Schrijfpraat #30 Struggles met Samen! – part 2

Anderhalve maand geleden schreef ik een blogartikel over mijn struggles met de Samen! serie. Deze hadden vooral met het coronavirus te maken en ik heb meerdere keren beloofd dat ik hier nog op terug zou komen. Dus, vandaag is het zo ver.

Status deel 3 (O nee! Ik kan geen titel verzinnen)
Inmiddels heb ik het verhaal geprint en ben ik begonnen met het doorlezen hiervan. Wat ik tot nu toe lees valt me eigenlijk wel mee, maar ik herinner me dat ik vooral de latere hoofdstukken niet zo sterk vond. Inmiddels begrijp ik voor mezelf ook meer wat het probleem is. Een duidelijke verhaallijn voor Fenna zit er nog niet in. In het eerste en tweede deel heeft ze best een groei doorgemaakt en ik vind het lastig om die lijn door te zetten. Nu heb ik wel een paar ideetjes hoe ik dat aan kan vliegen, maar ik worstel er nog wel een beetje mee. Wat ik haar zou kunnen laten meemaken is namelijk best wel heftig en ik weet niet of ik dat wil. Voor Fleur heb ik best wel een duidelijke verhaallijn in gedachten en dat is ook duidelijk te merken aan de hoofdstukken die vanuit haar perspectief zijn geschreven.

Het coronavirus
En dan nu de grote vraag: komt het coronavirus voor in het verhaal? Ik heb een poll op Instagram gehouden en de meeste jongeren (de doelgroep) geven aan dat ze liever geen boek lezen waar het coronavirus in voorkomt. Daarnaast kreeg ik een heel duidelijke reactie van een recensent kinder- en jeugdboeken: “Over corona al dan niet in je boek: Ik ben al een paar (kinder)boeken met corona in het verhaal tegengekomen. Een auteur schreef op die manier dat het in de toekomst ook nog actueel zou zijn, maar dat klopt nu al helemaal niet meer. Als het enkel corona en omgaan daarmee als onderwerp heeft, gaat het vaak beter omdat het dan ook meer beschrijvend is. Desalniettemin is de kans groot dat het verjaart; al met al komen er toch steeds regels bij, doen we dingen anders, gaan we er in het dagelijks leven anders mee om.” We stuurden wat berichtjes over en weer, ze had het eerste deel in de serie ook gelezen en gaf aan dat de thematiek eigenlijk al wel heftig genoeg is. Daarnaast zal het derde deel in de Samen! serie niet eerder dan in het voorjaar van 2022 verschijnen, dus ik vraag me af of we er dan nog over willen lezen. Omdat ik dan ook (qua tijdsverloop) in het vierde deel (eind 2022 of 2023) het nog over corona moet hebben. Bovendien wordt nergens in de boeken een jaartal genoemd, dus het is eigenlijk omdat ik zelf dat jaartal als uitgangspunt had gekozen voor de start van de serie, dat ik het me afvraag. De eindconclusie: Nee, er komt geen coronavirus voor in Samen! deel 3.

Voortgang deel 3
Nu ik dit blogbericht schrijf merk ik dat ik heel graag weer verder wil werken aan het derde deel. Helaas gaat het qua gezondheid niet zo lekker met mij momenteel (daar schreef ik maandag ook al iets over), dus wanneer ik echt mijn tanden er weer in ga zetten is de vraag. Ik hoop dat er iets uit de onderzoeken komt waar wat aan gedaan kan worden zodat ik snel wat meer energie krijg en weer lekker aan de slag kan!

Ik had bedacht dat ik in maart het manuscript door zou lezen en dan een alternatieve indeling zou schrijven. In april kon ik dan als Camp NaNoWriMo project het verhaal herschrijven. Ik denk dat ik minstens 10 hoofdstukken (grotendeels) opnieuw moet schrijven. En ook wil ik nog een aantal hoofdstukken toevoegen omdat het verhaal nu wat abrupt eindigt. Hoe dan ook, ik houd jullie op de hoogte van het schrijfproces!

Kan jij je een beetje vinden in mijn beslissing? (Haha, alsof ik het nog ga aanpassen omdat een van jullie het er niet mee eens is :-P)

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Goede beslissing! De recensent legt het ook duidelijk uit eigenlijk. Fijn dat je zo door brainstormen en er over praten tot een antwoord komt!

  Goed idee om mee te doen met Camp NaNoWriMo. Misschien dat ik nu wel een poging ga wagen weer. En dan dit keer blogberichten schrijven. Duidelijker doel en plan dan de vorige keren 😉

  1. Ah, dank je wel voor je reactie. En top natuurlijk dat je het een goede beslissing vindt. En dat is eigenlijk ook wel de reden dat ik het had neergelegd bij andere mensen, omdat het dan makkelijker wordt om een beslissing te nemen. Ik ben benieuwd of het een beetje lukt bij jou met Camp NaNoWriMo. Ik sla deze editie over, maar hoop in juli weer van de partij te zijn.

  1. Nou, gelukkig ga ik dat dus ook niet doen 😉 Ik vond het zelf ook helemaal niet leuk, maar vind het toch ook belangrijk om te kijken wat andere mensen willen. Het duurt helaas nog wel een poos voordat deel 3 uitkomt, dat zal op z’n vroegst volgend voorjaar zijn. Maar … over twee weken (ongeveer) is deel 2 in de boekhandels te vinden, dus hopelijk kan je tot die tijd vooruit!

 2. Hey!!
  Ik wil u complimenten geven over deel 2!!
  Ik heb hem namelijk 3 dagen geleden gekocht! En nu al uit 😉 Het is een superleuk boek! Een van m’n leukste!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: