Schrijfpraat #72 Hoe ziet mijn schrijfweek er nu uit?

Hoewel ik in mei ook een keer een schrijfweek met je deelde, leek het me leuk om je, nu we bijna een jaar verder zijn, te laten zien hoe mijn schrijfweken er nu ongeveer uitzien. Ik schrijf nog steeds zo goed als fulltime en mijn bedrijf is inmiddels van start gegaan!

Bijna fulltime schrijven
Tegenwoordig schrijf ik met enige regelmaat zes dagen in de week, hoewel het geen volledige dagen zijn. Meestal schrijf ik tussen de 20 en 25 uur in de week. Het liefst zou ik dat nog wel iets omhoog krijgen, maar misschien moet ik ook accepteren dat helemaal fulltime werken voor mij niet haalbaar is, niet nu ik in De Wedloop (tijdelijk) op vrijdagmiddag werk in plaats van de ene week in de ochtend en de andere week in de avond. Aan de andere kant … als ik gefocust werk is 20 uur ook echt voldoende om voor elkaar te krijgen wat ik voor elkaar wil krijgen. Uiteindelijk gaat kwaliteit voor kwantiteit.

Ik heb trouwens één gouden regel voor mezelf opgesteld: “De tijd tussen het ontbijt en het avondeten is werktijd.” ’s Avonds is voor ontspanning, alleen bij hoge uitzondering mag ik nog wat (schrijf)werk verrichten.

Maandag
Op maandag werk ik ’s middags in De Wedloop. Tegenwoordig maak ik op zaterdag(avond) mijn slaap- en werkkamer al schoon, zodat ik dat niet meer op maandag hoef te doen (dat was eerst wel anders). Ik begin de dag om half zeven, met m’n ochtendroutine. Vervolgens bezoek ik het plaatselijke zwembad, ik probeer er om half acht te zijn, zodat ik rond negen uur weer thuis ben, gedoucht en wel. Dan probeer ik te schrijven tot ongeveer twaalf uur. Ook al is Jaap er, meestal gaat het goed. Hij is zelf ook druk met van alles en nog wat en samen werken gaat erg goed. Toch probeer ik op maandag niet te veel druk op mezelf te leggen, omdat ik ’s middags ook werk. Meestal werk ik op maandag aan blogcontent.

Dinsdag
In december vertelde ik het al in een video en later heb ik het ook in mijn logboek genoemd, ik probeer dit jaar maximaal twee grote projecten per maand op te pakken. Voor de zekerheid heb ik een back-up project achter de hand, als het opeens heel snel gaat allemaal. Twee jaar geleden probeerde ik ook zo te werken, maar kwam het niet echt van de grond, dat gaat nu gelukkig beter. Op dinsdag probeer ik rond acht uur te beginnen met schrijven en werk ik aan een van de twee hoofdprojecten voor die maand.

Woensdag
Op woensdagochtend doe ik altijd de boodschappen en voor ik kan beginnen met schrijven is het vaak een uur of tien. De woensdag is gereserveerd voor bedrijfsklussen. Ik verfijn mijn aanbod, beantwoord mailtjes van klanten, ga aan de slag voor klanten en als er geen directe klus is, werk ik aan video’s voor booktube of de podcast. Als er in dat opzicht niet zo veel te doen is, houd ik me ook weleens bezig met vlogcontent voor Het schrijversleven van Mirjam 😉

Donderdag
Meestal vind ik donderdag de fijnste dag van de week, ik weet niet precies waarom, maar dan ben ik vaak het productiefst. Ook de donderdag is bestemd voor een van de twee hoofdprojecten. Dat kan hetzelfde zijn als dat van dinsdag, of juist voor de afwisseling het andere project. Dat heeft ook alles met de deadline te maken die ik voor mezelf stel, of opgelegd krijg vanuit de uitgever.

Vrijdag
Mijn vrijdag is momenteel een beetje een puinhoop. Tijdelijk werk ik van 13.00 uur tot 16.00 uur in De Wedloop, niet echt ideaal, maar ik doe het om een collega te helpen. Het zal niet heel lang meer duren, dus dan werk ik weer de ene week op vrijdag in de ochtend en de andere week in de avond. Als ik ’s avonds werk heb ik in principe de hele dag om te schrijven. Ik denk dat als het zo ver is, ik mijn werkzaamheden van woensdag verplaats naar de vrijdag en weer op de woensdag ga werken aan een verhaal. Wat ik nu op vrijdag doe is vaak afronden wat nog niet af is en ik plan mijn socials voor de komende week in.

Zaterdag
Om de week werk ik natuurlijk op zaterdag in De Wedloop. Het is mijn streven om op de vrije zaterdagen alleen in de ochtend te schrijven, maar regelmatig zit ik zo lekker in de flow en ga ik door. Het komt echter ook voor dat ik vind dat ik doordeweeks niet genoeg gedaan heb (wat vaak ook wel een beetje zo is – dan schuif ik dingen voor me uit met de gedachte: ‘dat komt zaterdag wel’). Het lijkt mij juist wel lekker om zaterdagmiddag ‘vrij’ te zijn en aan andere dingen te kunnen besteden, zoals mijn naaiprojectjes. Maar wellicht dat ook dat beter gaat als ik niet meer op vrijdagmiddag werk.

Ideale schrijfweek?
Je merkt het, ik heb nog lang mijn ideale schrijfweek niet gevonden, maar ik zet gelukkig wel stappen in de goede richting. Zal je net zien dat tegen de tijd dat het echt gaat zoals ik wil, mijn leven weer op z’n kop wordt gezet door het een of ander.

Aan de andere kant … ik merk wel dat het me steeds beter lukt om me aan m’n gouden regel te houden en ben dan overdag een stuk productiever. Ik weet dat er ’s avonds genoeg tijd is om leuke dingen te doen (zoals lezen), dus kan ik me overdag ook beter focussen.

Weekverslag
Tijdens het schrijven van dit blogbericht bedacht ik me opeens dat ik vroeger, op een heel ander blog, wekelijks een verslag deelde van mijn bezigheden. Misschien helemaal geen slecht idee om dat terug te brengen, maar dan op dit blog. Moet ik wel even goed over nadenken hoor, hoe ik dat precies ga doen, maar lijkt het je leuk? Laat het me even weten in een reactie!

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Interessant. Maar als ik het goed begrijp, ben je maar 2 dagen per week aan je (boeken) schrijfprojecten bezig. Eigenlijk best weinig. Maar als het voor jou genoeg is, is dat natuurlijk jouw keuze. Persoonlijk kan ik heel moeilijk een standaard week plannen, ergens ben ik niet voor een vaste structuur gemaakt. Succes!

    1. Haha, ik herken me wel in wat je schrijft hoor. Die ideale schrijfweek zoals ik ‘m hier beschrijf komt niet eens zo heel vaak voor. En het is waar dat ik 2-3 dagen ‘maar’ aan m’n schrijfprojecten kan besteden, maar als je bedenkt dat ik per week 3-4 hele dagen heb om te schrijven, valt het wel weer mee. Dan is het meer dan 50% 😉 En als het goed is werk ik vanaf maart weer het normale schema op vrijdag, dus dan komt er een dag bij. Als ik kijk hoeveel ik nu voorloop op het gebied van content creatie denk ik dat de vrijdag ook wel besteed kan worden aan schrijfprojecten. Daarnaast merk ik dat juist de afwisseling in dagen en projecten effectief is voor het schrijven aan m’n projecten, dus ik hoop uiteindelijk nog steeds een heleboel te kunnen doen. En het is nu ook weer niet zo dat ik op een woensdag helemaal geen verhalen schrijf, maar het is niet de hoofdtaak van die dag 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: