Schrijfproces #7 Kerstverhaal ‘Stille nacht’

Het kerstverhaal dat ik schreef voor de bundel Morgenrood heeft wat minder aandacht gekregen op mijn blog (mede door het verschijnen van Vrije val in dezelfde periode). Graag maak ik het goed door in dit blog iets te vertellen over het schrijfproces. Daarnaast deel ik je een fun fact en de muzieklijst mee 😉.

In maart kreeg ik een uitnodiging van mijn redacteur om een Kerstverhaal te schrijven. Dat is natuurlijk niet echt de tijd van het jaar dat je daaraan denkt, maar omdat het wel op mijn doelenlijst stond voor dit jaar, besloot ik het een kans te geven. De meeste Kerstverhalen die ik me kan herinneren van school en de kerstviering in de kerk gingen over sneeuw, ijs en wolven. Daar wilde ik me absoluut verre van houden, dus ging ik op zoek naar een origineel kerstverhaal.

Ik had al een tijdje een idee en daar ging ik mee aan de slag, maar ik liep iedere keer vast. Ik vond het verhaal niet goed genoeg en had het al half opgegeven, toen ik opeens dacht aan een les die ik zelf afgelopen jaar voor de kerstvakantie had gegeven. Tijdens deze les gingen we het kerstlied Somewhere in your silent night analyseren. Ik gooide het andere idee aan de kant en het enige wat ervan over is gebleven is de naam van de hoofdpersoon.

Ik schreef over een meisje dat haar traumatische verleden maar niet kan vergeten. De boodschap van het lied en de geschiedenis van Thamar zijn met elkaar verweven en dankzij klasgenoot Laurens ziet Thamar de diepere betekenis van het lied.

Toen ik eenmaal de indeling voor het verhaal klaar was, was het zo geschreven. In juni kreeg ik te horen dat ze het verhaal wel wilden opnemen in de bundel. Toen volgden er nog een paar redigeerrondes, maar dat ging allemaal erg soepel. Door alle drukte om Vrije val raakte het Kerstverhaal een beetje in de vergetelheid, maar de dag nadat mijn vierde boek was verschenen viel er een pakketje op de mat met 2 kerstbundels.

Zoals beloofd ook een fun fact: Ik schreef natuurlijk al dat ik het verhaal gebaseerd heb op een les die ik zelf gegeven heb én de tekst van het lied Somewhere in your Silent night, van Casting Crowns (muzieklijst), maar om in de juiste sfeer te komen voor het verhaal luisterde ik eind mei/begin juni alleen maar naar dit kerstlied. Het was buiten ontzettend warm, zoals je je vast wel herinnert, maar ik vond het wel grappig om Kerstmuziek te luisteren.

Lees jij graag Kerstverhalen?

Omdat dit mijn laatste post voor Kerst is wil ik hierbij heel fijne Kerstdagen toewensen!

Liefs,

Mirjam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.