Al een tijdje was ik op zoek naar een manier om regelmatig tijd vrij te maken om gewoon iets te schrijven, vooral in de periodes dat ik vooral druk bezig was met herschrijven, leek het me leuk om zomaar een verhaaltje te kunnen schrijven. Uiteindelijk bedacht ik me dat ik hier vroeger iets voor had, namelijk writing prompts. Vandaag wil ik je meer vertellen over de herintroductie van de writing prompt challenge.
Terug in de tijd
In mei 2018 ontdekte ik dat de website Writers Write een maandelijkse writing prompt challenge had. Enthousiast als ik was, stortte ik me op deze challenge en dat jaar heb ik heel trouw iedere dag een writing prompt gedaan. Heel soms sloeg ik een dag over, maar dat was heel zeldzaam. Ik deed het met de hand en moest van mezelf iedere dag één A4-tje (in een collegeblok) volschrijven. Wat ik zelf heel erg leuk vind, is dat verschillende verhaallijnen van de Samen! serie (waaronder de relatie van Fleur en Juda) ontstaan zijn door die writing prompts.
Digitaal
In april 2019 ging ik bij het LCJ werken, maar nog steeds probeerde ik iedere dag in ieder geval een writing prompt te doen. Dat lukte niet altijd, maar ik deed er in ieder geval eentje op mijn schrijfdagen. Ik had toen ook een maandelijkse writing prompt challenge op mijn blog. Vanaf oktober 2020 ben ik de writing prompts digitaal gaan doen. Dat had er (denk ik) ook mee te maken dat ik vanaf dat jaar mijn geschreven woorden bijhield en als ik ze digitaal deed, kon ik de woorden die ik eraan schreef meetellen.
Verwaterd
In 2022 deed ik al minder writing prompts en in 2023 heb ik volgens mij niet eens mijn jaardoel aan prompts gehaald. Voor 2024 zag het er niet goed uit, maar eind juli bedacht ik me dat het toch weer goed was om ze te doen. Voor nu heb ik met mezelf afgesproken dat ik in ieder geval op iedere schrijfdag een writing prompt doe (dus dinsdag, woensdag en donderdag), maar als ik op de andere dagen tijd en zin over heb, doe ik er ook een.
Tijd
Vroeger moest ik van mezelf dus één A4-tje volschrijven en maakte het niet uit hoe lang ik erover deed. Op dagen dat het schrijven niet zo lekker ging, deed ik dan gerust een halfuur over een writing prompt. Dat wilde ik voorkomen, dus toen ik ze digitaal ging doen, heb ik lange tijd met mezelf afgesproken dat het tien minuten mocht duren. Vorig jaar of het jaar ervoor (dat weet ik niet goed meer) heb ik een tijdje mezelf opgelegd om minstens 1000 woorden te schrijven, maar dat was wel wat veel. Inmiddels probeer ik voor iedere writing prompt een kwartier uit te trekken en dat is een ideale tijd voor zo’n oefening.
Waarom?
Zoals ik in de inleiding al schreef is het fijn om gewoon iets te kunnen schrijven zonder dat het perfect hoeft te zijn en dan kan het opeens heel hard gaan. Zo schreef ik laatst in een kwartier maar liefst 1145 woorden. Daarnaast geven writing prompts inspiratie en meer dan eens is er een interessante verhaallijn, of zelfs heel verhaal uit ontstaan (het idee voor een verhaal over Thomas en Rachel, No worries, kwam door een van die writing prompts die ik met de hand deed, volgens mij in juli 2019). Op dit moment probeer ik m’n writing prompts allemaal aan hetzelfde verhaal te doen, wat een nieuwe serie gaat worden voor Kobo, al ben ik er nog niet helemaal over uit met welk idee ik verder ga (want ik heb dus meerdere ideeën). Al met al genoeg redenen om door te blijven gaan met de writing prompts.
Heb jij weleens een writing prompt gedaan? Mocht je dat wel willen, raad ik je aan eens een kijkje te nemen bij mijn challenge uit 2019, veel succes!
Liefs,
Mirjam
Kom me volgen op social media
Wat leuk dat het zulke grote gevolgen kan hebben een zo’n simpele opdracht. Ik heb ooit eens aan de hand van een opdracht een gedicht geschreven en daarmee ben ik toen bij de beste honderd van dmdm beland. Was nog nooit eerder gelukt! Misschien toch maar weer eens beginnen met dat soort dingen.