ik ga het boek op mijn lijstje zetten om te lezen want ik kan denk ik nog best wel veel leren als het gaat over geld uitgeven! Ik denk dat ik op heel wat dingen best kan besparen dus ga me daar binnenkort eens in verdiepen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: