Schrijfpraat #1 Schrijven doe je samen

Nadat ik twee jaar lang op zaterdag regelmatig een schrijftip heb gedeeld, ga ik het nu anders aanpakken. Schrijftips worden schrijfpraatjes, waarmee ik deze categorie iets breder maak. In deze posts vertel ik je iets over een bepaald aspect van schrijven, vertel hoe het er bij mij in de praktijk aan toe gaat, maar probeer ook tips te blijven geven. Hopelijk gaan dit veel mooie berichten worden!

Theorie
Schrijven wordt vaak gezien als een eenzame bezigheid. Misschien is dat ook wel het romantische beeld dat wij, onbewust hebben gecreeërd. Van mensen die op een stoffig zolderkamertje de ene bestseller na de ander produceren. Newsflash: zo werkt het dus niet. Schrijven is iets dat je samen doet.

Tot dat inzicht ben ik natuurlijk niet helemaal zelfstandig gekomen. Mij is altijd geleerd dat je moet eren wie eer toekomt en dat is Natalie Goldberg, de auteur van Schrijven vanuit je hart. Iedere keer ontdek ik weer nieuwe inzichten in het boekje en de komende tijd deel ik regelmatig een les die ik hieruit, hetzij direct of indirect, geleerd heb.

Volgens Natalie zijn we vaak bang dat we niet onze eigen stijl ontwikkelen, als we te veel werk van andere schrijvers lezen, of te veel met andere schrijvers samenwerken. Die angst is veelal ongegrond en zorgt ervoor dat schrijven een eenzame bezigheid wordt. Haar advies is dan ook om een schrijfclubje te beginnen, of ervoor zorgen dat je in ieder geval regelmatig met andere mensen over schrijven te praat. Dat advies onderschrijf ik van harte!

Praktijk
Toen mijn eerste boek verscheen kende ik maar liefst nul schrijvers persoonlijk. Echt nul. Ergens was ik best trots op mezelf, dat ik dit in m’n eentje had gefikst. Ik had geen kruiwagens gebruikt om een uitgever te vinden en, op de hulp van één proeflezer na, helemaal zelf gezorgd voor de beste eerste versie van het verhaal. Maar aan de andere kant was het echt eenzaam. Ik kon mijn succes met niemand delen. Natuurlijk waren mijn vrienden en familieleden blij en trots, maar hoe het voelt om je eigen boek in handen te hebben, dat snapte niemand die ik kende.

Gelukkig heb ik, door de jaren heen, meerdere (al dan niet gepubliceerde) schrijvers leren kennen en ook regelmatig bloggen zorgt voor contact met gelijkgestemden.

Toch vind ik het ook wel eng. Ik weet nog dat ik in februari afgelopen jaar een studiedag voor schrijvers had en het maar wat spannend vond om mijn ideeën te delen met al die superbekende schrijvers (echt, er waren auteurs bij waarvan ik vroeger als kind boeken verslonden heb). Het idee zij zijn goed en ik ben slecht speelde wel in mijn hoofd. Maar ook hier heeft Natalie een antwoord op. Als schrijvers moeten we elkaar ondersteunen, want we hebben allemaal ons eigen verhaal te vertellen!

Toekomst
Een middag samen met iemand in een koffietentje (of waar dan ook) schrijven heb ik nog niet echt gedaan. Een schrijfdate met Anna Laura in november 2018 kwam denk ik nog het dichtst in de buurt hiervan. Een van mijn goede voornemens voor 2020 is om het toch vaker te doen, want schrijven doe je samen.

Dus … heb je zin om een keertje samen een middagje te schrijven, koffie te drinken met een (glutenvrij) gebakje, stuur gerust een berichtje en dan zien we wat ervan komt 😉

Schrijf jij graag samen met iemand, of zit je toch liever eenzaam op een zolderkamertje?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Samen schrijven vind ik ook altijd heel fijn! Het is fijn om samen met iemand te brainstormen over bijv onderwerpen en dan weet je direct of je idee leuk is. Ik kijk er ook echt uit naar uit om weer samen met jou te brainstormen!

  1. Yay! Ik heb er echt heel erg veel zin in! En het duurt helemaal niet zo gek lang voordat we elkaar weer zien. Of in februari, of in maart 🙂

 2. Wat een leuk idee om van je schrijftips schrijfpraatjes te maken!
  En het boek van Natalie Goldberg ligt hier al een hele tijd klaar om gelezen te worden… Bedankt voor de reminder!
  Helemaal waar, dat je het best in je eentje kunt doen allemaal, schrijven en uitgeven, maar dat dat erg eenzaam is. Heel belangrijk en gezellig om samen met iemand te schrijven zo nu en doen. En fijn om even te sparren met iemand die weet wat bijvoorbeeld plotten en antagonist betekent. 😉
  Het is er bij mij een beetje bij ingeschoten om met andere schrijvers af te spreken en te schrijven het afgelopen jaar, daarvoor deed ik dat vrij regelmatig. Lijkt mij leuk om dat weer te doen dit jaar.

  1. Tof dat je het een leuk idee vind. Ik ben er zelf ook erg enthousiast over, dus dan is het mooi om te merken dat het aanslaat.
   Schrijven vanuit je hart is een echte aanrader. Ik lees er heel langzaam doorheen, ben al bijna een halfjaar bezig ofzo. Maar ik krijg er iedere keer zoveel leuke ideeën van, ook voor blogberichten en m’n eigen schrijfritme.
   En wie weet, zien we elkaar dit jaar wel een keertje 😉

 3. Leuk artikel! Ik ga dat boek denk ik toch eens bestellen 🙂

  Ik vind het aan de ene kant juist wel heerlijk om mijn eigen verhalen eenzaam en in m’n eigen bubbel te schrijven, maar ik vind het ook hartstikke leuk om allemaal schrijftips en frustraties gewoon eens met andere schrijvers te delen. Het is zo leuk nu ik allemaal via mijn blog en socials andere schrijvers ken!

  Dat meer afspreken met schrijvers is ook een van mijn doelen! Het lijkt me hartstikke leuk om eens samen met je af te spreken! Moeten we zeker doen 🙂

  1. Dank je wel! Het boek is echt de moeite waard. En de cover (tenminste van de versie die ik heb) is echt supergaaf. Met goud en roze (nu heb ik je wel overtuigd, toch?)
   En wat je zegt is ook wel herkenbaar. Ik moet ook gewoon alleen zijn en in mijn eigen bubbel schrijven, maar ik merk nu ook wel dat het fijn is om af en toe eens met andere schrijvers te sparren. En via blogs meerdere schrijvers leren kennen is natuurlijk ook heel tof!
   We gaan elkaar sowieso de 25e zien, toch? 🙂

 4. Ja haar boek is zo fijn! Ik heb hem. Twee keer gelezen en word elke keer weer helemaal enthousiast (al hen ik nog niet echt veel toegepast, haha)
  De eenzaamheid in het schrijven die je noemt ken ik wel een beetje. En een beetje omdat ik geen boeken schrijf en dat ook zeker niet wil doen. Ik vind het leuk om kaartjes en brieven te schrijven, hou een dagboek bij en vind het gewoon fijn om te lezen. Wat ik zelf merk is dat ik niet echt iemand ben met extreem veel passie voor iets. Ik vind het gewoon hartstikke leuk om te doen, maar vind tegelijk honderd andere dingen ook hartstikke leuk. Dan voelt het soms een beetje dat je er wat naast staat als anderen zo vol passie voor een ding gaan.
  Afgelopen jaar heb ik wel heel wat mensen ontmoet die ook een beetje op dezelfde manier er in staan. Super leuk ook om te merken dat veel meer mensen dagboeken bijhouden etc. Doe jij dat soort dingen eigenlijk ook of alleen maar echt boeken en blogs schrijven?
  Anyhow, leuke start dit artikel voor het jaar 2020 😉

  1. Het is ook gewoon een heerlijk boek om te lezen, ik snap dat je er enthousiast van wordt.
   Wat je zegt is ook wel een beetje herkenbaar, ik vind heel veel dingen leuk om te doen, maar de afgelopen jaren heb ik me toch meer op het schrijven gestort en ik merk dat dat steeds meer wordt. Misschien is er toch wel hoop dat dit het is 😉 Gewoon blijven doen waar jij je goed bij voelt, hoor!
   En ik houd ook een dagboek bij, al meer dan 11 jaar inmiddels, dus dat deed ik al voordat ik blogde en boeken schreef. Bijna iedere dag schrijf ik netjes over mijn belevenissen en soms lees ik ze terug en ontdek ik dingen die ik in mijn eigen boeken en verhalen kan gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: