Schrijftip #20 Wat zijn nu eigenlijk writing prompts?

Een bericht dat bijna anderhalf jaar te laat is, zo bleek toen ik mijn berichtgeschiedenis eens doornam. Ik dacht oprecht dat ik een schrijftip had gedeeld waarin ik het een en ander uitlegde over writing prompts. Nee dus (afgezien van een bericht met 5 tips om een writing prompt challenge te overleven). Gelukkig had ik een bericht hierover geschreven voor Get inspired by books, een platform dat helaas geen berichten meer post. Deze blog is daar ook niet gepost, dus deel ik hem hier.

Jarenlang zag ik ze voorbij komen op blogs die ik volgde over schrijven. Writing prompts en verschillende schrijfoefeningen. Ik vond het altijd wel leuk, maar deed er zelf niet zo veel mee. Pas een jaar geleden werd mijn interesse gewekt en begon ik wat vaker gebruik te maken van deze schrijfoefeningen. Vandaag wil ik je wat meer vertellen over writing prompts en geef ik je graag een aantal tips hoe jij ze kunt gebruiken.

Een mooie Nederlandse vertaling vinden die de lading dekt, vind ik zelf erg lastig. Een writing prompt kan eigenlijk van alles zijn, als het je maar aanspoort tot het schrijven van een scène voor je verhaal of misschien zelfs een heel kort verhaal. Het kan bijvoorbeeld een korte beschrijving van een scenario zijn en het is jouw taak om dit scenario verder te schrijven, of om uit te leggen wat er aan de hand is. Het kan ook een vraag zijn over een personage uit het verhaal dat je aan het schrijven bent, zoals “Wat zou het hart van je hoofdpersonage breken?” Een writing prompt kan ook één enkel woord zijn, wat je vandaag in je verhaal moet verwerken. Dat laatste is mijn persoonlijke favoriet.

Bij de voorbeelden die ik noemde, vertelde ik al een beetje hoe je een writing prompt kunt gebruiken. Je kunt een writing prompt gebruiken om je personages beter te leren kennen, door een gedeelte van hun voorgeschiedenis te beschrijven. Ook kan een writing prompt inspiratie opleveren voor extra scènes in je verhaal, als het bijvoorbeeld een korte beschrijving is van een scenario. Wellicht dat hetgeen je geschreven hebt prima past binnen het geplande verhaal, of juist een prachtige plottwist oplevert! Wees vooral creatief en laat een writing prompt je aansporen tot schrijven.

Zelf begin ik mijn schrijfdag altijd met het schrijven van een scène naar aanleiding van writing prompts die uit één woord bestaan, dat woord moet voorkomen in het verhaal. Ik doe dit om in de juiste ‘modus’ te komen. Daarnaast zijn writing prompts ook goed te gebruiken als je vastloopt. Even je gedachten verzetten, iets anders creëren kan heel heilzaam zijn voor een writer’s block.

Ik hoop dat ik je een beetje enthousiast heb kunnen maken voor writing prompts en dat ze je helpen bij het schrijven van je boek!

En … komt dit bericht echt anderhalf jaar te laat?

Liefs,

Mirjam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: